Psihologii ne invata sa ne eliberam de stres si suparari scriindu-le pe hartie…

Psihologii ne invata sa ne eliberam de stres si suparari scriindu-le pe hartie…

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 April 2019 in Dezvoltare Personala

“Viața nu înseamnă să te descoperi pe sine ci să te creezi pe sine.” – George Bernard Shaw

Stresul si anxietatea pot fi ameliorate daca scrii despre emotiile pozitive, potrivit unui nou studiu publicat in British Journal of Health Psychology.

Stiai ca poti reduce stresul si anxietatea prin scris? Iata care este secretul!

Studiile anterioare au descoperit ca enumerarea emotiilor negative in scris te poate ajuta sa imbunatatesti sanatatea mintala. Si se pare ca beneficiaza si sanatatea fizica de pe urma acestui obicei. Stresul iti afecteaza sanatatea fizica, asa ca se crede ca imbunatatirile in ceea ce priveste bunastarea mintala pot impiedica oamenii sa se simta nemultumiti fizic.

Cercetarile au aratat ca notarea emotiilor negative poate duce la mai putine vizite la medic, mai putine simptome ale afectiunilor raportate si mai putin timp petrecut acasa din cauza sanatatii. Nu la fel de multe studii au investigat ce efect are scrisul despre emotiile pozitive, dar daca scrisul despre emotiile negative ii ajuta pe oameni sa isi combata gandurile si sentimentele negative, atunci este posibil ca o concentrare asupra emotiilor pozitive sa aiba un efect pozitiv asupra sanatatii mintale a oamenilor.

Cercetarile anterioare au aratat ca scrisul experientelor pozitive timp de 20 de minute pe zi, pentru trei zile consecutive, imbunatateste starea de spirit si reduce numarul de vizite la medic. Chiar si scrisul pentru 2 minute pe zi despre o experienta pozitiva s-a dovedit ca reduce numarul de plangeri de sanatate venite din partea oamenilor. In timp ce studiile anterioare au aratat ca scrisul despre experientele pozitive poate imbunatati starea de spirit, nu se stia ce efect are asupra stresului si anxietatii.

Pentru studiul de fata, cercetatorii au investigat daca scrisul despre o experienta pozitiva, care ar putea include orice, de la o carte buna la o melodie frumoasa sau o poveste de dragoste, ar putea reduce stresul, anxietatea, plangerile obisnuite medicale, legate de dureri de cap, dureri de spate, tuse sau raceli. De asemenea, oamenii de stiinta au vrut sa stie daca scrisul ar putea fi util tuturor oamenilor, indiferent de nivelul lor de stres.

Au fost recrutati 71 de participanti sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 19 si 77 de ani si au fost impartiti in doua grupuri.
Primul grup, de 37 de participanti, a scris despre cele mai frumoase experiente timp de 20 de minute pe zi, pentru trei zile consecutive. Celalalt grup, de 34 de participanti, a scris despre un subiect neutru, cum ar fi planurile pentru restul zilei, pentru acelasi interval de timp.

A fost masurat nivelul de anxietate inainte si dupa ce au terminat participantii de scris. A fost descoperita o scadere a anxietatii mai mare in cazul persoanelor care au scris despre experiente pozitive comparativ cu cei care au abordat un subiect neutru. Participantii au raportat, de asemenea, nivelul de stres, anxietate si diferite probleme medicale la patru saptamani dupa ce au terminat perioada de proba.

Stresul si anxietatea au scazut intr-o masura mult mai mare in cazul persoanelor care au scris despre experientele pozitive dupa patru saptamani in comparatie cu nivelul raportat inainte de a incepe aceasta perioada de proba.
Cu toate acestea, scrisul nu a imbunatatit problemele de sanatate ale participantilor. De asemenea, cercetatorii au constatat ca scrisul despre momentele fericite este eficient indiferent de nivelul de stres raportat de oameni la inceputul studiului.

Din cauza faptului ca au fost excluse persoanele cu o conditie psihologica diagnosticata, nu se stie sigur daca aceasta tehnica ar putea functiona si intr-un cadru clinic.

Insa un avantaj al scrisului despre emotiile pozitive pentru a ameliora stresul si anxietatea este reprezentat de simplitatea sa. Spre deosebire de multe alte strategii pentru imbunatatirea bunastarii psihologice, aceasta sarcina nu necesita instruire sau vizite la terapeut.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!