Sindromul metabolic: 6 provocatori de alimente și 5 soluții inteligente la problemă

Sindromul metabolic: 6 provocatori de alimente și 5 soluții inteligente la problemă

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Sindromul metabolic este un complex de tulburări de sănătate care formează un singur sistem și încep să se manifeste după aproximativ 40 de ani.

Dar, de fapt, la copii și adolescenți, această problemă se întâlnește acum destul de des.

Sindromul metabolic reprezintă o tulburare metabolică format dintr-o combinație de mai mulți factori:

  • Obezitatea în zona organelor interne.
  • Niveluri ridicate de zahăr din sânge și/sau insulină.
  • Niveluri ridicate de trigliceride.
  • Tensiune arterială crescută.

Termenul „metabolic” înseamnă că acest organism a încetat să funcționeze normal – procesele biochimice naturale sunt perturbate.

Sindromul metabolic crește semnificativ riscul unor probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.

Dar există o veste foarte bună – corpul nostru este flexibil. Din orice punct, vă puteți întoarce la o rată metabolică bună și o puteți menține pe tot parcursul vieții.

Studiile arată că pierderea a 3 până la 4% din excesul de greutate poate ajuta la scăderea trigliceridelor și a nivelului de zahăr din sânge.

Eforturile suplimentare vor îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Cum ajungem să dezvoltăm sindromul metabolic?

1. Alimentele pe care le cumpărăm. Orice lucru vândut în ambalaje cu o listă imensă de ingrediente este ucigașul numărul unu al metabolismului.

Nici un aditiv chimic, nici un conservant nu s-a dovedit încă a fi sigur pe termen lung. Mâncarea fast-food a ridicat mult timp întrebări uriașe în rândul oamenilor de știință legate de viitorul planetei – genomul nostru.

Copiii și adolescenții cărora li se permite să mănânce ASTA primesc sindrom metabolic ÎNAINTE de pubertate. Ce fel de copii vor da naștere viitoarele generații?

2. Îndulcitorii artificiali. Din păcate, sucraloza și-a confirmat în mod repetat legătura cu dezvoltarea sindromului metabolic. În aceeași linie, aspartamul, zaharina etc.

3. Sucul dietetic. Aceeași poveste. Îl alegem pentru că ni se spune că este sigur pentru organism etc. Dar cercetarea a ajuns la consecințe necruțătoare – riscul de sindrom metabolic și diabet de tip 2 este mai ridicat.

Un studiu din 2009 a constatat că consumul zilnic de suc dietetic a fost asociat cu un risc crescut cu 36% de sindrom metabolic și cu 67% risc crescut de diabet de tip 2.

4. Grăsimi trans. Acestea sunt conținute peste tot unde există în compoziție cuvântul „margarină”. Prăjituri, chifle, biscuiți, dulciuri, creme, orice semifabricate.

Grăsimile trans sunt grăsimi hidrogenate, modificate (uleiuri vegetale întărite), care sunt precipitate în flux direct către rezerve – către depozitele de grăsime. Ficatului nu-i plac și preferă să le transfere la „deșeuri toxice”. Aceste pubele sunt situate pe coapse, abdomen etc.

De aceea, atunci când slăbești, procesul afectează adesea pielea – fiind eliberate împreună cu acizii grași, toxinele trec în continuare prin ficat și obții din nou o încărcătură toxică.

Cum să înțelegi că nu le-ai observat deși le-ai mâncat tot timpul? Trigliceride mari, probleme hepatice, tensiune arterială, grăsime abdominală.

5. Carbohidrați rafinați și zaharuri. Studiile au arătat o corelație între nivelurile ridicate de carbohidrați simpli (inclusiv orezul alb) din alimentație și manifestările sindromului metabolic. Deci „dulce” dulce și inofensiv nu este deloc dulce și deloc inofensiv.

6. Alcool. Efectele sale sunt tensiunea arterială crescută, un control slab al apetitului și un efect negativ asupra ficatului, care mai devreme sau mai târziu duce la probleme metabolice.

Dar îl poți consuma în cantități mici. Aș spune, dacă nu poți rezista deloc fără el, o dată pe săptămână. Și optează pentru băuturi fără zahăr.

Cum să înlocuiesc toate acestea?

1. Surse de omega-3. Nu îți place să mănânci pește? Atunci poți alege uleiul de pește pe care să îl adaugi la salate. Însă poate fi obținut și din carne slabă, carne de pasăre, fructe de mare, ouă, organe. În plus, puteți include în dietă nuci, semințe de in și chia.

Omega-3 corectează colesterolul din sânge – scăzând nivelul trigliceridelor, printre altele.

2. Legume. Este bine ca legumele crucifere și de culoare verde închis să fie mereu în meniu. Avocado a fost asociat cu reducerea simptomelor sindromului metabolic, deoarece au un efect pozitiv asupra funcției intestinale. În zona noastră, cea mai bună alegere ar fi varza, dovleacul, salata verde, dovleceii, sfecla, morcovii, pătrunjelul, ardeiul gras, castraveții.

3. Fructe. În cazul sindromului metabolic, trebuie să ne amintim că fructele transportă o cantitate decentă de zahăr în organism. Prin urmare, alege 1-2 fructe pe zi și alternează între ele. Mere, citrice, pere, kiwi, fructe de pădure.

4. Leguminoase. Ele ar trebui, de asemenea, clasificate drept „artileria grea”. Studiile arată că fasolea are efectul potrivit asupra zahărului din sânge, stabilizându-l. Va fi foarte benefic dacă înlocuiți pâinea cu ele. La iubitorii de leguminoase, sindromul metabolic este mai puțin frecvent.

5. Proteine ​​și grăsimi de calitate. Aici, alegeți singur. Sursele prea slabe de proteine ​​pot provoca și un exces de insulină, așa că pieptul de pui trebuie echilibrat cu orice grăsime sănătoasă: unt sau ulei de măsline, de exemplu. În plus, legumele fără amidon sunt obligatorii.

6. Cerealele integrale . Orz, fulgi de ovăz, crupe de orz. Poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar acordați atenție modului în care zahărul și apetitul se comportă după ele. Dacă vrei să oferi pancreasului și ficatului tău odihnă și timp pentru a-și reveni complet, nu le hrăni cu alimente nesănătoase, fă pauze între mese.

Sindromul metabolic nu este o problemă congenitală sau care apare din senin, ci o problemă impusă de noile tendințe sociale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!