Stranuti des fara sa fii racita? Iata ce semnificatii avea stranutul in trecut

Stranuti des fara sa fii racita? Iata ce semnificatii avea stranutul in trecut

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 July 2017 in Superstitii

Hapciu ! Scuzati – ma , tocmai am stranutat ! Un fapt banal , provocat , de obicei, de o alergie , de cateva particule straine strecurate in nas ori o prevestire a unei raceli abia contractate.Stranuturile nu sunt , totusi, asa de comune cum ne-am putea imagina , ele fiind asociate cu o multime de superstitii , credinte si legende din intreaga lume .

In timpuri stravechi , se credea ca inima unui om inceteaza sa bata in momentul in care stranuta.De aici , probabil si urarea adresata uneori “stranutatorului ” : “Sa traiesti !”.

Pe de alta parte , daca reuseai sa supravietuiesti unui stranut , inseamna ca cineva te-a binecuvantat sau a vegheat asupra ta.Potrivit superstitiei , in timpul unui stranut sufletul parasea trupul si dadea nastere unui gol in care se putea furisa diavolul.Tocmai de aceea , in unele traditii populare europene , exista obiceiul de se spune cuiva care stranuta “Domnul sa te apere / binecuvanteze” ( in engleza , “God bless you”) , in asa fel incat sa fie izgoniti demonii sau spiritele rele.Aceeasi urare pare a fi legata si de superstitia stranutului ca o cauza a incetarii respiratiei unei persoane.

Daca tot ai scapat de pericolul de moarte al unui stranut , de ce sa nu sarbatoresti faptul ca esti in viata ? De unde si formularea romaneasca “Chef” sau “Faci chef” .

In timpul marilor epidemii de ciuma , stranutatul reprezenta un semn al infectarii si , drept urmare , a unei morti aproape sigure.Prin binecuvantarea cuiva care stranutase , acea persoana putea fi aparata de pericolul iminent al ciumei.

Credeati ca punerea mainii la gura in timpul unui stranut este doar un gest elementar de decenta , prin care ii protejezi pe cei din jur de eventualele tale efluvii pulverizate ? Ei bine , va inselati.Potrivit unei credinte , in acest fel poti evita ca sufletul sa iti evadeze prin gura deschisa !

De vreme ce stranutul era un simptom al bolii , urarea romaneasca “Sanatate !” a venit de la sine .Germanii folosesc aceeasi adresare , zicand “Gesundheit” dupa un stranut.

In Asia de Est , stranutul este un semn ca se discuta sau se barfeste despre tine , de catre cineva aflat intr-un colt indepartat al lumii.De asemeni, numarul de stranuturi succesive are semnificatii particulare : un singur stranut inseamna ca se vorbeste de bine despre tine ; doua stranuturi reprezinta un semn al unor discutii critice sau rauvoitoare la adresa ta.

Pentru francezi , stranutul este un semn bun , astfel incat este urmat de urarea “Sa ti se adevereasca visele” .Un acces de mai multe stranuturi prevesteste pentru olandezi o urmatoare zi insorita.

In partea de nord a Indiei , stranutatul inainte de a iesi din casa sau la inceputul unei noi sarcini sau calatorii este un semn de ghinion.In vestul Indiei, stranutul inseamna ca cineva se gandeste la tine. Femeile maritate ,atunci cand stranuta , sunt sigure ca soacrei ii trece prin minte ceva despre ele .



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!