Pilda regelui Damocles ne arată că, cu cât un om are mai multă putere și succes, cu atât se bucură mai puțin de ele

Pilda regelui Damocles ne arată că, cu cât un om are mai multă putere și succes, cu atât se bucură mai puțin de ele

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 February 2021 in IstorieLecții de viațăPildePsihologie

Fiecare pildă are propria lecție. Avantajul acestor povești instructive este că sunt utile și plăcute de citit. De multe ori au un conținut mic de cuvinte, iar propoziția este suficient de clară. O altă caracteristică este că fiecare dintre noi trebuie să o citească și să scoată la iveală ceea ce este cel mai important. Proverbele ne arată de obicei câteva detalii pe care le-am ratat, dar care sunt cheie. De aceea, astăzi vă prezentăm o parabolă despre regele Damocles și frica de moarte.

Se spune că pilda regelui Damocles, din care provine expresia sabiei lui Damocles, a fost inventată de Cicero în 45 î.Hr. Povestea arată clar ce se întâmplă cu o persoană care se teme în mod constant de trădare și moarte.

Damocles a fost unul dintre cei mai puternici regi ai timpului său din Grecia antică. Avea un teritoriu întins, nenumărate bogății și un titlu invidiat de mulți alți conducători. Dar, deși era atât de puternic, Damocles nu a fost deloc fericit, deoarece bătăliile sale constante și averile crescânde au adunat din ce în ce mai mulți dușmani.

Așa că a început să se teamă că cineva îl va trăda și îl va ucide atunci când se va aștepta mai puțin. A devenit din ce în ce mai suspect și a restricționat cercul de oameni din jurul său, până când s-a închis în cele din urmă într-o cameră și a permis doar fiicelor sale să-l viziteze pentru a-i aduce mâncare.

Într-o zi, însă, lingușitorul Dionisie a cerut să-l viziteze pe rege și să-i ducă câteva laude. După ce a petrecut ultimele luni izolat, Damocles a fost gata să audă câteva laude despre el însuși și a permis lui Dionisie să intre în camera lui.

În timp ce Dionisie îi explica vorbea regelui cât de fascinată era de viața sa, Damocles i-a oferit un gust al răsfățului regal. Un servitor a intrat imediat în cameră și i-a servit diferite delicatese lui Dionisie. L-au parfumat și au început să-l ungă cu creme scumpe. Privind din lateral, Damocles și-a dat seama cât de minunată era viața înainte de a se închide în cameră, dar dintr-o dată s-a uitat în sus și a văzut că o sabie legată cu un fir de păr de cal îi atârna deasupra capului.

Din acel moment, regele nu s-a mai putut bucura de viață nicio secundă, iar paranoia sa a devenit un adevărat pericol, ceea ce l-a făcut să se uite deasupra capului la fiecare câteva secunde de teamă că sabia ar putea să cadă și să-l omoare.

Pentru Cicero, povestea lui Dionisie și Damocles prezintă ideea că, cu cât un om are mai multă putere și succes, cu atât se bucură mai puțin de ele, iar suspiciunile sale față de ceilalți cresc, ducându-l încet la temeri despre care doar el crede că fuge. În literatura medievală, ei folosesc termenul de sabie al lui Damocles, care înseamnă un pericol iminent, pe care noi înșine l-am creat prin comportamentul nostru.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!