În cartea sa „13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac”, Amy Morin scrie că, în primul rând, pentru a fi puternici, oamenii trebuie să învețe să-și controleze gândurile, comportamentul și emoțiile.
Prin urmare, astăzi vă invităm să vă familiarizați cu lista de lucruri pe care oamenii puternici din punct de vedere moral, conform unui psihoterapeut, nu le fac.
1. Nu-și pierd timpul plângându-și de milă
„A simți milă duce la autodistrugere”, scrie Morin. „Nu poți trăi o viață plină dacă ți-e milă de tine.”
Aceasta este o pierdere de timp, care, cu atât mai mult, servește drept sursă de emoții negative și îți distruge relațiile cu cei din jur. Soluția la această problemă este să „începi să apreciezi ceea ce ai deja”. Înlocuiește imediat reproșurile cu recunoștință.
2. Nu sunt influențați de alți oameni
Oamenii puternici știu că trebuie să se apere singuri ori de câte ori este nevoie. Dacă alți oameni îți controlează acțiunile, îți vor controla și succesul și stima de sine. Este important să te asiguri că îți urmezi doar propriile obiective și că lucrezi pentru a le atinge.
3. Nu se sfiesc de la schimbare
Orice modificare include cinci etape: studiu preliminar, observare, pregătire, acțiune și „întreținere”. Urmărirea fiecărui pas este esențială. Uneori schimbarea poate fi foarte neplăcută, dar evitarea acesteia împiedică dezvoltarea.
4. Nu se concentrează asupra lucrurilor pe care nu le pot controla
Este frumos să ai totul sub control, dar a te gândi că ești atotputernic poate cauza probleme. Încercarea de a ține totul sub control este cel mai probabil o reacție la anxietate.
„În loc să te concentrezi asupra cauzei anxietății tale, încerci să-ți controlezi mediul”, spune psihoterapeutul.
Însă dacă vei învăța să nu mai te concentrezi pe ceea ce nu poți controla, te vei simți mult mai fericit, vei avea mai puțin stres în viața ta, relații mai bune cu alți oameni și noi oportunități de succes.
5. Nu încearcă să mulțumească pe toată lumea
Adesea ne judecăm pe noi înșine prin prisma părerilor altora despre noi, iar asta ne face slabi. Morin nu recomandă să-ți faci griji pentru asta, pentru că astfel nu realizezi nimic și doar pierzi timpul, ești ușor de manipulat și, oricât de mult ai vrea, tot nu vei putea să mulțumești pe toată lumea.
Nu te mai gândi cum să-i faci pe toți să se simtă bine și vei deveni mai puternic și mai încrezător.
6. Nu le este frică să-și asume riscuri
Oamenii supraestimează adesea gradul riscurilor financiare, fizice, emoționale și sociale sau cele legate de afaceri. Iar în acest caz, totul se rezumă la cunoaștere.
Pentru a analiza gradul de risc, pune-ți următoarele întrebări:
- Care sunt potențialele pierderi/cheltuieli?
- Care sunt beneficiile potențiale?
- De ce am nevoie ca să-mi ating scopul?
- Există alternative?
- Care sunt cele mai bune mijloace de implementare?
- Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă eșuezi?
- Ce pot face pentru a minimiza riscurile?
- Ce se întâmplă dacă se întâmplă cel mai rău caz?
- Cum mă voi simți în legătură cu această decizie, indiferent de succes sau eșec, peste cinci ani?
7. Nu se opresc asupra trecutului
Locul trecutului este în trecut. Nu poți schimba ceea ce s-a întâmplat deja. Însă dacă îți faci griji pentru asta, nu te vei putea bucura de prezent și nu îți vei putea planifica viitorul, ceea ce duce la depresie.
Deși uneori gândurile despre trecut pot avea un rezultat pozitiv. Acest lucru este posibil doar dacă trageți concluzii din cele întâmplate, învățați anumite lecții, ținând cont de fapte și nu de emoții.
8. Nu repeta aceleasi greseli iar si iar
Gândește-te la greșelile tale. Acest lucru te va ajuta să nu le mai repeți. Află ce a mers greșit, astfel încât să poți face mai bine data viitoare. Oamenii puternici din punct de vedere moral știu să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor nesăbuite și să nu le repete în viitor.
9. Nu invidiază succesul altor oameni
Concentrarea asupra succesului altcuiva te împiedică să lucrezi pe cont propriu. Chiar dacă vei avea succes, nu vei fi niciodată mulțumit pentru că vei continua să te concentrezi asupra celorlalți oameni mai de succes.
10. Nu renunță după primul eșec
Succesul nu vine imediat și este foarte adesea asociat cu eșecuri.
11. Nu le este frică să petreacă timp singuri
Timpul petrecut singur cu gândurile tale te poate ajuta să reușești
„Fă-ți o pauză din viața de zi cu zi pentru a te concentra pe dezvoltarea ta personală”, ne sfătuiește Amy Morin.
Ea subliniază următoarele avantaje de a fi singur:
- îți crește productivitatea la locul de muncă;
- timpul petrecut singur te face sensibil;
- stimulează creativitatea;
- bun pentru sănătatea mintală;
- o modalitate bună de a te relaxa.
12. Nu cred că lumea le datorează ceva
Cei mai mulți devin furioși pe lume după o serie de eșecuri, dar concluzia este că nimeni nu datorează nimic nimănui. Totul trebuie câștigat prin propria muncă.
„Viața nu înseamnă „dreptate””, scrie Morin.
Dacă cineva este mai fericit sau mai de succes decât tine, înțelege, asta e viața. Încearcă să-ți accepți criticile, recunoașteți deficiențele.
13. Nu se așteaptă la rezultate rapide
Dacă vrei să-ți afli pe deplin propriul potențial, trebuie să înțelegi că succesul nu se obține instantaneu. Oamenii slabi din punct de vedere moral sunt adesea nerăbdători. Își supraestimează abilitățile și nu vor să înțeleagă că schimbarea necesită timp, așa că sunt siguri de un rezultat negativ.
Așadar, concentrați-vă pe obținerea unui rezultat pozitiv și lucrați neîncetat pentru el. Se poate întâmpla să eșuezi, dar dacă evaluezi imaginea în mod holistic, cu siguranță vei reuși.