Tăcerea este mult mai importantă pentru creier decât ne imaginăm – așa cred cercetătorii.

Tăcerea este mult mai importantă pentru creier decât ne imaginăm – așa cred cercetătorii.

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 July 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Liniștea – este de aur, acest lucru este confirmat chiar de știință. Când ați fost ultima dată într-o liniște deplină: fără sunete de telefon, fără televizor în fundal, fără alți factori de distragere?

Mulți dintre noi suntem obișnuiți cu agitația sonoră în viața noastră de zi cu zi, dar este oare bine pentru noi?

Creierul nostru este extrem de complex și are capacitatea de auto-vindecare. Într-un studiu realizat pe șoareci în 2013 și publicat în jurnalul Brain, Structure, and Function, s-a descoperit că tăcerea are avantaje incredibile. Echipa de cercetători coordonată de Imke Kirste a folosit diferite stimulente auditive (muzică, sunete cu chițăit de șoareci, zgomot și liniște) pentru a investiga efectele lor asupra creierului.

Inițial, Kirste credea că tăcerea va servi drept factor de control în experiment. Dar ceea ce a descoperit a fost surprinzător pentru toți. Toate sunetele menționate anterior au avut o acțiune neurologică pe termen scurt asupra șoarecilor, în timp ce efectul liniștii a fost mult mai durabil.

Cercetătorii au observat că, dacă șoarecilor li se oferă două ore de liniște pe zi, în hipocamp (regiunea creierului asociată cu memoria, emoțiile și învățarea) încep să se formeze noi celule.

Kirste a descoperit că “îmbogățirea mediului”, adică adăugarea de jucării sau alte obiecte, stimula dezvoltarea creierului la animale.

Cu toate acestea, mediul liniștit era atât de artificial și străin încât producea mai mulți neuroni în creier decât toate sursele de sunet. Cercetătoarea explică acest lucru prin faptul că “avertizarea generată de o astfel de tăcere antinaturală poate stimula producerea de noi neuroni ca pregătire pentru viitoarele tulburări cognitive“.

Celulele rezultate în urma acțiunii liniștii, în toate aparențele, deveneau neuroni funcționali. După cum observă Kirste: “Am stabilit că tăcerea ajută într-adevăr celulele noi generate să se diferențieze în neuroni și să se integreze în sistem”.

Terapie cognitivă în tăcere

Desigur, creierul uman este cu mult mai diferit de cel al șoarecilor. În sălbăticie, șoarecii utilizează constant simțurile lor, care îi avertizează cu privire la toate pericolele potențiale, iar auzul este unul dintre cele mai importante organe de simț pentru ei. Oamenilor nu le este necesar să se teamă de atacurile prădătorilor, dar suntem mereu sincronizați cu lumea din jurul nostru.

Verificăm în permanență telefoanele pentru a nu rata actualizări, mesaje sau videoclipuri virale.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să găsim timp în fiecare zi să fim în tăcere totală, să ne deconectăm de toți factorii de distragere. Deși Kirste recunoaște că rezultatele studiului sunt premature, ea consideră că are dreptul să tragă concluzii.

Astfel, afecțiuni precum demența sau depresia sunt legate de reducerea neurogenezei în hipocamp. Iar dacă legătura dintre liniște și formarea de noi celule nervoase poate fi aplicată și la oameni, atunci neurologii ar putea începe să investigheze liniștea ca o posibilă formă de terapie.

Petrecerea unui timp în tăcere în timpul zilei este mult mai ușor decât vă puteți imagina. Antrenați-vă creierul cu ajutorul liniștii.

Meditația: o modalitate excelentă de a bloca factorii de distragere și o oportunitate minunată de a avea grijă de voi înșivă.

Plimbările în natură: ne ajută să ne distragem pentru un timp de la “jungla” de beton și să ne întoarcem la rădăcinile noastre.

Izolarea senzorială: constă în a vă separa de toate sursele de lumină și zgomot și a vă imagina că plutiți într-o barcă. Acest lucru este similar cu o sesiune de meditație de zece minute.

Ora de deconectare: stabiliți un program în care să deconectați toate dispozitivele electronice acasă pentru a fi într-o liniște absolută.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!