Trei invataturi intelepte din cultura budista care te vor ajuta sa vezi altfel viata!

Trei invataturi intelepte din cultura budista care te vor ajuta sa vezi altfel viata!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2019 in Spiritualitate

Uneori, se pare ca viata este nedreapta, iar fiecare incercare de a face lucrurile sa mearga mai bine te face sa te misti in cerc.

Asadar, opreste-te, respira adanc si curata-ti mintea, pentru ca doar asa poti distinge binele de rau.

Pentru a avea mintea luminata si pentru a lua cele mai bune decizii, exista 3 elemente puternice ale filozofiei budiste cunoscute drept “Adevaruri Nobile”, impreuna cu sfaturile pe care le poti adapta in functie de fiecare zi in parte.

DUKKHA: Viata este dureroasa si poate provoca suferinta

Multi oameni ar putea spune ca budismul este pesimist sau negativ. Asta pentru ca unul dintre Adevarurile Nobile este tradus “Viata este suferinta”. De fapt, ceea ce vrea sa ne transmita aceasta sintagma este ca nu facem decat sa atragem mai mult rau in vietile noastre prin incercarea de a evita sau de a suprima emotiile dificile.

Da, vietile noastre sunt presarate cu sentimente neplacute: pierderi, tristete, obosala, plictiseala, anxietate, dar daca ne atasam sau ne legam de asteptari, lucruri materiale si pricipii, nu facem decat sa inrautatim lucrurile si sa apara frustrarea, dezamagirea sau alte forme de durere. Asadar, in loc sa ne temem de lucrurile carora le cautam rezolvare, putem pur si simplu sa ne recunoastem suferinta.

» Cum putem folosi aceasta credinta zi de zi:

Incearca sa nu te agati de ideea ca suferi. Accepta faptul ca moartea, imbatranirea, boala, suferinta si pierderea fac parte din viata ta. Experimenteaza acceptarea impotriva certurilor. Inceteaza sa te mai atasezi de ideea ca ar trebui sa fie usor si nedureros, atat emotional, cat si psihic.

Aceasta este o neintelegere creata de moda, frumusete si industria farmaceutica. Boala, despartirea, pierderea, dezamagirea si frustrarea sunt parti ale vietii care pot fi atenuate experimentand “non-atasamentul”. Incearca sa imbratisezi imperfectiunea, sa nu mai crezi ca lucrurile in viata trebuie sa se intample intr-un anume fel. Deschide-ti inima la incertitudini!

ANITYA: Viata este intr-un continuu flux

Anitya sau “impermanenta” inseamna ca viata este cunoscuta ca un continuu flux. Nu vom putea accesa niciodata un moment ce a trecut si nici nu il putem replica. Pe masura ce zilele trec, celulele noastre sunt diferite, gandurile ni se dezvolta, temperatura si calitatea aerului se schimba. Tot ce avem in jur se schimba permanent.

Cand te simti incomod, conceptul de impermanenta poate fi, paradoxal, mangaietor. Cu alte cuvinte: daca nimic nu este permanent, stim ca durerea va trece. Dar atunci cand asteptam bucuria, ideea de impermanenta poate induce sau provoca o frica incredibila.

Daca acceptam ideea de impermanenta, ne putem simti cu adevarat liberi. In vest, la aproximativ 100 de ani de cand Buddha si-a exprimat aceasta idee, filozoful grec Heraclitus a subliniat inca o data acest lucru spunand: “Nu poti calca niciodata in acelasi rau de doua ori.” Tot ceea ce avem este prezentul!

» Cum putem folosi asta in viata de zi cu zi:

Celebreaza ideea de schimbare. Accepta faptul ca totul se afla in continua schimbare. Este uimitor numai daca te gandesti la asta. Chiar daca ideea de impermanenta ar putea parea infricosatoare, aceasta ne ajuta sa apreciem tot ceea ce suntem sau experimentam in prezent: relatiile, corpul, starea de spirit, sanatatea, vremea, pantofii preferati, locurile de munca, tineretea, mintea pe care o avem. Asadar, savureaza fiecare moment si tine minte ca totul va trece la un moment dat.

ANATMA: Sinele este in continua schimbare

Budismul pretinde ca nu exista un “sine” stabil. In linie cu Anitya, celulele noastre, memoria, gandurile si povestile noastre, toate ne construiesc identitatea, motiv pentru care sinele se schimba in timp.

Desigur, cu totii avem personalitati, avem nume si locuri de munca si alte titluri cu care ne identificam, pentru a fi noi.

Totusi, ideea unui sine constant este o alta poveste pe care cultura budista ne-o spune. Este o poveste pe care noi o putem schimba, astfel incat trebuie sa acceptam ideea ca fiecare dintre noi ne putem schimba in orice moment si in orice loc. Asa cum spune invatatorul Thich Nhat Hanh: “Multumita impermanentei, totul este posibil.”

» Cum putem folosi acest lucru in viata de zi cu zi:

In loc sa ne concentram pe gasirea sinelui, ar trebui sa ne concentram pe crearea unui sine pe care ni-l dorim. Este posibil ca fiecare dintre noi sa fim si sa ne simtim diferit azi fata de ieri. Daca esti deprimata astazi, nu inseamna ca trebuie sa fii la fel pentru totdeauna. Ii putem ierta pe ceilalti si ne putem ierta pe noi.

Odata ce vom da drumul ideii sinelui constant, ne putem odihni si ne putem simti confortabil in prezent. In fiecare moment, fiecare dintre noi suntem NOI.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!