Pisici, pisoi, pisoi … Sunt pufoși, drăguți și independenți, întreaga lume Internet este îndrăgostită de ei. Fiecare proprietar al acestei creaturi cu blană poate vorbi ore întregi despre felul în care pisica lui se joacă și doarme ciudat, dar se dovedește că prezența blănii în casă nu numai că îmbunătățește starea de spirit, ci aduce și multe beneficii uimitoare pentru sănătate.
Potrivit proprietarilor de pisici, a sta lângă o pisică la sfârșitul unei zile aglomerate este cel mai bun masaj liniștitor pentru suflet.
Pe lângă mărturia proprietarilor de pisici, există și dovezi științifice că, comunicarea cu o pisică este de fapt bună pentru sănătatea umană.
EFECTUL PISICILOR ASUPRA SISTEMULUI CARDIOVASCULAR UMAN
Un studiu realizat la Universitatea din Minnesota a constatat că riscul de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare a fost cu 30-40% mai mare la persoanele care nu aveau pisici. În plus, au avut o șansă crescută de a deceda din cauza unui atac de cord brusc.
Alți oameni de știință au sugerat că viața alături de o pisică poate fi echivalentă cu o dietă săracă în sodiu atunci când vine vorba de reducerea riscului de boli de inimă. În plus, s-a demonstrat că, contactul cu o pisică scade tensiunea arterială și este recomandat persoanelor cu hipertensiune.
EFECTUL PISICILOR ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR
Se pare că dintre toate animalele de companie, numai comunicarea cu pisica oferă sistemului nostru imunitar un impuls semnificativ de întărire. Oamenii care au un animal cu patru picioare, se bucură de ore întregi de jocuri, emoții pozitive și activitate fizică, și au o imunitate mai puternică. Pisica simte când proprietarul este bolnav, poate veni și se poate mângâia de proprietar în timpul bolii.
Deoarece temperatura corpului pisicii este cu trei grade mai mare decât cea a unui om (aproximativ 38-39 ° C), poate avea un efect de încălzire și antiinflamator mai bun decât orice sticlă de apă fierbinte. Animalele de companie vă vor încălzi cu ușurință în timpul sezonului rece rece și vă oferă putere pentru recuperare.
ALERGII ȘI PROBLEME DE RESPIRAȚIE
Legătura emoțională unică și profundă dintre copii și pisici care cresc împreună nu este doar un joc, ci are și beneficii semnificative pentru sănătatea copilului. Copiii care cresc printre animalele de companie cu coadă au imunitate în fața alergenilor și a problemelor respiratorii obișnuite, inclusiv astm.
S-a demonstrat că probabilitatea de a dezvolta astm este redusă la cei care au fost aproape de o pisică de la începutul vieții lor. Potrivit cercetătorilor, efectul se poate datora faptului că acești bebeluși formează populații abundente de două bacterii intestinale – Ruminococcus și Oscillospira, care ar putea avea un efect protector. Unii autori cred că interacțiunea cu pisicile promovează asimilarea acidului sialic de către copii, care nu apare în mod natural la om.
PISICILE AJUTĂ LA SCĂDEREA COLESTEROLULUI DIN SÂNGE ȘI A TRIGLICERIDELOR
O combinație de dietă și exerciții fizice este cea mai bună soluție pentru scăderea colesterolului și a trigliceridelor din corpul nostru, care constau din grăsimi. În mod neașteptat pentru toată lumea în 1992, s-a constatat că persoanele cu animale de companie aveau niveluri mai scăzute de colesterol decât cele care nu aveau. Oamenii de știință din Canada au confirmat ulterior această ipoteză și au arătat că un prieten cu blană ajută la combaterea colesterolului mai bine decât unele dintre medicamentele de pe piață astăzi.
EFECTUL PISICILOR ASUPRA SĂNĂTĂȚII MUȘCHILOR ȘI A STRUCTURILOR OSOASE
Torsul pisicilor creează vibrații cu o frecvență de 20-140 Hz. Se știe că frecvențele în intervalul 18-35 Hz au un efect terapeutic și au un efect pozitiv asupra mobilității articulațiilor după vătămare. Oasele se vindecă cel mai bine la 25 și 50 Hz. Infecțiile și edemul se vindecă mai repede în acest interval de frecvență.
În acest sens, oamenii de știință au început să vorbească despre modul în care torsul pisicii poate ajuta persoanele cu probleme similare, după cum demonstrează numeroșii proprietari de animale de companie. Torsul pisicii este unul dintre cele mai reconfortante sunete din lume, care a fost asociat de mult timp cu capacitatea de vindecare a mușchilor și oaselor umane.
REDUCEȚI ANXIETATEA ȘI STRESUL
Stilul de viață stresant pe care îl trăim mulți dintre noi astăzi implică ore lungi de muncă și foarte puțină comunicare față în față cu prietenii și cei dragi. În această realitate, comunicarea și jocurile cu animalele de companie adaugă în viața noastră acele valori care pot fi pierdute în agitația zilnică, oferind un zâmbet, creativitate și emoții pozitive.
„Vindecătorii” pufoși distrag atenția de la grijile cotidiene, oferind momente de ușurare și relaxare completă, ajutând la reducerea anxietății și stresului. Comunicarea prietenoasă cu o pisică stimulează de fapt eliberarea de substanțe chimice liniștitoare în corpul dvs. care reduc stresul și anxietatea.
ÎMBUNĂTĂȚIREA DISPOZIȚIEI ȘI COMBATEREA DEPRESIEI
Deși există un stigmat că pisicile sunt animale independente și nesociabile, fiecare proprietar de pisică știe că nu este așa. Pisicilor le place să-și petreacă timpul cu „oamenii” lor, așteptând cu nerăbdare întoarcerea acasă, găsind de fiecare dată modalități neobișnuite de a-și exprima atenția. Iubirea și comunicarea cu pisicile vă ajută să vă simțiți mai bine, să zâmbiți, să reduceți sentimentele de singurătate și depresie.
Mai multe studii efectuate în Marea Britanie au arătat că oamenii (în special femeile) preferă să doarmă mai degrabă cu pisicile decât cu partenerii lor și chiar au raportat că dorm mai bine lângă un animal de companie decât cu cineva drag.
PISICILE VOR AJUTA LA MENȚINEREA CLARITĂȚII MINȚII LA BĂTRÂNEȚE
Mulți oameni de știință recunosc perspectivele utilizării animalelor de companie ca alternativă sau supliment la medicamente pentru a îmbunătăți funcția cognitivă, vorbirea, abilitățile motorii, starea de spirit și, în consecință, îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu demență.
Acest lucru nu numai că îi va ajuta pe bătrâni să evite singurătatea, ci și să încetinească procesele de demență cerebrală, străduindu-se să învețe informații noi și să crească nivelul de responsabilitate. Astfel, proprietarii de pisici în vârstă trebuie să citească literatură veterinară, să studieze și să analizeze comportamentul animalului, să învețe cum să aibă grijă etc. Combinate cu noile responsabilități adăugate vieții lor, persoanele în vârstă se simt din nou necesare și active, oferind energie pentru îndeplinirea altor sarcini zilnice.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.