Potrivit unui studiu realizat de către oamenii de știință, consumul de suc de măceșe ajută la reducerea riscului de infecții la persoanele cu boli de rinichi care urmează un tratament de dializă.
Măceșul – un cadou de la natură
Atât fructele roșii mici, cât și frunzele măceșului sunt utilizate pe scară largă în scopuri medicinale, pentru gătit sau cosmetice. Măceșul este un arbust spinos peren cu tulpini care ajung până la 5 metri lungime.
Încă din cele mai vechi timpuri, măceșele au fost folosite ca remediu pentru vindecarea de diverse boli. Beneficiile măceșelor asupra corpului sunt foarte apreciate de Hipocrate, cel mai mare medic din antichitate, numit și tatăl medicinei. Măceșul funcționează minunat ca agent antiinflamator, de aceea este recomandat pentru tratarea de diferite boli.
Măceșul aduce beneficii de neegalat corpului, datorită conținutului său bogat de vitamine. Măceșele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, imediat după coacăzele negre, cea mai mare concentrație a acestei vitamine se găsește în măceșe.
După cum am spus mai sus, măceșele sunt un dar excepțional de la natură și sunt recomandate pentru că aduc o serie de beneficii: sunt utilizate pentru a curăța corpul de substanțe nocive, pentru a regla tensiunea arterială, pentru a menține sănătatea dinților, pentru a preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, împotriva osteoporozei și artritei, diminuează durerile premenstruale.
Cercetări despre beneficiile măceșele
În ultimii ani, au fost realizate o serie de studii cu privire la beneficiile potențiale ale măceșelor pentru corp. În plus, față de efectele benefice deja enumerate, s-a dovedit că sucul de măceșe ajută semnificativ la problemele renale și la inflamații. Lupta împotriva inflamației renale este de obicei lungă și necesită un tratament serios.
Sucul de măceșe reduce riscul de infecții la persoanele cu boli de rinichi
Un studiu arată că, consumul de suc de măceșe reduce semnificativ riscul de infecții la persoanele cu boli de rinichi supuse dializei. Studiul a implicat 110 pacienți cu insuficiență renală, care aveau nevoie de tratament pentru dializă. În timpul studiului, care a durat în total un an, jumătate dintre voluntari au fost rugați să consume câte 3 pahare de suc de măceșe pe zi. Celorlalți pacienți, cercetătorii le-au oferit un suc simplu, care nu conținea extract de măceșe.
Rezultatele studiului arată că la persoanele care consumau suc de măceș, nivelul de concentrație al moleculelor inflamatorii din sânge era foarte scăzut. De asemenea, acești pacienți au avut mai puțină nevoie de spitalizare și de dializă în comparație cu cealaltă jumătate.
Dializa crește, de obicei, concentrația radicalilor nocivi dăunători din sânge. Pacienții supuși acestei terapii sunt adesea expuși riscului de infecții.
Potrivit cercetătorului șef, diferite studii din ultimii doi ani au arătat că, dintre toate produsele vegetale, sucul de măceșe are cea mai mare cantitate de polifenol antioxidant, care reduce daunele celulare cauzate de radicalii liberi.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.