Top 12 zone de înmulțire a bacteriilor din casa ta

Top 12 zone de înmulțire a bacteriilor din casa ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 December 2022 in SanatateSfaturi si Trucuri

Acasă este un loc în care ne simțim confortabil și în siguranță. Încercăm să menținem igiena locuinței, curățăm regulat toate obiectele și suprafețele și ducem gunoiul. Dar există unele lucruri care pot provoca infecții și probleme de sănătate. Vom vorbi despre cum să curățați corect casa în acest articol.

Cele mai periculoase locuri din casă pentru sănătate

1. Bureții de bucătărie

Bureții obișnuiți pentru spălat vase sunt terenuri de reproducere periculoase pentru bacterii, deoarece intră în contact constant cu apa și durează mult să se usuce. Aceștia acumulează resturi de alimente, care devin hrană pentru bacterii și ciuperci, iar umiditatea constantă creează un mediu și mai favorabil pentru reproducerea microbilor.

Pentru a remedia situația, schimbați cât mai des bureții sau spălați-i la temperaturi peste 60 de grade (desigur, separat). Un alt truc: dacă aveți un cuptor cu microunde, puneți buretele în el timp de 1 minut – acest lucru va distruge bacteriile.

2. Scurgerea chiuvetei de la bucătărie

Există întotdeauna umezeală și resturi de mâncare în scurgere și, prin urmare, apar bacterii. Puteți rezolva problema cu ajutorul unor produse speciale de curățare, cu care chiuveta trebuie tratată cel puțin o dată pe săptămână, dar de preferință o dată la două zile.

3. Tocătoarele

Bacteriile sunt deosebit de active pe suprafața plăcilor de lemn, așa că este mai bine să folosiți tocătoare din plastic sau ceramică. Imaginează-ți că o scândură de lemn poate stoca de 200 de ori mai mulți germeni decât un scaun de toaletă. Opțiunea ideală este să folosiți tocătoare separate pentru fiecare grupă de alimente (carne, pește, legume și fructe), iar după utilizare ștergeți-le cu oțet 5%.

4. Frigider și congelator

Bacteriile se pot înmulți chiar și la temperaturi scăzute. O atenție deosebită trebuie acordată sertarelor din frigider, unde sunt de obicei depozitate legumele și fructele, deoarece în aceste locuri apare mai des mucegaiul și eliminarea „cauzei” nu este suficientă, deoarece vaporii fungici cad cu ușurință pe alte produse din apropiere.

Curățarea regulată a suprafeței interioare a frigiderului cu apă cu oțet și respectarea termenului de valabilitate al alimentelor vă permite să scăpați de bacterii. Nu se acumulează mai puțini germeni în congelator, așa că este important să curățați interiorul cu apă cu oțet de cel puțin o dată pe lună.

5. Baie

Aceasta este o cameră cu umiditate ridicată, așa că, curățarea băii trebuie făcută cu responsabilitate specială. Microbii se acumulează în colțuri, crăpături, rosturile dintre gresie, în scurgeri, pe perdele, și pe toate suprafețele apropiate obiectelor sanitare. Pentru a spăla baia, trebuie să folosiți un dezinfectant special, să aerisiți cât mai des camera sau să aveți grijă de amenajarea unui sistem de ventilație bun.

6. Periuțe de dinți

Periuțele de dinți trebuie spălate după utilizare, intrucat o cantitate importanta de bacterii se acumuleaza în gura noastra peste noapte, iar dimineața le putem transfera în periuță. Se recomandă păstrarea periuțelor de dinți într-un dulap, pentru că bacteriile circulă prin aer și astfel pot ajunge bacterii fecale.

7. Grile de ventilație

Mulți oameni nu acordă atenție stării grilajelor de ventilație, deoarece acestea sunt amplasate sus. Dar tocmai pe grătare se creează condițiile ideale pentru activitatea vitală a bacteriilor.

8. Toaletă

Există mai mulți germeni pe pereți și podea în această cameră decât pe vasul de toaletă, pentru că dacă tragi apa cu capacul toaletei ridicat, atunci toate microorganismele din aceasta sar ușor pe podea și pe pereți. Rezolvarea este să tragi întotdeauna apa cu capacul închis și să speli podelele și să ștergi pereții din camera de toaletă cel puțin o dată pe săptămână.

9. Mânerele ușilor

Pe mânere se acumulează și multe microorganisme dăunătoare, prin urmare, în timpul curățării, asigurați-vă că le ștergeți cu o cârpă înmuiată în alcool.

10. Pat

Probabil știi că acarienii trăiesc în lenjeria de pat, chiar și în saltea, ceea ce poate provoca diverse probleme de sănătate. Pentru a evita efectele adverse și pentru a asigura o noapte sănătoasă de odihnă, ar trebui să spălați lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână la o temperatură care să nu depășească 60 de grade.

11. Hainele

Hainele trebuie spălate la fel de des ca și lenjeria de pat, deoarece ambele vin în contact cu organismul și acumulează rapid bacteriile. Băgați hainele la un program de spălare rapidă, chiar dacă par curate, dar au fost purtate de câteva zile.

12. Gadget -uri

Acestea nu sunt doar smartphone-uri, ci și tablete, mouse-uri, tastaturi și alte lucruri pe care le atingeți des. Acestea trebuie șterse în mod regulat cu șervețele speciale dezinfectante.

Nu uita de curățenia generală care trebuie făcută în fiecare lună. Acordați atenție unor astfel de zone de sub paturi și dulapuri, nișe și rafturi, unde se acumulează o cantitate mare de praf și, în consecință, microbi. Locuința curată este cheia sanătății tale!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!