Răbdarea și capacitatea de a rămâne tăcuți sunt virtuți ale oamenilor înțelepți

Răbdarea și capacitatea de a rămâne tăcuți sunt virtuți ale oamenilor înțelepți

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2022 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPsihologieViata

Confucius a spus odată că cel care nu are răbdarea să se ocupe de problemele mici, mai devreme sau mai târziu va rămâne blocat, pentru că nu va putea înfrunta mari dificultăți. Răbdarea este o virtute pe care nu toată lumea este capabilă să o dezvolte și să o gestioneze.

Capacitatea de a rămâne tăcut într-o anumită situație este un alt obicei sănătos care este foarte strâns legat de răbdare: a ști când nu trebuie să spui ceva, abilitatea de a-i asculta pe ceilalți și, la rândul tău, de a găsi un loc în care să-ți auzi propriile gânduri în liniște.

Cu toate acestea, capacitatea de a rămâne tăcut nu este același lucru cu a te abține sau a-și ascunde propriile gânduri și, în același timp, a te teme de consecințe. Înseamnă să ignori lucrurile de care nu merită să te plângi și să taci când emoțiile vorbesc.

Atât răbdarea, cât și capacitatea de a păstra tăcerea sunt două virtuți principale ale oamenilor înțelepți, importante pentru dezvoltarea fiecărei personalități. Vă invităm să citiți mai multe despre impactul lor asupra aspectelor importante ale vieții de zi cu zi.

Se poate spune că răbdarea și capacitatea de a rămâne tăcuți sunt două fețe ale aceleiași monede înțelepte și străvechi.

Un mare exemplu în acest sens poate fi găsit în cultura nativilor americani. Multe povești au fost scrise de Kent Nerburn în cărți precum „ Nu lup, nici câine: cărările uitate ale unui vechi indian”.

În toate lucrările sale, autorul subliniază importanța unor trăsături precum răbdarea și tăcerea pentru popoarele indigene. Aici sunt cateva exemple.

Popoarele native americane și tăcerea

Lakota aparține tribului Sioux care trăiește în America de Nord. Aceștia sunt oameni înțelepți, cu o lume spirituală bogată și profundă, atât de uimitoare încât și acum merită să înveți anumite lecții de la ei.

Lakota credea în legătură cu invizibilul , cu ființa, care simbolizează unitatea cu alți oameni, prieteni, membri ai familiei și cei dragi.

Comunicarea se stabilește prin respect și, mai ales, prin capacitatea de a păstra tăcerea. Este una dintre cele mai valoroase căi de comunicare între oameni. Tăcerea nu este doar o oportunitate de a auzi, ci și un dar prin care le oferim celorlalți timpul și încrederea noastră.

Dacă simulați singur situația, vă veți putea aminti că destul de des, atunci când sunteți lângă cineva și se lasă liniștea, apare un sentiment de disconfort. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să spunem primul lucru care ne vine în minte .

Simțim că este necesar să schimbăm această atitudine față de tăcere.

Nu există nimic mai bun decât un cerc de prieteni care se simt confortabil să stea împreună în tăcere. Nu este necesar să vorbim, ci doar să fii „prezent”, uniți prin acea legătură invizibilă despre care vorbeau Lakota.

Pentru nativii americani, capacitatea de a rămâne tăcuți este o virtute. Datorită ei, aceștia ajung să cunoască tot ceea ce îi înconjoară și îi leagă de pământ, natură, alți oameni, ciclul vieții și chiar ei înșiși… de propriile gânduri.

Este bine să aflați mai multe despre aceste aspecte și să luați în considerare totul cu atenție.

Răbdarea este o artă care nu poate fi predată cuiva, ci doar învățată de tine

Aproape nimeni nu ne învață să avem răbdare când venim pe această lume și aici trebuie să ne confruntăm cu lucruri complet neașteptate și nedorite. La fel, nimeni nu poate garanta că eforturile tale vor da roade și că ceea ce speri se va întâmpla.

Se spune adesea că răbdarea este „sfântă”. Cu toate acestea, în realitate, aceasta este o artă care poate fi învățată în timp , urmând calea dezamăgirii sau înțelegând că doar viața ne poate face puternici, nu cărțile sau profesorii.

Pentru a avea răbdare, trebuie, mai presus de toate, să nu renunți niciodată. Dacă ceva nu merge conform planului, nu renunța la obiectivele tale, pentru că secretul acestei virtuți este calmul și încrederea.

Cei care nu se pot distanța de zgomotul din jur, gândurile negative sau opiniile altora sau de cele personale nu vor putea niciodată să-și atingă obiectivele.

Motivul este că, pentru a avea răbdare, trebuie să fii înțelept și să știi ce căi să urmezi și pe care să le eviți. Dacă ai un vis, nu îi poți lăsa pe ceilalți să te ducă pe drumul greșit cu fatalismul lor sau cu fraze de genul: „Nu te mai gândi la asta, că deja e târziu și trenul tău a plecat”.

Oamenii răbdători și inteligenți se află la locul și momentul potrivit în viața lor. Se vor urca întotdeauna în cel mai bun tren, chiar dacă este târziu sau întârzie.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!