Remedii naturiste: Beneficiile frunzei de dafin, laurul sănătății

Remedii naturiste: Beneficiile frunzei de dafin, laurul sănătății

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Frunza de dafin nu este doar un condiment parfumat pentru un fel de mâncare delicios, timpuri, ci și un leac miraculos care a fost folosit încă din cele mai vechi . Dar, ca orice plantă, frunza de dafin are unele beneficii și unele contraindicații pentru utilizarea sa. Despre asta vom vorbi.

Compoziția frunzei de dafin

Compoziția chimică a frunzelor de dafin diferă de majoritatea condimentelor prin mai multe elemente interesante:

  • acid formic – un conservant natural și antibiotic natural care încetinește putrefacția;
  • acid acetic – un conservant natural, antibiotic;
  • acid butiric – oferă energie pentru îmbunătățirea metabolismului, protejează colonul de boli;
  • acid caproic – are efecte hemostatice și antiinflamatoare;.
  • acid lauric – crește nivelul colesterolului „bun”, are acțiune antivirală;
  • fitosteroli – scade colesterolul;
  • linalool -calmează sistemul nervos și cardiovascular;
  • camfor;.
  • amidon;.
  • mai multe componente aromatice, cum ar fi mircen, limonen, cineol și altele;
  • vitamine: Vitamina A (PE), Vitamina B1 (tiamină), Vitamina B2 (riboflavină), Vitamina B6 (piridoxină), Vitamina B9 (folică), Vitamina, vitamina PP (Echivalent niacină);
  • micro și macronutrienți: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu.

Valoarea energetică este de 313 calorii la 100 de grame.

Proprietățile medicinale ale frunzei de dafin

Beneficiile frunzei de dafin :

  • îmbunătățește pofta de mâncare și digestia;
  • ajută la reducerea umflăturilor;
  • scade tensiunea arterială și curăță vasele de sânge;
  • are un efect tonic, tonifică toate sistemele corpului;
  • ajută în tratamentul tuberculozei;
  • poate fi utilizată pentru prevenirea și tratarea febrei;
  • are proprietăți diuretice, antifungice și antibacteriene;
  • va ajuta la scăderea stomatitei;
  • benefică în cazul tulburărilor sistemului nervos (oboseală, depresie).

Cu ajutorul unui decoct de frunze de dafin efectuați curățarea articulațiilor, frunza poate fi folosită și pentru tratarea osteoartritei și a artritei reumatoide. Din decoctul de frunze de dafin se poate obține un efect pozitiv în tratamentul alergiilor, inclusiv la copii.

În medicina populară, se crede că frunzele de dafin sunt eficiente pentru problemele femeilor, și anume utilizarea decoctului sau infuziei de frunze de dafin ajută la amenoree – absența menstruației pe parcursul mai multor cicluri (fără legătură cu sarcina).

Uleiul esențial, care se obține din frunzele, florile și fructele de dafin, are excelente proprietăți dezinfectante și insecticide. Uleiul de frunze de dafin poate fi folosit pentru a îngriji pielea, inclusiv acneea, pentru a trata entorse și vânătăi.

În plus față de toate cele descrise anterior, frunza de dafin este utilizată pentru a trata pacienții cu diabet și chiar pentru prevenire can cerului.

Proprietățile benefice ale frunzelor de dafin sunt utilizate și în terapia pediatrică. Desigur, aici este folosit doar extern. Dacă puneți frunze proaspete sau uscate lângă pătuț, bebelușul încetează să se mai agite și adoarme bine. Coaja și frunzele plantei conțin substanțe antibacteriene, volatile. Decoctul cald de frunze de dafin este un remediu excelent pentru pitiriazis, diateză, stafilococ. Poate fi recomandat sugarilor pentru baia zilnică.

În general, această plantă poate fi utilizată ca ajutor în infecțiile fungice, conjunctivite, psoriazis.

Frunza de dafin în gătit și nutriție

La gătit, frunzele de dafin conferă mâncării o aromă plăcută, pot fi puse în diferite feluri de mâncare (borș, supe), preparate din carne și pește, fructe de mare și legume. Frunza de dafin destul de folosită în procesul de conservare a diverselor produse. Se pune într-un amestec destinat sărării și murării legumelor (în special castraveți, roșii, sfeclă, dovlecei, varză și altele), ciuperci și conserve de legume, carne și pește.

În bucătăria Europei de Vest, frunza de dafin este adăugată la conservele de băuturi, deserturi și unele tipuri de dulcețuri. În industria alimentară, condimentul este utilizat la fabricarea cârnaților, sosurilor, pateurilor, brânzeturilor, marinate, ketchup, maioneză și alte produse.

Unul dintre avantajele frunzelor de dafin – se asortează bine cu alte tipuri de condimente, și anume salvie, cuișoare, rozmarin proaspăt sau uscat, ardei iute, cimbru, pătrunjel și mărar. Dafinul este, de asemenea, „prieten” excelent cu leguminoase (inclusiv mazăre, fasole și linte).

Principalul lucru de reținut reprezentând regula de bază a frunzei de dafin: se pune în supe cu 4-5 minute înainte de sfârșitul gătitului și apoi se scoate.

Frunzele de dafin ajută la curățarea organismului de toxine și săruri. Datorită acestor proprietăți, acest condiment este adesea folosit de persoanele care doresc să slăbească  – este folosit pentru a face diverse infuzii, decocturi și ceaiuri. Toate acestea pot aduce un plus de detoxificare, cu toate acestea, astfel de metode nu trebuie abuzate și trebuie amintit că planta are un efect diuretic foarte puternic.

Dezavantajele utilizării frunzelor de dafin în diete includ capacitatea de a provoca constipație, deci asigurați-vă că luați în considerare această caracteristică înainte de detoxifiere. Nu puteți folosi infuzii de dafin și decocturi pentru pierderea în greutate prea mult timp, poate provoca deshidratare severă. În plus, împreună cu lichidul există o pierdere de nutrienți, cum ar fi potasiul, care poate avea efecte negative asupra sistemului cardiovascular.

Puteți păstra frunzele de dafin uscate timp de aproximativ un an, așa că atunci când cumpărați, uitați-vă cu atenție când au fost produse. Este mai bine să cumpărați frunze proaspete – acum este destul de accesibil.

Contraindicații ale frunzei de dafin

Frunza de dafin este utilizată cu precauție în patologiile tensiunii arteriale scăzute, ale inimii și ficatului. Nu se recomandă consumul acesteia în următoarele boli și tulburări:

  • ulcere ale tractului gastrointestinal;
  • constipație frecventă;
  • capacitate scăzută de coagulare a sângelui și sângerări crescute;
  • insuficiență renală ;.
  • amiloidoza – o tulburare a metabolismului proteinelor.

Frunzele de dafin ca tratament sunt contraindicate mamelor care alăptează, precum și în timpul sarcinii.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!