Rugaciunea – legatura mintii cu universul creator – iata de ce este bine sa ne facem un obicei al rugaciunii zilnice!

Rugaciunea – legatura mintii cu universul creator – iata de ce este bine sa ne facem un obicei al rugaciunii zilnice!

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 February 2020 in Spiritualitate

Omul se roaga inca de cand a fost capabil sa contempleze asupra existentei sale pe acest pamant. Dincolo de controversa existentei unei forte spirituale careia ne incredintam sperantele de mai bine si care vegheaza asupra muritorului, vesnic motiv de dezbatere intre liber cugetatori si credinciosi, studii recente au aratat ca rugaciunea are certe beneficii asupra psihicului uman.

Psihologul Clay Routledge subliniaza pentru Psychology Today cum efectele benefice ale rugaciunii asupra omului au putut fi evaluate in mod stiintific, in cadrul unor cercetari realizate in anii din urma, studii care au relevat ca inclusiv ateii sau persoane care nu au apartin unei religii anume, practica anumite forme de rugaciune.

„Religia este complicata. Se poate dovedi buna, dar poate avea si efecte negative asupra sanatatii psihice, in functie de mai multe variabile. Totusi, exista evidente stiintifice care indica faptul ca actul rugaciunii, asociat de regula cu religia, se poate dovedi benefic pentru individ si societate“, explica Routledge. Acesta a sintetizat modalitatile in care rugaciunea poate actiona pozitiv asupra starii de bine a individului, cu efecte reflectate si la nivel de societate.

1. Rugaciunea ajuta la dobandirea autocontrolului

Autocontrolul poate fi asemanat cu un muschi care oboseste atunci cand este solicitat intens, asa cum s-a stabilit in urma mai multor experimente. Mai exact, activitatile care impun autocontrol sunt mari consumatoare de energie, psihic si emotional, ceea ce face ca deciziile corecte, bune, sa fie cu atat mai dificil de luat, cu cat omul trebuie sa-si foloseasca mai mult autocontrolul. De exemplu, este mult mai probabil sa mancam haotic, necontrolat, sau sa ne iesim din fire si sa devenim irationali atunci cand suntem epuizati mental, puncteaza Routledge.

In acelasi timp, studiile centrate pe autocontrol au demonstrat ca rugaciunea ajuta la imbunatatirea performantelor care necesita exercitarea autocontrolului. Participantii care s-au rugat, in cadrul unui astfel de experiment, inainte de a duce la capat o sarcina extrem de solicitanta mental, au dovedit mult mai mult autocontrol in timpul respectivei activitati decat cei care nu se rugasera inainte. Alte studii au demonstrat ca rugaciunea poate avea efecte de energizare asupra celor care o practica, dar si-a dovedit eficienta si in reducerea consumului de alcool.

2. Rugaciunea chiar ne face mai buni

Routledge aminteste de un alt studiu, in care subiectii au fost supusi unei experiente socante pentru a le creste gradul de agresivitate. La scurt timp, aceleasi persoane furibunde au fost indemnate sa se roage pentru binele unor semeni care se confruntau cu probleme grave. Rugaciunea a avut un efect evident de recapatare a autocontrolului si a contribuit la reducerea semnificativa a sentimentelor negative.

3. Rugaciunea ne face sa iertam mai usor

La fel de eficient s-a dovedit actul rugaciunii si in cazul persoanelor carora li s-a cerut sa se roage pentru un prieten apropiat sau pentru sot/sotie/iubit/iubita. Acestia au devenit mult mai dispusi sa ierte greselile pe care oamenii dragi le facusera fata de ei.

4. Rugaciunea ne sporeste increderea in cei din jur

Sentimentele de unitate si incredere sunt intensificate si consolidate atunci cand oamenii se roaga impreuna. Cercetarile desfasurate in acest sens au aratat ca rugaciunea ca act social ajuta la cladirea unor relatii mult mai apropiate, propice dezvoltarii unor comunitati mult mai unite.

5. Rugaciunea contracareaza efectele negative ale stresului asupra sanatatii

Persoanele care se roaga si pentru binele altora sunt mai putin vulnerabile in fata efectelor negative ale stresului asupra sanatatii, inclusiv in cazul stresului indus de confruntarea cu probleme financiare, conform concluziilor unui alt studiu luat in considerare de Routledge. Interesant a fost ca rugaciunea s-a dovedit eficienta in reducerea stresului numai atunci cand nu a fost centrata pe propria persoana, ci pe binele altui individ. Rugaciunea centrata pe dorinta de a obtine castiguri materiale in folos propriu nu a dat rezultate in diminuarea nivelului de stres, ceea ce a dus la concluzia ca pentru a obtine beneficii personale in urma rugaciunii, individul trebuie sa-si indrepte gandul catre fericirea si bunastarea altora.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!