Regula de bază pentru coacerea foilor delicate de foietaj este să le pregătiți la o temperatură de 200-220ºC pe o tavă acoperită cu hârtie de copt sau presărată cu puțină făină. Când foaia de foietaj din cuptor s-a umflat, s-a divizat și a devenit aurie, gustarea este gata.
Rețeta Nr. 1 – Fundițe
Foaia de foietaj pregătită se întinde într-un strat cu grosimea de 1 cm și se taie în bucăți de aproximativ 10×4 cm. Fiecare bucată trebuie rulată în centru pentru a obține fundițe frumoase.
Se pun în cuptor și se coc până devin aurii, apoi se așează pe un platou frumos. Pentru un aspect mai frumos, puteți presăra fundițele gata scoase din cuptor cu zahăr pudră sau ciocolată rasă.
Rețeta Nr. 2 – Inimioare
Foaia de foietaj trebuie întinsă subțire, nu mai gros de 0,5 cm, apoi se presară pe întreaga suprafață un amestec de zahăr și scorțișoară. Apoi, aluatul este rulat din ambele părți către centru pentru a forma un fel de “rulou”, din ambele părți.
Acest rulou trebuie tăiat în bucăți subțiri, iar formele rezultate sunt așezate pe tava și se coc până devin aurii. La final, puteți presăra inimioarele cu zahăr pudră, dacă doriți.
Rețeta Nr. 3 – Colțuri
Aluatul este tăiat în pătrate de dimensiuni aleatorii, iar în mijlocul fiecărui posibil foietaj se pune o umplutură care nu se scurge, de exemplu, cremă de vanilie, gem de fructe sau brânză de vaci.
Apoi, pătratele sunt pliate pe diagonală și “strânse” în jurul marginilor, la o distanță de 1 cm de margine – acest lucru face ca marginile să fie pufoase și umplutura să nu se scurgă.
Rețeta Nr. 4 – Trandafiri
Trandafirii pot fi atât dulci, cât și sărați – de exemplu, dacă utilizați salam ca umplutură. Întindeți foaia de foietaj într-un cerc cu grosimea de 0,5 cm și tăiați-o în benzi de 15×3 cm.
Apoi, așezați umplutura care va ieși din foietaj, formând “petale” – acestea pot fi mere tăiate subțire, date prin amestecul de zahăr și scorțișoară sau salam.
Umplutura este plasată astfel încât marginile să iasă din aluat. Apoi, rulourile se pun la cuptor. Pentru a menține forma trandafirilor în cuptor, aceștia pot fi fixați cu scobitori.
Rețeta Nr. 5 – Saleuri cu brânză
Foaia de foietaj se întinde în foi cu grosimea de 1 cm și se taie în benzi de dimensiuni aleatorii. Apoi, benzile obținute trebuie unse cu ou bătut și se presară cu brânză tare rasă.
Dacă vreți să aibă un gust mai picant, puteți adăuga susan sau chimion. Aceste rulouri se coc foarte repede, în doar câteva minute.
Rețeta Nr. 6 – Plăcinte de foietaj
Din foaia de foietaj întinsă la o grosime de 0,5 cm se taie cercuri folosind o formă rotundă. În mijlocul fiecărui cerc se adaugă o umplutură densă, apoi se strâng marginile și se așază pe tavă cu “pliurile” în jos. Se coc până devin aurii.
Rețeta Nr. 7 – Cornete
Aluatul de foietaj cu grosimea de 1 cm se taie în benzi lungi și subțiri, nu mai late de 1,5 cm. Benzile obținute sunt rulate pe conuri speciale pentru copt și se pun în cuptor.
Pe măsură ce sunt gata, rulourile înfășurate pe conuri trebuie scoase din cuptor, lăsate să se răcească, îndepărtate de pe conuri și umplute cu crema preferată.
Rețeta Nr. 8 – Cornuri
Pentru a pregăti cornuri, foaia de foietaj trebuie întinsă și tăiată în felii triunghiulare. Apoi, pe partea mai lată a feliilor se așează umplutura care nu se va scurge în cuptor – aceasta poate fi de fructe, vanilie, ciocolată amestec de miere și nuci etc.
Fiecare felie este rulată într-un rulou (de la partea cea mai lată la cea îngustă) și apoi este uns mai întâi cu ou bătut, apoi se presară zahăr granulat. Se coc până când se obține o crustă aurie și strălucitoare.
Rețeta Nr. 9 – Plăcintă spiralată
În loc să pregătiți multe foi mici, puteți face o plăcintă întreagă din foietaj – va fi la fel de gustoasă și frumoasă. Foaia de foietaj trebuie întinsă în foi cu grosimea de 0,5 cm și tăiată în fâșii de 5 cm. Lungimea fâșiilor poate fi oricare, cu cât sunt mai lungi, cu atât plăcinta va fi mai interesantă.
De-a lungul fâșiilor se așează umplutura – oricare, dar nu lichidă, pentru a nu se scurge în cuptor. Umplutura în rulouri poate fi variată. Apoi, marginile fâșiilor trebuie strâns lipite pe lungime și așezate într-o formă (preferabil rotundă) sub formă de spirală. Înainte de a introduce plăcinta în cuptor, se recomandă să o ungeți cu ou bătut. Plăcinta se coace până când devine aurie.
Rețeta Nr. 10 – Prăjitura cremșnit
Foaia de foietaj este întinsă cât mai subțire, până la 2 mm, și se înțeapă în câteva locuri cu o scobitoare sau o furculiță și se coace timp de 15-20 de minute. Foile de foietaj răcite se acoperă cu cremă de vanilie și pe deasupra se presară firimituri de foietaj. Lăsați prăjitura să se înmoaie timp de 4 ore, apoi puteți gusta acest deliciu preferat!