Sfaturi salvatoare pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, în special pentru femeile peste 40 de ani

Sfaturi salvatoare pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, în special pentru femeile peste 40 de ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 November 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă. Grupa cu risc ridicat o reprezintă persoanele peste 40 de ani, în special femeile. Din fericire, există modalități de a reduce riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

După un accident vascular cerebral, unii oameni se pot vindeca complet. Cu toate acestea, adevărul este că mai mult de două treimi dintre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral rămân cu dizabilități.

Iată câteva recomandări mai generale pentru prevenirea accidentului vascular cerebral:

1. Exerciții fizice regulate. Exercițiile fizice reduc riscul apariției unui atac de cord cu 30-50%. Se recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare de cel puțin 5 ori pe săptămână.

2. Evită sau reduce consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool afectează negativ circulația cerebrală. Mai mult de două băuturi alcoolice pe zi vă pot crește riscul cu până la 50%.

3. Menține o greutate corporală sănătoasă. Dacă pierdeți de la 5% până la 10% din greutate, atunci vă puteți reduce tensiunea arterială și zahărul din sânge. Persoanele cu zaharat au de 4 ori mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.

4. Menține o alimentație echilibrată. O alimentație care constă în fructe, legume, semințe, nuci, carne slabă și pește poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%.

5. Evită fumatul. Acesta este un factor destul de evident, dar este întotdeauna bine să-l țineți minte.

Sfaturi pentru prevenirea apariției unui accident vascular cerebral

1. Mănâncă alimente bogate în potasiu

Potrivit unui studiu recent, care a fost dezvoltat de Asociația Americană a Inimii, consumul de mai mult potasiu reduce riscul de accident vascular cerebral. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile aflate în postmenopauză.

Alimentele care conțin potasiu sunt:

  • fasole albă
  • cartofi dulci
  • caise uscate
  • dovleac
  • iaurt de casă
  • pește de mare gras
  • avocado
  • ciuperci
  • banane

2. Mănâncă ciocolată neagră

Dacă îți place ciocolata, atunci sfatul acesta este perfect pentru tine. Mai multe studii au descoperit că persoanele care mănâncă ciocolată neagră mai mult de o dată pe săptămână își reduc riscul de accident vascular cerebral cu până la 30%.

În plus, ea reduce și riscul de a dezvolta diabet cu aproximativ 30% și boli de inimă cu aproape 40%. Cu cât concentrația de cacao este mai mare, cu atât mai bine. Trebuie să conțină cel puțin 60% cacao și chiar mai mult.

3. Tratează apneea obstructivă în somn

Apneea în somn nu este mereu diagnosticată. Studiile arată că în medie 1 din 15 adulți suferă de apnee ușoară până la severă. Experții spun că atât apneea severă, cât și cea ușoară pot crește riscul de accident vascular cerebral.

Pentru bărbați, acest lucru este de 3 ori mai grav decât pentru femei. Dacă suferi de această boală, atunci trebuie să o tratezi cât mai curând posibil.

4. Vizite regulate la dentist

Curățarea profesională a dinților la fiecare 6 luni vă poate reduce riscul de atac de cord cu 24% și de accident vascular cerebral cu 13%.

De asemenea, medicul dentist poate recunoaște primele simptome ale bolii de inimă înainte ca dumneavoastră sau medicul dumneavoastră să le observe. De exemplu, gingiile umflate sau dinții slăbiți pot fi semne care arată că un accident vascular cerebral este aproape.

5. Acordați atenție altor simptome neobișnuite

Corpul nostru ne oferă diverse semnale, așa că este important să fim atenți și să urmărim orice simptom neobișnuit.

De exemplu: dificultăți de respirație, modificări ale ritmului cardiac sau oboseală constantă. Dacă observați ceva suspect, nu ignorați acest lucru și mergeți la medic pentru un consult.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!