Se spune că fără albine, lumea nu ar mai exista! Beneficiile mierii de albine în sezonul rece

Se spune că fără albine, lumea nu ar mai exista! Beneficiile mierii de albine în sezonul rece

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 November 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Mierea de albine este cel mai sănătos produs natural. Încă din cele mai vechi timpuri, omenirea a descoperit calitățile vindecătoare ale acestui delicios medicament parfumat (chihlimbarul dulce). În zilele noastre, beneficiile mierii au fost confirmate de specialiști care au analizat compoziția acesteia folosind cele mai performante tehnici.

75% din mierea de albine este formată din carbohidrați, conține aproximativ în mod egal glucoză și fructoză (zahăr natural). 20% din compoziție este apă. Datorită acestui fapt, mierea este un aliment dietetic, este rapid absorbită de corpul nostru, oferindu-i rapid caloriile necesare.

Cu ajutorul enzimelor catalitice găsite în miere, procesul de digestie, oxidare, asimilare și descompunere a alimentelor este accelerat.

„Chihlimbarul dulce” este o resursă naturală indispensabilă pentru sănătatea noastră. Conține peste 400 de componente și substanțe vitale. Numai în miere există aproximativ 20 de tipuri de aminoacizi. Contine acizi lactic, malic, tartric, citric, oxalic, succinic.

Compoziția acestui aliment este bogată în elemente de fier, calciu, fosfor, magneziu, iod, mangan, zinc. Complexul de vitamine din miere este reprezentat de grupa B, acid ascorbic (vitamina C), PP (acid nicotinic).

Principalele proprietăți ale mierii de albine

Pentru sănătatea noastră, mierea este un produs indispensabil. Are următoarele proprietăți:

  • nutriționale;
  • bactericid;
  • liniştitor;
  • antiinflamator;
  • antiviral;
  • antioxidant;
  • hipotensiv;
  • vindecarea ranilor;
  • antitoxic;
  • antimicrobian.

Corpul uman absoarbe rapid mierea, astfel încât ajută la restabilirea rapidă a forței și la calmarea sistemului nervos. Acest aliment vindecător ajută la restabilirea imunității și are un efect general de întărire a organismului.

Mierea este consumată pe scară largă în scopuri preventive, deoarece este capabilă să îmbunătățească starea de spirit, să elibereze stresul, să trateze insomnia. Stimularea inimii este o altă calitate benefică a acestui produs dulce. Consumul de mire de albine este o metodă eficientă în tratamentul hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei.

Ajută la funcționarea și regenerarea celulelor ficatului, rinichilor, stomacului și intestinelor. Datorită proprietăților sale bactericide, mierea contribuie la procesele metabolice în organism. Vindecă bine rănile, așa că este nu este folosit doar în medicină, ci și de cosmetologi. Se găsește în compoziția săpunurilor, măștilor, cremelor.

Mierea este folosită în medicina populară și în tratamentul bolilor de piele: lichen, acnee, furuncul. Mulți oameni o folosesc pentru a vindeca rănile.

Luptător activ împotriva germenilor

Calitatea antiseptică a „chihlimbarului dulce” este asociată cu eliberarea de peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Bolile cauzate de streptococi, stafilococi și alte bacterii gram-pozitive sunt tratate activ cu miere de tei, lucernă, brusture, trifoi, salcâm. În ginecologie, mierea de tei este considerată eficientă.

În caz de amigdalită, faringiăa, stomatită, se recomanda mierea de salvie. Proprietăți dezinfectante puternice se găsesc în mierea de trifoi dulce, mierea de castan. Mierea de albine combate bacteriile dăunătoare ale difteriei, botulismului, antraxului.

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, mierea este folosită ca conservant pentru multe alimente.

Mierea favorizează procesele iritative la nivelul membranelor mucoase, datorită monozaharidelor și acizilor organici. Această proprietate este de ajutor în bolile oculare când este folosită ca un unguent vasodilatator care îmbunătățește circulația sângelui în ochi.

Mierea de albine este folosită în mod pozitiv pentru a elimina indigestia și semnele de gastrită fiind un remediu eficient pentru tratamentul ulcerelor gastrice și duodenale cauzate de aciditatea scăzută.

Elixir de vindecare a rănilor

Mierea are capacitatea de a hrăni celulele cu substanțe sănătoase, astfel încât tratează leziunile pielii. Combinația acestui mierii de albine cu polen, lăptișor de matcă, unt, grăsime este deosebit de eficientă. În tratamentul pielii ca urmare a ulcerelor, arsurilor, pansamentele cu miere sunt folosite pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a crește fluxul limfatic.

Mierea de albine este considerată o hrană benefică pentru piele și o resursă cosmetică sigură. Acestea curăță pielea feței și previne apariția ridurilor. Pentru a face acest lucru, preparați măști cu miere de albine, adăugând lămâie, glicerină, gălbenuș de ou.

Tratamentul racelii

Tusea , răgușeala, durerea în gât sunt, de asemenea, tratate cu miere de albine. În acest caz, se combină cu lapte cald. Cu ajutorul inhalațiilor și clătirilor de miere se tratează rinita, faringita, sinuzita, laringita, stomatita.

Un remediu popular eficient pentru tratamentul tuberculozei este mierea în combinație cu grăsimi animale. Acest remediu distruge bacilul tuberculozei.

Un somn mai liniștit

Componentele benefice prezente în miere reglează și calmează nervii, îmbunătățesc tonusul mental, revigorează, îmbunătățesc memoria și somnul. În acest scop, 30 g de miere se diluează într-o cană de apă caldă și se beau cu jumătate de oră înainte de culcare. Aceasta este cea mai inofensivă metodă de relaxare.

Secretele folosirii mierii acasă

Important! Pentru a facilita pătrunderea mierii de albine în sânge, este mai bine să o consumați în formă dizolvată. Un adult poate consuma până la 100 g de miere pe zi iar un copil până la 30 g.

În bolile infecțioase, este mai bine să consumați miere de albine confiată, deoarece poate fi ținută în gură sub formă de bomboane.

Trebuie amintit că atunci când mierea este încălzită peste 37 de grade, își pierde proprietățile antimicrobiene.

Turnarea mierii în apă clocotită este, în general, contraindicată, deoarece se pierd proprietăți medicinale.

Amestecuri eficiente cu miere de albine

Proprietățile curative ale mierii pot fi îmbunătățite prin amestecarea acesteia cu anumite componente. Oamenii de știință apreciază foarte mult combinația de miere de albine cu scorțișoară. Un astfel de amestec curăță bine venele și arterele la vârstnici și îmbunătățește funcția inimii. De asemenea, mierea de albine cu scorțișoară tratează artrita.

Efectul curativ al mierii de albine crește în combinație cu aloe. Un astfel de ameste este utilizat pentru a trata tuberculoza, diareea, inflamația plămânilor și a vezicii urinare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!