Semne timpurii de probleme în funcționarea pancreasului

Semne timpurii de probleme în funcționarea pancreasului

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 January 2021 in SanatateSfaturi

Inflamația pancreasului, un organ mare care produce enzime digestive și hormoni, se numește pancreatită. Poate fi o boală pe termen scurt sau o boală inflamatorie progresivă pe termen lung, acută sau cronică. De unde știi dacă pancreasul tău are nevoie de ajutor? Mi s-a pus această întrebare de mai multe ori. Scriu la cererea cititorilor mei.

Pancreas. Semne timpurii de disfuncție.

1. Greață

Greața în sine este un simptom foarte frecvent care însoțește pancreatita. Dar aici greața și senzația de greață sunt aproape constante.

2. Dureri de stomac

  • culoare roșie – localizarea durerii în pancreatita acută
  • culoare galbenă – localizarea durerii în pancreatita cronică

 

Durere în abdomen care radiază înapoi în jurul spatelui. Durerea se simte chiar sub piept. Durerea este tolerabilă la început, dar dacă nu este tratată, inflamația pancreasului poate duce la dureri foarte chinuitoare. Durerea poate deveni foarte intensă când vă întindeți pe spate sau vă aplecați în față. Pe de altă parte, în unele cazuri de pancreatită acută, pacienții nu simt multă durere, acest lucru este mai frecvent dacă pacientul este diabetic sau are boli de rinichi .

3. Sentimente de slăbiciune și frisoane

Durere + slăbiciune + frisoane = pancreatită

Durere specifică, slăbiciune și frisoane – această triadă indică aproape întotdeauna dezvoltarea pancreatitei.

4. Diabetul

Acest simptom rareori apare ca unul inițial, diabetul se dezvoltă deja în pancreatita cronică, când inflamația dăunează celulelor pancreatice producătoare de insulină . La aproximativ 5% dintre persoanele diagnosticate cu diabet, acesta este cauzat de pancreatită cronică.

5. Pierderea bruscă și inexplicabilă în greutate

Eșecul de a produce suficiente enzime pancreatice duce la digestia inadecvată a alimentelor și, prin urmare, la pierderea în greutate. O persoană se poate simți rău de un tip de mâncare. Mâncarea poate duce chiar la vărsături. Concluzia este că greutatea se pierde foarte repede. Această scădere rapidă în greutate nu trebuie luată cu ușurință.

6. Balonare constantă

Indigestia duce la formarea unor cantități mari de gaze în intestine .

7. Diaree

Se schimbă și natura scaunului (culoarea se schimbă, devine lichidă și miroase foarte rău). Deoarece enzimele digestive din pancreas nu sunt produse suficient sau nu pot ajunge la intestinul subțire, digestia corectă a alimentelor devine imposibilă. Apropo, acesta poate fi chiar primul semn de disfuncție a pancreasului! Cu toate acestea, acest simptom este adesea ignorat, crezând că diareea se datorează oricărei alte cauze.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!