Sulful ajută la menținerea sănătății pielii, părului și articulațiilor

Sulful ajută la menținerea sănătății pielii, părului și articulațiilor

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Sulful este prezent în fiecare celulă a organismului. După calciu și fosfor, este al treilea cel mai răspândit element biologic în țesuturile vii. De multe ori asociem sulfura cu mirosul neplăcut de hidrogen sulfurat sau cu chibriturile, nu cu nevoile organismului.

Cu toate acestea, aceste asocieri negative reprezintă doar o parte a medaliei. Până de curând, sulful a fost complet uitat iar proprietățile sale sunt încă puțin cunoscute și apreciate. Dar are motive să fie lăudat, deoarece are o mulțime de “calități miraculoase”.

Sulful pentru sănătate și frumusețe

Cu secole în urmă, sulful ocupa un loc important în medicină și cosmetologie. Alchimiștii îl studiau, încercând să obțină aur și elixirul tinereții din el. Astăzi, sulful face parte din cei cinci macronutrienți esențiali necesari vieții. Se găsește în metionină și cisteină, aminoacizi proteici esențiali pentru piele, păr și unghii, care le întăresc și le fac țesuturile mai elastice.

Sulful face parte din keratină – proteina principală a pielii, părului și unghiilor, și din colagen, responsabil pentru elasticitatea și starea lor. Datorită compușilor de sulfură, pielea arată sănătoasă, părul strălucește, iar unghiile nu se rup atât de ușor.

De ce avem nevoie de sulf?

Cele mai cunoscute funcții ale sulfului, confirmate prin cercetări științifice, sunt influența sa pozitivă asupra funcționării articulațiilor și cartilajelor articulare, eliminarea afecțiunilor pielii, proprietăți puternice de detoxifiere și regenerare, încetinirea semnelor de îmbătrânire, imunizarea și vindecarea întregului organism.

Organismul utilizează sulf pentru mai multe funcții importante, inclusiv construirea și refacerea ADN-ului, reglarea expresiei genelor și protecția celulelor împotriva daunelor. Fără sulfură, organismul nu poate produce glutationul, cel mai important antioxidant.

  • Sulful ajută la menținerea integrității structurale a țesutului conjunctiv al pielii, tendonului, ligamentelor și a proceselor metabolice normale
  • Reglementează tensiunea arterială și nivelul de zahăr, face parte din compoziția insulinei
  • Stimulează secreția de bilă, contribuie la detoxifierea ficatului
  • Participă la curățarea organismului de metale grele și toxine
  • Contribuie la regenerarea cartilajului articular
  • Este necesar pentru sistemul nervos
  • Are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante
  • Susține imunitatea.

Deficitul de sulf

Un adult ar trebui să aibă aproximativ 100-140 g de sulf în organism. Un deficit prelungit contribuie la dezvoltarea focarelor de inflamație, afecțiunilor dermatologice, afecțiunilor metabolice și degenerative, printre care artrita, gută, diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză, afecțiuni cardiace și neurologice.

Dacă organismul nu primește suficient sulf, părul cade, pielea își pierde din elasticitate și paloare, unghiile se rup. Simptomele deficitului de sulf pot include, de asemenea, psoriazis, acnee, piele și păr gras, precum și mătreață și eczemă. Acesta este singurul mineral care poate lupta împotriva infecțiilor bacteriene și fungice ale pielii.

În urma deficitului acestui element, simțim și afecțiuni ale articulațiilor, deoarece sulfura este necesară pentru dezvoltarea corectă a cartilajelor articulare, contribuie la regenerarea și funcționarea eficientă a acestora. De asemenea, are proprietăți puternic antiinflamatorii, ceea ce o face utilă în afecțiunile aparatului locomotor, traumatice și postoperatorii. Un nivel adecvat al acestui mineral determină o excreție crescută a acidului uric, ceea ce ușurează simptomele gutei.

Deficiența de sulf afectează starea emoțională.

Atunci când dispoziția bună ne părăsește, simțim anxietate și oboseală, deoarece sulful, împreună cu fosforul și manganul, influențează funcționarea corectă a sistemului nervos și a creierului. De asemenea, are un efect benefic asupra oaselor în osteoporoză și susține lupta împotriva diabetului, deoarece activează insulina, contribuind la arderea mai eficientă a zahărului. Sub influența sa, nivelul colesterolului scade sau se echilibrează.

De asemenea, acest mineral susține funcția de detoxifiere a ficatului, stimulând secreția de acizi biliari și legând nicotina și metalele grele în compuși insolubili, care sunt apoi eliminate din organism.

Simptome tipice ale deficienței de sulf:

  1. – Fragilitatea unghiilor
  2. – Căderea, încurcarea și fragilitatea părului
  3. – Pierderea elasticității pielii, seboree
  4. – Metabolism încetinit
  5. – Probleme cu ficatul, circulația sângelui către organe
  6. – Flexibilitate redusă a articulațiilor
  7. – Scăderea vederii
  8. – Oboseală, stare depresivă
  9. – Adesea, inelul întunecat în jurul irisului ochiului.

Deficiența de sulf împiedică absorția de magneziu, fier, clor, iod, potasiu și calciu. De asemenea, un nivel prea scăzut de siliciu afectează absorbția sulfului.

Cauzele deficienței de sulf:

Organismul nostru nu poate produce sulf în mod independent, trebuie să îl obținem din alimente. Cauzele deficienței pot fi diverse:

  • – Aport insuficient al sulfului în produsele alimentare procesate
  • – Consumul prea scăzut de proteine
  • – Deficiență de siliciu
  • – Boli de ficat
  • – Absorbție slabă din alimente.

Sulful în alimente:

Cel mai mult sulf se găsește în alimentele cu conținut ridicat de proteine: ouă, lapte, carne, organe, pește și fructe de mare. Ceapa și usturoiul sunt bogate în sulf. În concentrații mai mici, acesta se găsește în ciuperci, varză, conopidă, mazăre, ovăz, țelină, broccoli, ridiche, nap, salată de rucola, sparanghel, dovleac și roșii. Dintre fructe, cele mai bogate în sulf sunt caisele, avocado, smochinele, strugurii, căpșunele. Printre plante, recordmenii în conținutul de sulf sunt brusturele, muștarul și hreanul.

Din păcate, metodele moderne de agricultură și creștere a animalelor, utilizarea excesivă a pesticidelor, privază legumele și fructele de multe minerale, inclusiv sulf.

Este posibil supradozajul cu sulf?

Din fericire, nu. Sulful se leagă în organism în compuși și este eliminat prin sistemul urinar, astfel că nu prezintă un pericol pentru sănătate.

Acum știți și despre un alt micronutrient care joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății noastre. Dați un like acestui articol dacă vi s-a părut interesant și urmăriți-ne.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!