“Suntem nascuti intr-un anumit loc si intr-un spatiu anume si, asemeni vinurilor nobile , suntem inzestrati cu calitatile anului si anotimpului in care am vazut lumina zilei.”La vremea in care Carl Jung isi imortaliza aceste cuvinte , el tintea catre generalitatea fiintei umane, fara a anticipa ca stiinta le va confirma intr-un mod mult mai concret …
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca perioda din an in care ne-am nascut poate avea un efect notabil asupra personalitatii si comportamentului nostru. Biologii de la Universitatea Vanderbilt au facut un experiment pe puii de soareci , crescandu-i diferentiat in conditiile simulate a doua diferite anotimpuri.Micile rozatoare au fost tinute in circumstante fie asemanatoare verii ( cuprinzand zilnic cate 16 ore de lumina si 8 ore de intuneric) , fie aproape similare perioadei toamna-iarna. Dupa o vreme de adaptare , soriceii au fost transmutati in alte conditii : jumatatea dintre cei crescuti in “toamna-iarna” au fost supusi unor influente specifice verii , iar jumatate dintre soarecii de “primavara-vara” au fost expusi conditiilor de trai ale iernii. La patru saptamani dupa aceea , toti soriceii au fost amplasati intr-o zona intunecata pentru a se observa felul in care conditiile de viata de la inceputul vietii le-a afectat ceasul biologic.
S-a constatat ca soarecii nascuti “primavara – vara” dau dovada de un comportament stabil , adoptand ritmul de viata programat in prima parte a existentei lor. In acelasi timp, soarecii nascuti “toamna-iarna” s-au aratat a fi mult mai instabili in comportament, ei parand a se confrunta cu un adevarat haos , incercand fie sa -si mentina programul de iarna , fie retragandu-se intr-o stare de somn prelungita.
Bine, a-ti putea spune , dar ce ne privesc pe noi , ca oameni, aceste reactii ale confratilor lui Mikey Mouse ? Ei bine, comportamentul este influentat de felul in care este reglat ceasul biologic intern indiferent de specie .Asadar , oamenii au tendinta de a reactiona la factorii de mediu in acelasi mod ca si soarecii …
Iata ce a avut de spus conducatorul studiului , Douglas McMahon: “Stim ca ceasul biologic determina dispozitia sau atitudinea fiintelor umane. Daca un mecanism similar cu cel al soarecilor opereaza asupra oamenilor , acesta poate avea efect nu numai asupra unor dezechilibre comportamentale , ci si asupra personalitatii umane in general.
Soarecii crescuti intr-un ciclu de iarna arata un raspuns exagerat fata de schimbarea unui anotimp , intr-un fel foarte asemanator cu cel al pacientilor umani suferind de afectiuni datorate schimbarii anotimpurilor.”
Altfel spus, aceia dintre noi nascuti toamna-iarna pot fi mai putin stabili si mai putin capabili sa se adapteze unui nou climat sau anotimp. Intr-n studiu precedent , s-a constatat ca oamenii care au vazut lumina zilei iarna au o mai mare predispozitie fata de riscurile anumitor afectiuni mentale.
Sursa: diane.ro