Pisicile vindecă oamenii. Iată cum te ajută pisica fără să-ți dai seama

Pisicile vindecă oamenii. Iată cum te ajută pisica fără să-ți dai seama

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 November 2022 in CuriozitățiLecții de viațăSanatate

Cercetările au arătat că proprietarii de pisici au cu 30% mai puține șanse să sufere un atac de cord. Animalele pot vindeca cu adevărat boli sau este doar un efect placebo? În acest articol vom vorbi despre cum ne afectează pisicile sănătatea din punctul de vedere al medicinei bazate pe dovezi. Terapia cu pisici (terapia felinei) este una dintre metodele de zooterapie cele mai cunoscute: prevenirea și tratarea bolilor prin contact direct și comunicare cu o pisică.

Terapia cu animale este practicată activ pentru tratamentul tulburărilor mintale. De exemplu, autismul la copii, depresia sau tulburarea bipolară. Prezența unei pisici în casă ameliorează stresul și luptă împotriva oboselii cronice, iar torsul liniștitor al pisicii, asemănător cu meditația sau cu sunetele naturii, ajută la un somn profund și chiar să amelioreze durerile fizice.

Încă din antichitate se vorbea despre faptul că pisicile tratează bolile umane. Dar confirmarea oficială a efectului terapeutic a apărut abia la mijlocul secolului trecut: când specialiști din SUA și Marea Britanie au început să practice ședințe de terapie cu pisici în clinici specializate pentru persoanele cu dizabilități de dezvoltare. Iar un grup de oameni de știință de la Institutul de Metode Terapeutice din Londra a demonstrat că animalul generează microcurenți care au un efect benefic asupra pacienților cu boli inflamatorii cronice.

Cum vindecă pisicile oamenii?

Nu există încă un răspuns exact cu privire la modul în care ne tratează pisicile. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de știință sunt înclinați spre versiunea că atunci când omul comunică cu un animal de companie, în corp se produce hormonul iubirii și al încrederii oxitocinei: o substanță activă care scade stresul și anxietatea generală și influențează sănătatea sistemului cardiovascular și nervos. Un efect similar se observă după antrenamentele sportive sau după amintiri ale momentelor fericite din viață.

Vibrația torsului pisicii

Oamenii de știință au demonstrat că efectul torsului pisicilor asupra corpului este similar cu efectul tratamentului cu ultrasunete. Activează funcțiile regenerative. Când o pisică toarce, rănile și fracturile ei se vindecă mai repede. Un efect similar poate fi observat la oameni.

Temperatura medie a corpului unei pisici este de 38-39 de grade, astfel încât animalul poate fi folosit în tratamentul articulațiilor inflamate. Pisica simte procesul inflamator prin modificarea temperaturii în zona zonei afectate. Și din moment ce acesta este cel mai cald loc, se așează pe el.

Părul de pisică este un generator puternic de curenți de joasă frecvență. Acești curenți sunt utilizați în medicină pentru a îmbunătăți alimentarea cu sânge a țesuturilor și pentru a accelera procesul de vindecare a rănilor. Se poate presupune că electricitatea statică generată în momentul mângâierii pisicii are un efect benefic asupra procesului de recuperare după intervenție chirurgicală sau accidentare.

Se crede că pisicile simt starea de spirit a stăpânilor. Sensibilitatea ridicată la emoțiile umane este asociată cu organul vomeronazal – pisica are nevoie de el pentru a distinge hormonii fricii sau ai bucuriei prin miros.

Ce este terapia cu pisici

De obicei, terapia felină este folosită pentru a reduce stresul sau pentru a reduce sentimentele de anxietate. Cu toate acestea, în combinație cu terapia medicamentoasă și supravegherea unui medic, pisicile sunt de ajutor în mai multe probleme.

Mai jos sunt rezultatele cercetărilor efectuate în ultimul deceniu.

Boli de inimă

Conform cercetărilor efectuate de Universitatea din Minnesota (SUA), proprietarii de pisici au mai puține șanse de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare.

Studiul a durat 10 ani, iar rezultatele sale au fost confirmate și de alte organizații independente. De exemplu, un grup de oameni de știință din Los Angeles a descoperit o relație între contactul regulat cu o pisică și scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac la oameni.

Insomnie

Potrivit unui sondaj al medicilor de la Clinica Mayo, Arizona (SUA), 41% dintre respondenți confirmă că dormitul împreună cu un animal de companie oferă un sentiment de siguranță. Iar datorită torsului liniștitor al unei pisici, faza REM vine mai repede.

Depresie

Mângâierea unei pisici te distrage de la gândurile rele și te ajută să treci peste o zi grea, au ajuns la această concluzie cercetătorii de la Fundația pentru Sănătate Mintală și Institutul HABRI. De la 74 la 76% dintre respondenți susțin că, contactul regulat cu o pisică normalizează starea psiho-emoțională și calmează nervii. Mai mult, un efect similar apare și prin vizionarea videoclipurilor cu pisici. Deși contactul direct este totuși mai eficient.

Fracturi, leziuni externe și sindrom de durere

Potrivit oamenilor de știință de la Institutul din Carolina de Nord, torsul unei pisici vindecă oasele rupte. Acest lucru explică de ce pisicile supraviețuiesc căzăturilor de la un etaj înalt. Efectul terapeutic se explică prin puterea vibrației. Pisica toarcă la o frecvență de 25-150 Hz, care este percepută de corpul uman ca ultrasunete, și astfel încep procesele de regenerare.

Ce boli tratează pisicile?

Prevenirea alergiilor la copii

Copiii născuți în familii care au o pisică sunt protejați de alergii și manifestări astmatice la vârsta adultă. Această opinie este împărtășită de cercetătorii de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase din SUA.

Potrivit oamenilor de știință, contactul regulat cu o pisică domestică la o vârstă fragedă declanșează producerea de anticorpi. Ca urmare, copilul devine imun la alergiile sezoniere, alergiile la praf, acarienii și părul de animale.

Autism și alte tulburări mintale

Oamenii de știință de la Universitatea din Missouri (SUA) au demonstrat că, comunicarea cu animalele îmbunătățește starea pacienților cu autism. Sesiunile regulate de terapie cu pisici pot îmbunătăți abilitățile sociale și pot trata schimbările severe de dispoziție.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!