De obicei, sfecla și sucul proaspăt de sfeclă sunt recomandate să fie consumate în cantități limitate din cauza conținutului ridicat de zahăr. Cu toate acestea, sfecla murată este una dintre cele mai benefice legume, deoarece marea majoritate a zahărului este absorbită de bacteriile benefice în timpul fermentației, păstrându-se astfel și alte substanțe nutritive valoroase.
Sfecla crudă este benefică pentru inimă
Astfel, sfecla crudă ajută la reducerea tensiunii arteriale în medie cu patru sau cinci unități în câteva ore. Aceasta se datorează sărurilor de azot nitric conținute în sfeclă, care sunt transformate în oxid nitric în organism.
Oxidul nitric, la rândul său, ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația sanguină și scăzând tensiunea arterială. În medicină, sărurile de azot nitric sunt utilizate în tratamentul anginei și insuficienței cardiace congestive, iar studiile au arătat că un pahar de suc de sfeclă are un efect similar medicamentelor care conțin săruri de azot nitric.
Sportivii care practică sporturi de performanță beau, de asemenea, suc de sfeclă datorită proprietăților benefice ale sărurilor de azot nitric conținute în acesta. Studiile au arătat că sfecla crudă crește rezistența la efortul fizic cu până la 16%, datorită creșterii nivelului de oxid nitric.
Într-unul dintre studii, este descris efectul benefic al sucului de sfeclă asupra a nouă pacienți cu insuficiență cardiacă, care și-au pierdut puterea musculară și au avut o capacitate limitată de a face exerciții fizice.
Betaína naturală conținută în sfeclă ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și protejează împotriva factorilor de stres ai mediului înconjurător, care pot deveni una dintre cauzele bolilor cardiovasculare.
Sfecla crudă ajută, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului imunitar datorită conținutului ridicat de vitamina C, fibre, potasiu și mangan, iar pigmenții betalaini și aminoacizii care conțin sulf contribuie la procesele de detoxifiere a fazei 2 din organism. Sfecla a fost, de asemenea, întotdeauna apreciată pentru proprietatea sa de a curăța sângele și ficatul.
Datorită conținutului ridicat de acid folic vitamina B, sfecla poate reduce, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral și este foarte benefică pentru femeile gravide. Acidul folic este necesar pentru numeroase procese în organism, iar deficiența sa în timpul sarcinii crește riscul de defecte congenitale.
De ce să pui sfecla la murat?
Înlocuirea sfeclii crude cu sfecla murată oferă posibilitatea de a experimenta toate proprietățile benefice ale sfeclii crude, care devin și mai biologic disponibile datorită fermentației, precum și de a obține bacterii și enzime benefice care se formează în urma fermentației.
În plus, sfecla murată, varza murată împreună cu sfecla, murături cu sfeclă, devin din ce în ce mai populare în Occident. Sfecla este, de asemenea, adăugată în supe, sosuri și salate de legume.
Cvasul-ul de sfeclă este tradițional utilizat pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, curățarea sângelui, combaterea oboselii și eliminarea pietrelor din rinichi, tratarea sensibilității excesive la substanțe chimice, alergiilor și tulburărilor digestive. Conform rapoartelor episodice, saramura de sfeclă poate încetini apariția petelor de bătrânețe, poate face părul mai dens și poate încetini încărunțirea acestuia.
Rețeta simplă de cvas de sfeclă
Ingrediente:
2 sfecle mari, tăiate cubulețe cu o latură de 2 cm. Nu le dați pe răzătoare, deoarece în cvass va ajunge prea mult zahăr.
Dacă aveți sfeclă din grădină, nu este necesar să o curățați dacă nu doriți să faceți acest lucru, deoarece coaja conține o mulțime de bacterii care ajută la fermentare. Dacă utilizați sfeclă din comerț, este recomandat să o curățați pentru a elimina pesticidele nedorite.
3 linguri de saramură de varză sau castraveți murați
Apă filtrată, de izvor sau distilată, suc proaspăt stors de sfeclă sau o combinație de suc de sfeclă și apă curată
Apa de la robinet, care conține cloruri și alte substanțe chimice, nu este potrivită, deoarece aceste substanțe împiedică fermentarea și pot provoca putrezire. Dacă totuși utilizați apă de la robinet, fierbeți-o și lăsați-o să se răcească înainte de utilizare.
De asemenea, puteți adăuga: jumătate de linguriță de sare naturală nerafinată, de exemplu sare de mare, eu prefer sarea himalayană pentru asta. Sarea previne multiplicarea bacteriilor nocive, dar excesul ei va face băutura necomestibilă.
Puneți sfecla într-un borcan cu gât larg, borcanul ar trebui să fie umplut în proporție de o treime. Adăugați saramura din varză murată sau castraveți murați, sare și apă/suc de sfeclă, astfel încât să rămână aproximativ 3 cm de la suprafața lichidului până la capac. Închideți bine și agitați pentru a dizolva sarea.
Lăsați timp de 3-5 zile la temperatura camerei. Iarna, fermentarea poate dura până la șapte zile din cauza temperaturii mai scăzute din cameră. Capacul trebuie să fie închis bine, dar nu uitați să verificați presiunea în fiecare zi.
Dacă se formează spumă, film sau mucegai, îndepărtați-le pur și simplu cu o lingură. Încercați băutura în fiecare zi și când cvasul capătă un gust plăcut, puneți-l în frigider pentru a opri procesul de fermentație. Bulele efervescente care se ridică la suprafață sunt semnul că băutura este gata.
Sfecla crudă și zeama de sfeclă ajută la vindecarea bolii.
După cum puteți vedea, sfecla are multe proprietăți benefice. Dacă suferiți de hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă, puteți experimenta cu suc de sfeclă crudă sau moare de sfeclă și observați efectul. Dacă tensiunea arterială se normalizează sau rezistența dumneavoastră crește după consumul de suc de sfeclă, acest lucru poate fi o soluție bună.
Datorită bacteriilor benefice, această băutură poate avea un impact pozitiv asupra diabetului și a multor alte probleme de sănătate, în special dacă acestea sunt legate de tulburările intestinale. Lista acestor probleme este destul de extinsă, deoarece nu este posibil să fii complet sănătos având probleme cu microflora.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate numai pentru scopuri informative și educative și nu înlocuiesc consultarea medicală profesională, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră cu privire la orice întrebări legate de starea dumneavoastră de sănătate.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.