Psihosomatică: Spatele este locul în care punem tot ceea ce nu dorim să privim – de acolo vin toate durerile

Psihosomatică: Spatele este locul în care punem tot ceea ce nu dorim să privim – de acolo vin toate durerile

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 October 2021 in Spiritualitate

Spatele este un amestec interesant de simboluri și semnificații. Pe de o parte, acesta este locul în care punem tot ceea ce nu avem dorința de a privi sau pe care nimeni altcineva nu ar trebui să-l vadă, pe de altă parte, acesta este „ghenă de gunoi” unde ne îngropăm sentimentele și experiențele care ne-au provocat durere și confuzie.

Nu ne putem vedea spatele și, prin urmare, suntem ca un struț, care crede că dacă și-a înfipt capul în nisip și nu vede ce se întâmplă în jur, atunci totul este în ordine. Apoi ne plângem că ne doare spatele! Dar nu doar joacă rolul unei „ghene de gunoi”, spatele conține coloana vertebrală, cea mai importantă parte a structurii interne a minții corpului, baza ființei noastre, cadrul de sprijin pe care este construit corpul .

Coloana vertebrală

Acest set de vertebre reprezintă energia noastră cea mai centrală interioară și se referă la cele mai înalte aspirații spirituale. Coloana vertebrală servește ca pilon pentru toate celelalte părți ale corpului. Ea ne face puternici și încrezători sau ne oferă un aspect „fără spini”. Se conectează cu toate aspectele diverse ale ființei noastre prin schelet, sistemul nervos central și sistemul de circulație a sângelui care curge din creier către restul corpului. În acest fel, fiecare gând, sentiment, eveniment, reacție și impresie este „imprimată” în coloana vertebrală și în părțile corespunzătoare ale corpului.

Multe ramuri ale medicinei acordă atenție acestui domeniu. De exemplu, terapia masajului se concentrează în mod special pe coloana vertebrală, în timp ce „tehnica schimbării” se concentrează pe reflexele coloanei vertebrale. Aceste sisteme iau în considerare faptul că prin coloana vertebrală este posibil să ajungem la toate părțile corpului nostru și să le influențăm.

Coloana vertebrală este prima parte a corpului fizic care se formează după concepție ; restul corpului se dezvoltă de aici. În consecință, reflectă dorința noastră de a ne întrupa, de a intra în ființă. Dezvoltarea conștiinței în timpul sarcinii, conform modelului prenatal, are loc prin coloana vertebrală.

Acest model urmărește dezvoltarea de la concepție la nivelul gâtului până la naștere la nivel genital; mișcarea care se întâmplă aici este o formă de maturare pe măsură ce energia se mișcă pe coloana vertebrală. În același timp, coloana vertebrală reflectă atât sistemul chakrelor, cât și energia kundalini, care se ridică de la baza coloanei vertebrale.

Partea superioară a spatelui

Prin partea superioară a spatelui, ne referim la zona de sub nivelul umerilor până la baza omoplaților. Întrucât acest domeniu reflectă perioada post-concepție sau stadiul dezvoltării interne și personale, atunci problemele nerezolvate pe care le acumulăm aici sunt inevitabil asociate cu sentimentele sau confuzia noastră în raport cu noi înșine. În această zonă, suntem capabili să exprimăm chakra inimii și energia iubirii prin mâinile și brațele noastre.

Punem în spate, aspecte precum dragostea și căldura în raport cu o altă persoană , pe care nu le putem exprima și, prin urmare, le ascundem sau, dimpotrivă, iritarea și indiferența pe care nu vrem să le recunoaștem. Aceste sentimente caută o ieșire, dar dacă sunt ignorate sau refuzate în mod constant, atunci se vor acumula și se vor manifesta ca furie și durere.

Mușchii tensionați care formează „armura” din partea superioară a spatelui sunt adesea plini de furie, care inițial a fost îndreptată spre sine, dar apoi proiectată spre exterior către altcineva. Acest lucru poate fi văzut în exemplul „cocoașei” – o formațiune de țesut moale în partea superioară a spatelui, care este mai caracteristică femeilor în vârstă. Acesta mărturisește acumularea furiei și a resentimentelor care nu au eliberate mulți ani; mărturisește apariția bătrâneții și pierderea sensului și scopului vieții.

Partea superioară a spatelui este strâns legată de umeri și de energia exprimată în această zonă, așa cum s-a descris anterior. Prin urmare, durerea și tensiunea care se manifestă aici sunt asociate cu frustrare și iritare datorită faptului că nu facem ceea ce ne-am dori să facem cu adevărat, în ciuda ambițiilor și aspirațiilor noastre.

Acest lucru se datorează inevitabil faptului că ne întrerupem de adevăratele dorințe interioare și le „îngropăm” în spate , poate pentru că par inacceptabile sau contrare a ceea ce se așteaptă cei din jur de la noi. Eliberând iritația și frustrarea latentă, ne putem dezvălui ambițiile și aspirațiile ascunse. Deoarece această zonă aparține primei etape de dezvoltare după concepție, prin urmare, ea apare ca o manifestare a obiectivului nostru interior. Aceasta poate însemna pur și simplu căutarea propriei căi în viață, dar la un nivel superior poate însemna eliberarea de tentația și puterea lumii materiale, și conștientizarea destinului tău spiritual.

Mijlocul spatelui

Aceasta este o mică zonă a spatelui în proiecția plexului solar, în care dezechilibrul apare destul de des. Reprezintă perioada apariției primelor semne ale mișcării fetale, adică acel moment din dezvoltarea fătului, când există o schimbare a conștiinței de la conștiința de sine la conștientizarea a ceea ce nu sunt „eu”. Cu alte cuvinte, este ca o axă a unui leagăn care echilibrează aspectele interne, personale ale ființei noastre, cu cele externe, sociale.

Când această zonă este deschisă și funcționează, atunci suntem liberi să ne exprimăm sentimentele interioare și să oferim profunzime și sens lumii noastre. Când este închisă sau blocată, atunci aceasta indică un obstacol în ceea ce privește reținerea energiei, care ar trebui să se grăbească liber spre exterior sau frica de auto-exprimare.

Deoarece mișcarea descendentă face parte din procesul de maturare, există un punct natural de blocare, un punct de reținere a energiei care reflectă rezistența noastră interioară la îmbătrânire, negarea responsabilității sau propria noastră mortalitate. Aici trebuie să trecem de la propriul „eu” la relații, ceea ce înseamnă că trebuie și să învățăm să ne ocupăm de problemele inerente maturității.

Este, de asemenea, regiunea celei de-a treia chakre, inițial asociată cu puterea și autodeterminarea. Prin urmare, lipsa de armonie în această parte a coloanei vertebrale sau a spatelui poate indica jocuri legate de putere sau conflicte care sunt adesea activate în procesul de a se găsi pe sine și locul în lume. Energia noastră spirituală se grăbește în mod natural în sus, pentru a experimenta stări ridicate, dar egoul nostru face totul pentru a o opri!

Spatele inferior

Această zonă se extinde de la proiecția plexului solar la coccis și reprezintă maturarea finală înainte de naștere. Într-un studiu al cazurilor de durere la nivelul spatelui inferior, sa dovedit că cel mai adesea apar în situații care ne amintesc că îmbătrânim : în zilele onomastice de 60 sau 70 de ani de la naștere, aniversări de nuntă, petreceri de absolvire ale copiilor, plecarea lor de acasă, ieșirea la pensie.

Deși durerea de spate este de obicei considerată a fi cauzată de muncii suprasolicitate sau de ridicarea greutăților, este mult mai probabil ca slăbiciunea din acest domeniu să fie deja prezentă și să se manifeste doar cu efort sporit. Această slăbiciune este inevitabil asociată cu rezistența la creștere și îmbătrânire în contextul relațiilor sociale. În Occident, acest lucru este evident mai ales în dorința de a trăi mult și de a rămâne tânăr și energic cât mai mult posibil.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!