Sănătatea tiroidei: 8 reguli de aur

Sănătatea tiroidei: 8 reguli de aur

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 February 2021 in SanatateSfaturi

Hormonii sintetizați de glanda tiroidă sunt esențiali pentru fiecare celulă individuală din corpul uman. Într-o mare măsură, acest lucru este important pentru femei, deoarece orice disfuncție a glandei tiroide implică complicații pentru starea de sănătate a femeilor. Patologia glandei tiroide de astăzi este în mare măsură influențată de poluarea orașului. Poluarea aerului în orașele mari este un factor în apariția unei game largi de boli respiratorii și boli ale glandei tiroide.

Cum să vă protejați glanda tiroidă și să o faceți să funcționeze corect? Iată regulile cheie pentru prevenirea bolilor tiroidiene.

Hormonii tiroidieni joacă un rol în funcția fiecărei celule

Un hormon tiroidian numit tiroxină joacă un rol în funcționarea oricărei celule din corp. Glanda tiroidă sintetizează tiroxina și o transferă în sânge, iar aceasta din urmă transportă deja hormonul indicat către toate celulele. Celula folosește tiroxina pentru a obține energie pentru viață, cu alte cuvinte, acest hormon participă la reacția biochimică celulară și, ca urmare, celula, utilizând grăsimi și proteine, primește energie, încălzește și elimină apa.

Hormonii tiroidieni și sistemul reproductiv feminin

De asemenea, ovulul este o celulă care are nevoie de energie în etapa de maturare. Când echilibrul hormonal este optim în celulă, acesta are energie. Și dacă vorbim în mod specific despre ovul, când acesta are toată energia pentru procesele de maturare și fertilizare, atunci sarcina se desfășoară corect. Dacă nu există suficienți hormoni, ovulul este imatur, are lipsă de energie și apare menstruația, dar sarcina nu are loc. În plus, cu lipsa hormonului, sarcina în stadiile incipiente prezintă un risc de întrerupere. De aici rezultă că, înainte de planificarea sarcinii, este bine să examinați fondul hormonal atât al ovarelor, cât și al glandei tiroide.

În organism, fără excepție, hormonii sunt legați prin glanda pituitară.

În organism, după cum sa menționat deja, toți hormonii sunt interconectați. „Centrul de control” pentru hormoni este situat în glanda pituitară (o glandă de pe suprafața inferioară a creierului). Un număr de așa-numiții hormoni de control sunt sintetizați în aceeași glandă pituitară. Prin urmare, o anumită dinamică a unui anumit hormon implică dinamica altuia, provocând afecțiuni „feminine”.

Dinamica hormonului tiroidian poate duce la modificări ale glandelor mamare

Hormonii ovarieni acționează asupra glandei mamare. Hormonii tiroidieni prin glanda pituitară și hormonul stimulator al tiroidei au legătură cu prolactina, ceea ce înseamnă că dinamica hormonului tiroidian poate fi reflectată sub formă de modificări ale glandelor mamare. Din toate cele spuse, rezultă că femeile trebuie să țină constant hormonii tiroidieni și nivelul lor sub control.

Screeningul tiroidei este important înainte și în timpul sarcinii

Este important să verificați nivelul hormonilor tiroidieni din celule pentru femeile care se pregătesc de sarcină sau femeile deja însărcinate, deoarece hormonii săi sunt importanți pentru celulele bebelușului. Femeile gravide sunt sfătuiți să monitorizeze nivelul hormonilor tiroidieni la fiecare 2-3 luni.

Simptomele dezechilibrului hormonal tiroidian

Este destul de dificil pentru o persoană să observe schimbări în activitatea sistemului endocrin, dar dacă hormonii sunt la un nivel critic scăzut, vor avea loc schimbări dramatice:

  • exces de greutate;
  • slăbiciune;
  • somnolență;
  • piele uscata;
  • umflături.

Aceste simptome sunt tipice pentru femei, atunci când există un deficit de hormoni. Pe de altă parte, o femeie poate avea un exces de hormoni. Se manifestă astfel:

  • scădere bruscă în greutate;
  • transpirație;
  • tremur de mâini;
  • bătăi puternice ale inimii.

Simptomele devin evidente dacă conținutul hormonal este semnificativ redus sau crescut, atunci când abaterile sunt slabe, femeia nu va resimți aceste manifestări, deoarece deficitul / excesul se produce lent.

Este important să controlați hormonii tiroidieni încă din copilărie

Fondul hormonal trebuie să fie controlat atât de bărbați, cât și de generația mai tânără, deoarece, în primul rând, bărbații au un organ hormonal dependent. Și este extrem de important să controlăm fondul hormonal al copiilor, deoarece copilul crește și nevoia de hormoni este foarte semnificativă, iar consumurile energetice sunt foarte semnificative. Cu cât copilul lucrează mai mult intelectual sau se mișcă, cu atât cheltuiește mai mult hormonul tiroidian.

Este important să testați hormonii tiroidieni anual

Este important în fiecare an să controlați conținutul de hormoni T3, T4 și un hormon cu un nume complex „controlul hormonului tireotrop hipofizar”. Acesta din urmă demonstrează dacă organismul are suficienți hormoni în general. Un rezultat TSH ridicat indică faptul că este nevoie de mai mulți hormoni. Un rezultat TSH scăzut indică faptul că organismul este suficient de saturat cu hormonul.

Controlul nivelului de hormoni tiroidieni este o bună prevenire a diferitelor boli de organe asociate cu disfuncționalitățile sale. Verificarea hormonilor va ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor într-un stadiu incipient și la luarea măsurilor adecvate la timp.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!