Picioare umflate: 9 cauze și ce trebuie să faceți pentru a le trata

Picioare umflate: 9 cauze și ce trebuie să faceți pentru a le trata

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 March 2022 in SanatateSfaturi

Umflarea picioarelor este de obicei cauzată de acumularea de lichid, care de obicei se intensifică la sfârșitul zilei și pe măsură ce o persoană îmbătrânește, din cauza circulației deficitare. Cu toate acestea, picioarele umflate pot fi cauzate și de inflamație din cauza loviturilor sau a bolii, dar de obicei, în aceste cazuri, umflarea este însoțită de dureri severe și dificultăți de mișcare a piciorului, de exemplu.

Prin urmare, este important să consultați un medic atunci când umflarea picioarelor nu se ameliorează peste noapte sau provoacă dureri severe, deoarece aceasta poate fi un semn al unor probleme de sănătate care trebuie tratate corespunzător.

Picioare umflate din cauza acumulării de lichid

Cel mai frecvent tip de umflare la nivelul picioarelor apare din cauza acumulării de lichid, care poate fi cauzată de:

1. Statul în picioare sau așezat mult timp

Statul prelungit în picioare în timpul zilei sau petrecerea mai multor ore stând, în special cu picioarele încrucișate, complică munca venelor în transportul sângelui înapoi la inimă, astfel încât sângele se acumulează în picioare, crescând edemul în timpul zilei.

Ce trebuie să faceți: Evitați să stați mai mult de 2 ore în picioare sau așezat, faceți pauze scurte pentru a vă întinde și mișca picioarele. În plus, la sfârșitul zilei poți să-ți masezi picioarele sau să le ridici deasupra nivelului inimii pentru a facilita circulația sângelui.

2. Sarcina

Sarcina este una dintre principalele cauze de umflare a picioarelor la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, deoarece în această etapă a vieții unei femei are loc o creștere a cantității de sânge din organism. În plus, creșterea uterului interferează și cu circulația sângelui la nivelul picioarelor, contribuind la acumularea acestuia, mai ales după luna a 5-a de sarcină.

Ce trebuie făcut: Este recomandat să purtați șosete și să faceți plimbări ușoare în timpul zilei pentru a favoriza circulația sângelui. În plus, atunci când o femeie stă pe scaun sau întinsă, ar trebui să își ridice picioarele, de exemplu, cu o pernă sau o bancă.

3. Îmbătrânirea

Umflarea picioarelor este mai frecventă la vârstnici, deoarece odată cu înaintarea în vârstă valvele prezente în venele picioarelor, care ajută sângele să circule, devin mai slabe, îngreunând întoarcerea sângelui la inimă și determinând acumularea acestuia în picioare.

Ce trebuie să faceți: Evitați să stați prea mult în picioare sau în pe scaun, faceți pauze scurte în timpul zilei pentru a vă ridica în picioare. În plus, atunci când umflarea este foarte mare, poate fi necesar să consultați un medic și să investigați alte cauze ale umflăturilor la nivelul picioarelor, cum ar fi hipertensiunea arterială, și astfel să luați medicamente care ajută la eliminarea excesului de lichid, cum ar fi furosemidul, de exemplu.

4. Tratamente medicamentoase

Unele medicamente, cum ar fi pilulele contraceptivele, medicamentele utilizate pentru tratarea diabetului, unele medicamente pentru hipertensiune arterială, medicamente pentru ameliorarea durerii sau medicamentele utilizate în terapia de substituție hormonală, de exemplu, pot provoca retenție de lichide și, ca urmare, pot duce la acumulare de lichid în picioare, umflare.

Ce trebuie să faceți: Ar trebui să vă consultați cu medicul care va prescris tratamentul pentru a determina dacă edemul este cauzat de tratament și pentru a schimba tipul de medicament. Dacă umflarea persistă, solicitați din nou asistență medicală.

5. Boli

Deși mai puțin frecvente, unele boli pot cauza acumularea de lichid în picioare. Câteva exemple sunt insuficiența cardiacă, problemele renale sau bolile hepatice.

Ce trebuie să faceți: Ar trebui să consultați medicul dacă aveți alte simptome, cum ar fi oboseală excesivă, modificări ale tensiunii arteriale, modificări ale urinei sau dureri abdominale, de exemplu, pentru a diagnostica și a începe un tratament adecvat.

Picioarele umflate din cauza inflamației

Inflamația este a doua cauză de umflare a picioarelor, dar în aceste cazuri, umflarea piciorului este însoțită de durere foarte severă și dificultăți de mișcare a membrului afectat. Principalele cauze ale inflamației includ:

1. Lovituri

Loviturile puternice, cum ar fi căderile sau loviturile din timpul unui meci de fotbal, pot provoca ruperea vaselor de sânge mici și inflamarea lor. În aceste cazuri, umflarea este însoțită de dureri severe în zonă, pete negre, roșeață și căldură.

Ce trebuie făcut: Aplicați o compresă rece pe zona rănită pentru a reduce umflarea și a calma durerea, iar dacă durerea nu scade sau dispare după 1 săptămână, trebuie să consultați un medic ortoped.

2. Artrita

Artrita reprezintă o inflamație a celor mai frecvente articulații la vârstnici, care poate provoca umflarea picioarelor, în special la articulații precum genunchiul, glezna sau coapsa, și este de obicei însoțită de simptome precum durere, deformare și dificultăți de mișcare.

Ce trebuie să faceți: Un unguent antiinflamator poate fi folosit pentru a ameliora umflarea și durerea, dar varianta ideală este să consultați un reumatolog pentru a diagnostica problema și a începe un tratament adecvat, care poate fi efectuat cu medicamente, fizioterapie și, în cazuri mai severe , intervenție chirurgicală.

3. Fracturi

O alta cauza frecventă a inflamației la nivelul picioarelor este apariția unor mici fracturi osoase în acea zona, în special la pacienții cu osteoporoză sau cei care au suferit lovituri severe la nivelul picioarelor. Aceste mici fracturi nu provoacă de obicei la fel de multă durere ca o fractură normală și nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Ce trebuie să faceți: Ar trebui să consultați un medic ortoped dacă ați suferit o lovitură foarte severă și aveți umflături și dureri severe, dacă suferiți de osteoporoză, și umflarea nu s-a ameliorat la o săptămână după o lovitură ușoară sau dacă durerea se agravează în timp.

4. Celulita

Celulita reprezintă o infecție a celulelor din straturile profunde ale pielii și apare de obicei atunci când există o rană pe picior care se infectează. Cele mai frecvente simptome, pe lângă edem, sunt înroșirea severă, febra peste 38 ° C și durerea foarte severă.

Ce trebuie să faceți: Ar trebui să mergeți la urgențe dacă simptomele persistă mai mult de o zi pentru a diagnostica problema și a începe tratamentul adecvat, care se face de obicei cu antibiotice.

5. Tromboză venoasă profundă (TVP)

Tromboza extremităților inferioare poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la vârstnici și la cei cu antecedente familiale și poate fi cauzată de alți factori precum probleme de coagulare, fumatul, sarcina sau chiar utilizarea contraceptivelor, mai ales la femeile care au probleme cu coagularea sângelui.

Pe lângă umflarea piciorului, care începe rapid, tromboza venoasă profundă poate provoca și dureri severe, dificultăți de mișcare a piciorului și roșeață.

Ce trebuie făcut : Este recomandabil să mergeți la medic de urgență pentru o evaluare amănunțită, dacă sunt necesare teste pentru a determina cauza trombozei și să solicitați cât mai curând tratament medical pentru a evita complicațiile.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!