Caracteristici ale comportamentului uman, după Sigmund Freud:
1. Persoanelor cu niveluri ridicate de testosteron le place atunci când alții se enervează.
2. Oamenii nesiguri încearcă întotdeauna să-i umilească pe ceilalți. Și acest lucru este dovedit experimental: un grup de oameni, cărora li s-a spus că au greșit într-un anumit domeniu, s-au enervat și au început să-și exprime în mod activ prejudecățile religioase și naționale, fiind pe deplin convinși de corectitudinea lor. Cu alte cuvinte, umilirea celorlalți crește stima de sine.
3. Senzațiile tactile afectează comportamentul. De exemplu, dificultatea este asociată cu puterea și dacă angajatorului i se oferă un CV într-un dosar complex, atunci subconștient va lua candidatul în serios. Mulți oameni asociază sentimentul de frig cu singurătatea și asprimea, cu complexitatea relației și nu numai.
4. Este posibil ca oamenii să nu-și respecte promisiunile și să se comporte imoral dacă știu că nu va trebui să-și explice comportamentul. Dar, fiind cercetați cu atenție, oamenii tind să se comporte decent.
5. Pentru o minciună trebuie să depui mult efort mental: să spui o minciună și să ascunzi adevărul în același timp.
6. Comportamentul uman afectează întotdeauna calitățile sale morale, nu invers. Pentru că atunci când comit acte imorale, oamenii încep să evalueze diferit care comportamente sunt acceptabile și care nu.
7. Oamenii privesc în principal aspectul și persoanele cu trăsături faciale plăcute sunt considerate mai oneste, deși aceasta poate fi o greșeală. Nici măcar profesioniștii în majoritatea cazurilor nu pot determina corect dacă o persoană cu un aspect plăcut minte sau nu.
8. Oamenii tind să creadă că cei care au atins bunăstarea financiară sunt mai inteligenți, iar cei care trăiesc în sărăcie și suferință o merită, deși această mentalitate este foarte greșită.
9. Oamenii tind să se compare cu ceilalți și mai ales din punct de vedere financiar. Nu e de mirare că există o zicală: „mai fericit este cel care are mai mulți bani decât vecinul”. Această frază explică parțial de ce unii sunt nemulțumiți chiar și în ceea ce privește bunăstarea financiară, deoarece, prin creșterea veniturilor, se începe asocierea cu oameni mai bogați și necesită și mai mult efort pentru a ajunge la nivelul lor.
10. Când nu poți avea ceva, acest lucru crește dorința de posesie.
11. Dacă trebuie să ia o decizie dificilă, majoritatea oamenilor preferă să nu acționeze, lăsând totul așa cum este.
12. Dacă oamenii iau decizii în grabă, atunci chiar și cu un rezultat pozitiv, pot apărea sentimente de regret. Acest lucru se datorează faptului că o persoană se simte grăbită și mai târziu realizează că putea acționa altfel.
13. Nu toate riscurile sunt percepute de oameni în mod egal. De exemplu, unui bărbat nu îi este frică să antreneze tigrii, dar îi este frică de înălțimi.
14. Oamenii plictisitori sunt în mare parte prietenoși și încearcă întotdeauna să-i ajuți pe ceilalți.