Sindromul intestinului leneș sau colonul iritabil

Sindromul intestinului leneș sau colonul iritabil

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 February 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ce este sindromul intestinului leneș?

Sindromul intestinului leneș, sau atonia colonului, este o boală caracterizată prin slăbirea mușchilor peretelui intestinal, ducând la o încetinire a mișcării conținutului prin intestine. Consecința atoniei este constipația cronică (mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână).

Simptomele „intestinului leneș” sunt constipația regulată, scaun dens, dur, uscat, precum și dureri abdominale, balonare, slăbiciune generală, oboseală, respirație urât mirositoare, piele uscată, păr fragil și unghii moi.

Ca urmare a prezenței prelungite în intestine a conținutului care suferă degradare și fermentare, se produce o cantitate mare de gaze și toxine, apare inflamația mucoasei intestinale, absorbția nutrienților este afectată, se dezvoltă intoxicație cronică, hipovitaminoză și anemie.

De ce intestinele devin „leneșe”?

Motivele dezvoltării acestui sindrom sunt foarte diverse. Stresul, un stil de viață sedentar (inactivitate fizică), fumatul, alcoolul, consumul prelungit sau necontrolat de anumite medicamente (calmante, antispastice, antidepresive, medicamente antiepileptice, antiacide) vor reduce intensitatea aportului de sânge și inervația tractului gastro-intestinal, ceea ce face ca mușchii peretelui intestinal să fie incapabili de amestecare normală.

De asemenea, există boli care promovează apariția acestui sindrom, de exemplu: aderențe ale cavității abdominale, tumori gastro-intestinale, boli inflamatorii intestinale, hemoroizi, hipotiroidie, boala Parkinson, nevroze, precum și invazie masivă helmintică (helmintii produc substanțe care suprimă activitatea contractilă intestinală) .

Sarcina este adesea însoțită de o încălcare a funcției de evacuare a intestinului datorită comprimării mecanice a  intestinelor de către un uter mărit și producției crescute de hormon progesteron, care relaxează mușchii organelor interne.

La vârstnici se observă o încetinire a golirii intestinului datorită scăderii tonusului general al corpului, inclusiv a mușchilor intestinului, precum și a leziunilor aterosclerotice ale vaselor care alimentează pereții intestinali.

Dar principalul motiv pentru dezvoltarea atoniei colonului este alimentația nesănătoasă, atunci când o persoană consumă o cantitate mare de carbohidrați cu conținut ridicat de calorii și insuficiență de fibre. Fibrele, fibrele dietetice și alimentele grosiere irită moderat peretele intestinal, provocând contracția musculară. Dacă majoritatea alimentelor consumate sunt procesate, peristaltismul scade, ceea ce duce în cele din urmă la dezvoltarea atoniei și a constipației cronice, precum și a altor boli gastrointestinale.

Ce alimente pot afecta funcția intestinului?

Alimentele care conțin tanin întârzie golirea intestinului: afine uscate, cafea, ceai negru, cacao. Și, de asemenea, alimente sub formă de piure, cu consistență vâscoasă, de exemplu, supe creme, piure de cereale (în special gris și orez).

Ce alimente ajută funcția intestinului?

Pâinea neagră, legumele și fructele crude, fructele uscate, pâinea care conține o cantitate semnificativă de tărâțe, hrișcă, orz, fulgi de ovăz, carne cu o cantitate mare de țesut conjunctiv, carnea afumată ajută la golirea intestinelor. Murături, marinate, hering, băuturi răcoritoare (ape minerale, sucuri), smântână, dulceață, miere, produse lactate fermentate (iaurt, chefir) vor ajuta intestinele. Este obligatoriu să beți lichide, până la 2 litri pe zi.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!