Sfaturi de suflet pentru o batranete frumoasa si linistita!

Sfaturi de suflet pentru o batranete frumoasa si linistita!

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 March 2018 in De Suflet

Cum poți avea o bătrânețe frumoasă

1 Trebuie să te ingrijeşti de venitul tău la bătrâneţe, încă de pe vremea cănd poţi s-o faci. Cheltuielile, deşi scad la batranete pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai călătoreşti atât de mult, nu mai pleci în concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta parte (medici, medicamente, deplasări, meşteri pentru reparaţii, ajutor menaj).

2. Trebuie să ai lucruri de calitate în casă şi, cât eşti încă în putere, să pui totul la punct pentru urmatorii 20 ani (instalaţii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperiş, gard, mobilă etc).

3. Trebuie să faci eforturi permanente să fii la curent cu tehnologia (pe cât posibil). E greu să ai 80 ani şi să nu ştii să foloseşti un telefon mobil, să butonezi o telecomandă, să foloseşti un bancomat.

4. Tebuie să te ai bine cu vecinii.

5. Trebuie să ai prieteni buni şi de nădejde si să fii tu un bun prieten. Să-i suni, să vă întâlniţi, să organizaţi acţiuni comune. Să-i feliciţi la aniversări şi să le faci cadouri simbolice.

6. Trebuie să fii cât mai activ. Dacă laşi garda jos, puterile tale vor scădea foarte rapid.

7. Trebuie să-ţi dezvolţi o paletă largă de hobby-uri şi de activităţi extraprofesionale, încă de pe-acum, cât eşti încă valid şi trebuie să iei în calcul că bătrâneţea aduce cu ea multe neputinţe pe diverse planuri. Dacă toată viaţa ai citit sau ai privit la tv, dacă ajungi sa-ţi pierzi vederea eşti terminat. Ziua trece ingrozitor de greu privind în tavan.

8. E înţelept să te îngrijeşti cât eşti în putere să achiziţionezi aproape de casă o palmă de pământ pe care s-o poţi lucra, să ai un pom, să faci mişcare, să te simţi util, să ai o legumă sau un fruct proaspăte şi sănătoase.

8 Adună amintiri frumoase. Rânduieşte-le în albume sau cutii. Completeză un jurnal cu evenimentele şi scrie câteva rânduri despre ele. Acum nu realizezi ce vor însemna ele, atunci.

9. Impacă-te cu copiii tăi. Respectă-le alegerile, încurajează-i mereu şi roagă-te să le fie bine. Fă eforturi permanente ca să fie armonie şi înţelegere în familie. Respectul şi toleranţa să fie cuvinte de ordine. Vine vremea când doar ele vor mai conta.

11. Îngrijeşte-te de sănătate, cât mai bine. Impune de pe-acum un stil de viaţă şi o alimentaţie cât mai sănătoase: cât mai multă apă, cât mai multe alimente neprelucrate termic, cât mai puţină carne, „sare, zahăr şi grăsimi” cu moderaţie, ulei de măsline, miere de albine, mese la ore fixe, bioritm, mişcare, sport, prieteni, activităţi sociale, hobby-uri, curăţenie (trup şi casă), activităţi mentale … și lista e lungă. Fă-ţi o dantură de calitate.

12. Descotoroseşte-te de ce nu ai nevoie în casă. Evită să aduni lucruri care nu-ţi vor folosi nicodată.

13 .Începe să fii econom. Nu risipi fără rost.

14. Dacă îţi vei construi o casă, ia în calcul eventualitatea că poţi trăi cel puţin 90 ani şi că un sfert din viaţă, puterile tale nu vor fi nici pe departe cele de acum. N-o face mare. Copiii cresc repede şi-şi iau zborul. Dacă totuşi vrei o casă mare şi-ţi poţi permite, proiecteaz-o în aşa fel încât fie să poţi locui cu copiii şi familiile lor (lucru puţin probabil), fie să poţi închiria o parte din casă, fără să fii deranjat sau să deranjezi – sau, de ce nu, să oferi găzduire, contra ajutor menajer. Dacă poţi, mai bine investeşte într-o a doua locuinţă, ce poate fi inchiriată sau dăruită copiilor.

15. Nu te gândi să te muţi la pensie la ţară, decât dacă ai confort (apă, gaz), căi de comunicaţii bune şi un oraş aproape şi doar dacă ai crescut la ţară. Altfel, o schimbare prea radicală după pensionare va fi greu de asimilat. Primii ani îţi va fi bine, dar apoi va începe să-ţi fie greu.

16. Gândeşte-te că la pensie va trebui să ai cu ce-ţi umple timpul. Învaţă să pictezi, să bricolezi, să grădinăreşti… orice îţi poate umple timpul şi, de ce nu, să-ti aducă un venit.

17. Învaţă să acorzi primul ajutor, să faci injecţii şi masaj terapeutic.

18. Fii îngăduitor cu cei vârstnici şi neajutoraţi. Ei nu vor să fie aşa… Nu vor să fie neputincioşi, ursuzi nefolositori. Dacă nu-i poţi ajuta într-un fel sau altul, măcar nu te mai supăra pe ei, când îţi încurcă treburile în goana ta zilnică.

19. Fii cât mai apropiat cu părinţii tăi. Dacă eşti departe de ei, sună-i cât mai des, lasă-i să te cicălească fără să te enervezi, ascultă-le aceeaşi intâmplare spusă şi data trecută. Când mergi în concediu, nu te du ca musafir, pune în portbagaj trusa cu scule şi repară ce e de reparat, ajută-i, cumpără-le ce le trebuie sau ştii tu că le-ar uşura bătrâneţile.

20. Lista o poate fi completată de fiecare cu ce mai întâlneşte pe parcurs. Din fericire, avem mulţi bătrâni în jur şi multe exemple bune şi rele de învăţat din ele. Nu ne putem plânge nimanui, mai târziu, spunând că n-am ştiut.

Ideea e simplă… dacă nu începi să faci nimic din toate astea, încă de pe-acum… vei fi condamnat la o bătrâneţe nefericită.

Sursa: florinrosoga.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!