Sapte mari pacate de care ar trebui sa ne ferim in viata asta

Sapte mari pacate de care ar trebui sa ne ferim in viata asta

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 May 2020 in Spiritualitate

Iata care sunt cele sapte pacate capitale:

1. Mandria. – Mandria este pacatul de moarte prin care a cazut ingerul si s-a facut drac si din lumina a devenit intuneric. Din aceasta se naste slava desarta, ingamfarea, ipocrizia, megalomania, aroganta, infumurarea, laudarosenia, nerusinarea, ocara si altele, care sunt toate fiice ale mandriei. Din mandrie se nasc doua surori: ingamfarea si nerusinarea. Dupa Sf. Nectarie al Eghinei, ingimfarea este patima cea mai rea dintre toate si pricina a tuturor relelor dintre oameni.

2. Invidia. – Invidia este pacat de moarte si dintr-insa ies zece ramuri, adica: complotul, mania, dusmania, cearta, nemultumirea, luarea in ris, bucuria de raul altuia, ura, tinerea de minte a raului, uciderea. lnvidia este patima unui suflet inrautatit, chinuit de bunul mers si faptele bune ale aproapelui. Invidiosul, ca si tuberculosul, este mancat pe dinlauntru si este mistuit de patima. Invidiosul uraste pe cel ce il intrce cu situatia, cu bogatia, cu cinstea. Invidiosul pofteste necontenit bunurile aproapelui sau, uraste pe cei frumosi si buni. Este prietenul si ajutorul satanei. Invidiosul se hraneste cu nenorocirea aproapelui sau. „Nu este patima mai otravitoare ca invidia”, zice Marele Vasile. Asa cum rugina mananca fierul, asa si invidia macina sufletul celui ce o are”.

3. Iubirea de argint – Iubirea de argint este radacina tuturor relelor, dupa cuvantul Sf. Apostol Pavel, caci dintr-insa se nasc: marturia mincinoasa, lacomia, minciuna, nemilostivirea, viclesugul, nedreptatea, furtul, batjocorirea celor sfinte, camataria, inchinarea la idoli. Toate acestea sunt roadele si copiii iubirii de argint. Iubirea de argint este alipirea irationala de bani, este patima infricosata, nedreapta, faradelege si nesaturata. Iubitorul de argint este mai nenorocit decat toti; are totul si nu are nimic. Niciodata nu se ridica satul de la masa, iar daca este invitat Ia altcineva mananca precum porcul.

4. Desfranarea. – Desfranarea este pacat de moarte, oprit si de cele zece porunci ale lui Dumnezeu. Din acest pacat se nasc: sodomia, onania, coruptia, amestecarea sangelui, silnicia, bestialitatea, adulterul, nefrica de Dumnezeu s.a. Toate acestea sunt copiii si roadele desfranarii. „Prin patru lucruri, zice un parinte, se trezeste patima desfranarii si curvia: din mancare si bautura peste masura; din somn mult; din nelucrare, joaca si multa vorbire si din impodobirea hainelor”. Iar Marele Vasile zice: „Cel stapanit de diavolul desfranarii nu are numai acest pacat, ci adauga si altul. Adica, vorbeste nerusinat, se imbata si ispiteste si pe altii. Iar cel ce are curatie, pe toate acestea le biruieste, le calca in picioare si de nimic nu este vatamat, caci infranarea pazeste pe om feciorelnic, curat, nestricat, asemenea ingerilor lui Dumnezeu si aduce lui Dumnezeu jertfa vrednica, totdeauna, in tot timpul si locul.

5. Lacomia pantecelui. – Lacomia este pacatul de moarte din care se naste: risipa, ilegalitatea, juramantul mincinos, betia, furtul, senzualitatea, rapirea, lingusirea, nerusinarea, nesaturarea. Toate aeestea sunt progeniturile si rodul lacomiei pantecelui. „Grija de pantece este radacina tuturor relelor. „Cel ce-si ingrijeste stomacul si lupta sa biruiasca duhul curviei este asemenea celui ce voieste sa stinga focul cu gaz. Cand pantecele este stramtorat, se smereste inima; dar cand acesta este ingrijit, gandul se fuduleste”.

6. Trandavia. – Trandavia este pacatul de moarte caruia ii urmeaza: deznadejdea, lenea, nepasarea, neglijenta, impietatea, necredinta, slabanogirea, osandirea altuia, amanarea s.a., care sunt copiii trandaviei. Cel stapanit de trandavie uraste cele prezente si doreste pe cele ce nu sunt de fata” (Sf. Ioan Damaschin). „Multa nepasare si trandavie este mai vatamatoare decat toata lucrarea diavoleasca, si diavolul care ii stapaneste, prin trandavie ii stapaneste. Pe cand cel ravnitor si veghetor cu sufletul, de toate acestea este scapat si le biruieste cu totul, caci cel veghetor are aparatori rugaciunea, evlavia, pocainta, caldura, studiul, cinstea, frica de Dumnezeu, spovedania, cugetarea la Sfintele Scripturi, prin care gaseste viata vesnica”.

7. Mania. – Mania este pacatul de moarte din care se nasc: nebunia, blasfemia, cruzimea, tulburarea, spaima trupului, ocara, iritarea, prostia, schimbarea trupului, uciderea si multe altele, care toate sunt copiii maniei si iritatiei. Toate pe care le fac oamenii stapaniti de manie sunt oarbe, fara de minte, pacate. De aceea, zice Sf. loan Gura de Aur, trebuie sa ne pazim de manie si sa vorbim cu cuviinta; si nu numai a nu ne mania, ci nici a nu striga, caci racnirea este materie a maniei. Sa taiem aripile maniei, ca nu cumva rautatea sa creasca iarasi; caci arzatoare este patima maniei; arzator si teribil jefuieste sufletele noastre. De aceea trebuie ca totdeauna sa-i astupam iesirea ei. Foc teribil este mania si pe toate le mistuie. Betie este mania si mai teribila decat betia, mai mizerabila decat diavolul. Dar, daca ne pazim sa nu ridicam glasul, am gasit calea cea mai buna a filosofiei. Dar omul rabdator pe toate acestea le sufera si le biruie, pentru ca din rabdare se naste nerautatea si resemnarea prin care toate se biruiesc si se risipesc.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!