Te simți obosit, te doare stomacul și nu te poți concentra? Există un singur motiv și te va surprinde foarte mult

Te simți obosit, te doare stomacul și nu te poți concentra? Există un singur motiv și te va surprinde foarte mult

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2023 in SanatateSfaturiStiinta

Foarte multe persoane se confruntă cu deficiență de vitamina B12, lucru care poate duce la diverse probleme de sănătate, despre care vom discuta astăzi. Vitamina B12 joacă un rol important în producția de eritrocite, sinteza acizilor nucleici ADN și ARN și funcționarea sistemului nervos.

Deficiența de vitamina B12 este o problemă comună care poate manifesta tulburări neurologice, psihiatrice și hematologice.

Printre simptomele sale se numără: anemie, oboseală constantă, slăbiciune, paloarea pielii și deteriorarea memoriei. În continuare o să vorbim mai detaliat despre aceste semne și alte simptome ale lipsei de vitamina B12.

1. Oboseala și slăbiciunea. Vitamina B12 este necesară pentru producerea de eritrocite, care transportă oxigenul către organe și țesuturi și facilitează eliminarea dioxidului de carbon către plămâni, de unde este expirat. Astfel, în cazul unei deficiențe a acestei vitamine, puteți resimți oboseală și slăbiciune.

2. Amorțeala mâinilor și picioarelor. Deficiența de vitamina B12, care joacă un rol important în funcționarea sistemului nervos, poate provoca senzații de amorțeală sau furnicături în extremități. Senzațiile neplăcute pot apărea în mâini sau picioare.

3. Dificultăți de gândire și concentrare. Vitamina B12 este importantă pentru funcționarea creierului, iar deficiența sa poate duce la tulburări de gândire, pierderea capacității de raționament, deteriorarea memoriei și chiar depresie.

4. Piele palidă și ușor gălbuie. Deficiența de B12 poate cauza anemie megaloblastică, în care pielea arată palidă sau capătă o tentă ușor gălbuie.

5. Ulcerul bucal. Deficitul de vitamina B12 poate duce la leziuni dureroase ale mucoasei bucale de culoare roșie sau galbenă. Ulcerele pot apărea pe interiorul obrazului, buze, limbă, gingii și cerul gurii.

6. Probleme digestive. Deficiența de vitamina B12 poate duce la probleme digestive, cum ar fi constipație, diaree sau pierderea poftei de mâncare.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, vă recomandăm să mergeți la un medic pentru a efectua niște analize. Dacă rezultatele analizelor indică o deficiență de vitamina B12, atunci cereți sfatul medicului cu privire la o schimbare de alimentație sau la adăugarea de suplimente alimentare în viața de zi cu zi.

Factori care pot determina deficiența vitaminei B12

a) Alimentația vegetariană sau vegană. Vitamina B12 se găsește în produse de origine animală, astfel încât vegetarienii și veganii sunt adesea expuși riscului de a dezvolta deficiență de vitamina B12.

b) Vârsta înaintată. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru absoarbe mai puțini nutrienți, inclusiv vitamina B12.

c) Probleme ale sistemului digestiv. Prezența unor afecțiuni precum boala celiacă, boala inflamatorie intestinală sau gastrită atrofică, poate duce la dificultăți în absorbția vitaminei B12.

d) Administrarea anumitor medicamente. Există anumite medicamente, cum ar fi comprimatele pentru arsuri la stomac sau medicamentele pentru tratamentul diabetului, care pot promova deficitul de vitamina B12.

e) Consum excesiv de alcool. Băuturile alcoolice afectează, de asemenea, capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.

Cum să evitați deficiența de B12?

Consumați alimente bogate în vitamina B12. Consumați mai des alimente de origine animală, cum ar fi carne, pește, pui, ouă și produse lactate. Dacă sunteți vegetarian sau vegan, ar trebui să luați suplimente alimentare de B12, deoarece aveți un risc crescut de a dezvolta deficiență.

Conform unui studiu, două treimi dintre vegani și o treime dintre vegetarieni care nu consumă carne, dar includ ouă și produse lactate în alimentație, suferă de deficiență de B12.

Acordați atenție asupra sistemului digestiv. Dacă aveți probleme cu intestinele, care afectează absorbția B12, mergeți la un medic, identificați cauza și tratați-o.

Sistemul digestiv poate avea nevoie de susținere prin probiotice, enzime digestive sau suplimente de acid clorhidric, care îmbunătățesc, de asemenea, absorbția B12.

Fiți conștienți de efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați. Dacă luați pastile pentru arsuri la stomac, discutați cu medicul de familie despre efectuarea analizelor pentru deficiența de B12 și, dacă este necesar, începeți să luați suplimente alimentare.

Limitați consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate afecta absorbția vitaminei B12.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!