Valoarea emoțiilor din viața unei persoane este incredibil de mare. Se pare că emoțiile sunt un instrument util care poate fi utilizat în mod activ. S-a demonstrat că lipsa emoțiilor contribuie la relaxare, iar un nivel ridicat de emoții pot duce la epuizare rapidă.
Nu e de mirare se spune că toate bolile pleacă de la nervi…
1. Furie. Din cauza furiei, corpul generează prea multă adrenalină, norepinefrină (Noradrenalină) și cortizol care sunt eliberate în organism. Prin urmare, partea frontală a creierului nostru se umple cu sânge, ceea ce duce la subestimarea abilităților noastre mentale. De asemenea, poate duce la apariția bolilor cardiovasculare, deoarece furia este însoțită de o creștere a tensiunii arteriale și a bătăilor inimii. Toate acestea pun presiune pe pereții arterelor.
2. Anxietate. Cea mai mare anxietate afectează stomacul și splina. Dacă sunteți foarte îngrijorat, apare o schimbare a funcțiilor neurotransmițătorilor pe care organismul le percepe ca un stomac deranjat.
Prin urmare, acest lucru este adesea însoțit de vărsături, diaree, durere gastrică. În plus, anxietatea excesivă este una dintre cauzele durerii toracice, a tensiunii crescute, a imunității slăbite și a îmbătrânirii premature.
3. Tristețe sau durere. Tristețea perturbă procesul de respirație în organism prin îngustarea bronhiilor. Acest lucru duce adesea la complicații bronhice. Prin urmare, toate acestea slăbesc foarte mult plămânii și duc la dificultăți de respirație. Tristețea și depresia ne afectează fără milă pielea.
4. Stres. Atunci când o persoană se află în mod constant într-o situație stresantă, conținutul de cortizol din sângele său este la un nivel ridicat, astfel încât procesele de recuperare încetinesc. Tensiunea constantă duce la slăbirea sistemului imunitar și epuizează rezervele de energie. Ca urmare, persoana obosește mai repede, cade într-o stare de depresie, începe să se îmbolnăvească adesea.
Tensiunea arterială ridicată duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Scade capacitatea celulelor de a procesa glucoza, ceea ce duce în cele din urmă la diabet. De asemenea, stresul duce la uscăciune și sensibilitate crescută a pielii, apariția acneei, afectarea tenului și îmbătrânirea prematură.
5. Singurătate. Singurătatea poate duce o persoană la lacrimi și poate provoca melancolie profundă. Aceasta perturbă armonia în plămâni și împiedică fluxul liber de sânge și oxigen în organism. Singurătatea duce adesea la dezvoltarea depresiei, la deteriorarea somnului și la tulburările psihice.
6. Frica. Temerile grave se varsă în probleme psihosomatice: provoacă hiperventilație pulmonară, iar ca urmare – tahicardie, aritmie, hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică și alte boli cardiologice.
Într-o stare constantă de frică, rinichii suferă cel mai mult. Acest lucru se datorează încetinirii porțiunii creierului responsabilă de rinichi. Rezultatul poate fi complicații renale, primele simtome fiind nevoia de urinare frecventă.
7. Șoc. Șocul afectează corpul nostru la fel ca frica. Sistemul nervos este supraexcitat, ceea ce duce la încetinirea funcționării acestuia. Șocul afectează, de asemenea, negativ activitatea inimii și a rinichilor. La nivel fizic, aceasta duce la slăbiciune, paloare a pielii, puls accelerat, tulburări de somn și nutriție, și durere cronică.
8. Nerăbdarea și ura. Nerăbdarea și ura pot afecta sănătatea intestinelor și a inimii. Ele sunt, de asemenea, un factor important de influență asupra îmbătrânirii biologice, deoarece sistemele corpului în astfel de condiții funcționează într-un ritm special. În plus, nerăbdarea este dăunătoare ficatului.
9. Gelozie și invidie. Gelozia se poate dezvolta în timp într-o depresie majoră care dăunează sistemului nostru cardiovascular. Mai mult, gelozia are un efect negativ asupra vezicii biliare. Hormonii care se eliberează în timpul geloziei și invidiei duc la stagnarea bilei. Și, de asemenea, agravează digestia.
10. Agitație. Cel mai adesea, sistemul cardiovascular suferă: apare tahicardie, tensiunea scade. Adesea există senzații de lipsă de aer, iar în unele cazuri simptomele pot semăna chiar cu atacuri de astm bronșic.
Un fenomen destul de comun – durerile abdominale. Persoanele care stau mult timp în anxietate, temperatura este ridicată, transpirația crește foarte mult. Anxietatea afectează stomacul, splina și pancreasul, provocând tulburări digestive, constipație. Anxietatea este cea mai frecventă cauză a bolilor cardiovasculare.
Urmăriți-vă starea emoțională și nu lăsați emoțiile negative să preia controlul!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.