Tehnici alternative de meditatie pe care le poti face acasa, la munca sau in timp ce iti petreci timpul liber

Tehnici alternative de meditatie pe care le poti face acasa, la munca sau in timp ce iti petreci timpul liber

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2018 in Spiritualitate

Când vine vorba de obiceiuri sănătoase, fără îndoială alimentația și exercițiile fizice sunt printre cele mai importante. Ele sunt bazele sănătății, însă o dată ce le-am introdus în viața noastră devine evident faptul că mai e mult de muncă. Alimentația și exercițiile fizice tind să se adreseze aspectului fizic al vibrațiilor, energiei și sănătății atât pe termen lung cât și scurt, însă pentru a cultiva aspectele care formează sănătatea noastră optimă este nevoie să pătrundem un pic în psihic. Până la urmă, creierul este un mușchi, iar pentru a-l menține puternic, trebuie să facem un pic de fitness mental!

Meditația este o fabuloasă metodă de exercițiu. Această formă de ”antrenament cerebral” aduce o lungă listă de beneficii, pe care o vei observa destul de rapid dacă vei avea o practică solidă și consecventă. La sfârșitul zilei, aceste câteva minute pe care ni le-am alocat ne oferă o altă perspectivă, pace, și abilitatea de a ne concentra pe lucrurile pozitive din viața noastră.

1. Ascultarea atentă a muzicii

Pune-ți căștile și dă drumul bitului. Una dintre cele mai distractive metode de meditație este să asculți atent! Muzica este adesea considerată ca ”sunet de fundal”, poate este complet pasivă. Dacă doar dai drumul la radio și lași la latitudinea altora ce vei asculta, irosești o metodă perfectă de meditație. Ști versurile melodiei pe care ai ascultat-o deja de 20 de ori? Dacă nu, este momentul să asculți mai atent.

Cu o pereche de căști de înaltă calitate vei putea să observi cele mai fine detalii ale melodiei. Dacă ai chef, ascultă activ un album întreg. În orice caz scopul este să asculți pe bune, în special dacă în majoritatea timpului asculți pasiv. Revin-o la vechile melodii favorite sau mergi un pas mai departe și străduiește-te să descoperi melodii noi.

2. Fă yoga

Yoga este o metodă simplă și accesibilă prin care poți practica meditația ghidată. Nu-ți vei exersa doar trupul, ci și mintea! Una dintre cele mai mari provocări ale meditației este autodisciplina de care este nevoie. În yoga, meditația nu este în prim plan, ci atenția. Vei realiza că respirația este cea mai importantă parte a mișcării și chiar mai bine, vei avea un instructor care îți va reaminti asta constant.

La începutul sesiunii, îți poți seta intenția ca mai apoi să revii conștient la ea pe parcursul practicii. La sfârșitul sesiunii vei putea să reflectezi asupra practicii. Este un moment perfect să te bucuri de acest timp ghidat. Urmărește pe Youtube cursuri gratuite de Yoga, sau înscrie-te la unul dintre studiourile locale. Poți deasemenea să cauți cursuri colective care sunt în general gratuite sau foarte accesibile. Yoga poate fi potrivită pentru orice buget sau aptitudini sportive.

3.Doar respiră

Da, este destul de simplu. Chiar îmi place regula de două minute, în care iei două minute în care doar să respiri și nimic altceva. Asta poate fi folosită cu ușurință ca o metodă de relaxare. Când te simți copleșit sau stresat, sau chiar și atunci când ai o poftă puternică de zahăr, regula de două minute poate fi cu ușurință implementată oriunde, în orice moment.

Setează un timp în care respirația ta să fie pronunțată; această mișcare merită un început și sfârșit bine definit. 120 de secunde pot părea insignifiante pe lângă cele 24 de ore ale unei zile, însă chiar fac diferența. Este deasemenea greu să găsești o scuză pentru a nu o face, pentru că, să fim serioși –cu toții avem două minute. Acordă-ți acest timp în care să îți lași mintea să hoinărească după bunul plac, însă revin-o constant la număratul inspirațiilor și expitațiilor. Respiră cât poți de adânc însă să îți fie încă confortabil, și simte cum presiunea dispare.

4.Fă o plimbare

Poate că ți-ai creat deja un obicei zilnic din a merge pe jos. Este excelent pentru minte și trup; de la plimbările în pădure până la mersul aiurea prin cartier, orice fel de mișcare este un exercițiu grozav. Probabil ști deja asta, dacă mergi pe lângă mulți oameni, fii atent la câți pietoni sunt în jurul tău în loc să te uiți la ce apare în față.

Asemeni ascultatului muzicii, este foarte important felul în care o faci. Lasă-ți acasă telefonul, sau orice altceva te-ar putea distrage. Fă o plimbare într-un loc puțin cunoscut și observă noile împrejurimi. În timpul unei plimbări conștiente, vei vedea culorile mișcându-se cu viață în jur, vei auzi sunete clare și distincte, și-ți vei limpezi mai ușor mintea. Poți începe într-un cartier liniștit sau în parc, însă practica îți va conferi treptat abilitatea de a fi în pace chiar și într-un oraș zgomotos și agitat. Cel puțin, acesta este scopul.

5.Fă-ți treburile casnice

Treburile mundane sun adesea omise dintre practicile de meditație, dar sunt o oportunitate fantastică să ajungi la zen-ul tău interior. Acestea sunt momentele în care cel mai probabil ne vom lăsa mintea să zboare, ceea ce este perfect în regulă, însă din nou, o schimbare rapidă a modului în care abordăm treburile mundane poate transforma ceva banal în ceva extraordinar. Spre exemplu, curățenia în casă este o metodă excelentă să te concentrezi doar pe ceea ce faci în acel moment. Până la urmă, atenția distributivă este un mit!

În timp ce faci curățenie, încearcă să te conectezi mai mult la momentul prezent. Renunță să te mai gândești la ce se va întâmpla sau la ce trebuie să faci. Crează-ți obiceiul să faci fiecare lucru pe rând și vei influența în timp și aspectele mai puțin mundane ale vieții tale, creându-ți astfel abilitatea de a fi prezent mereu, fie că mănânci sau îți asculți un prieten.

6. Doar meditează

Bine, știu că aici vorbim despre metode alternative, însă depinde ce te trage înapoi, poate doar schimbarea perspectivei și abilitatea de a medita într-un alt fel te poate ajuta. Una dintre cele mai eficiente metode pe care am folosit-o este aplicația Headspace. Te pregătește în cele 10 zile în care înveți bazele meditației pe lângă ”închiderea creierului”. Atenție, nu acela este scopul! Toate meditațiile sunt ghidate, și o dată ce ai trecut de sesiunea pentru începători vei avea acces la nenumărate meditații ghidate, fie că vrei să treci peste anxietate, să folosești meditația ca unealtă pentru un somn mai liniștit, sau pur și simplu meditezi în timp ce te plimbi.

Mulți oameni tind să mediteze fără prea multe cunoștințe sau experiențe premergătoare, ajungând să se simtă descurajați de incapacitatea de a ”nu se gândi”. Trebuie să acceptăm orice ajutor, și pentru a a tinge adevărata concentrare este nevoie de foarte multă practică. De aceea continuitatea este asa importantă. Această aplicație îți va trimite și notificări constante la o perioadă presetată , și acesta este unul dintre sfaturile cheie pe care ți le pot oferi. Dacă plănuiești să faci zilnic ceva, încearcă să o faci la aceeași oră.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!