„Părinții au îmbătrânit și acum sunt extrem de enervanți”. De ce părinții în vârstă provoacă astfel de emoții

„Părinții au îmbătrânit și acum sunt extrem de enervanți”. De ce părinții în vârstă provoacă astfel de emoții

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 August 2023 in De SufletLecții de viațăLifeStyleSfaturiViata

Starea nervoasă și furia față de părinții în vârstă sunt o problemă cu care se confruntă mulți (chiar dacă majoritatea oamenilor nu recunosc acest lucru ca să nu pară răi).

De ce părinții pe care îi iubim foarte mult încep să ne enerveze dintr-o dată? Motivele sunt legate de temerile și îngrijorările noastre.

Ce să facem cu iritarea și cum să ne schimbăm atitudinea față de părinții în vârstă? Să descoperim împreună.

De ce apare iritarea față de părinții în vârstă?

În primul rând, iritarea apare pentru că nu suntem pregătiți să acceptăm bătrânețea. Bătrânețea este imediat asociată cu moartea. Cu cât părinții noștri sunt mai în vârstă, cu atât simțim mai puternic această frică.

Ne este teamă de pierderea părinților noștri, pentru că, odată ce acest lucru se întâmplă, realizăm că noi suntem următorii care vom îmbătrânii și vom muri.

De asemenea, toate manifestările persoanelor în vârstă – sunetele în timpul mâncatului, lipsa dorinței de a se spăla, mormăielile, percepția distorsionată a realității – tocmai acestea declanșează iritarea. Vedem aceste manifestări ale bătrâneții și acest lucru ne amplifică și mai mult temerile inconștiente.

Ce să facem în această situație?

1. Primul pas este să conștientizăm motivul iritării noastre – frica de moarte, frica de bătrânețe, resentimentele față de comportamentul părinților. Abia după ce identificăm motivul, putem începe să lucrăm la noi.

2. Acceptați faptul că nu puteți opri procesul de îmbătrânire, dar puteți îmbunătăți starea părintelui în vârstă. Dacă îi vorbiți frumos, cu siguranță acesta va deveni mai cooperant.

3. Puneți-vă întrebarea – pot controla reacțiile mele? Dacă realizați că nu aveți resurse și putere pentru asta, trebuie să căutați ajutor specializat.

4. Ajutați părinții să se adapteze la noile condiții ale vieții lor. Probabil că și lor le este greu să se adapteze la noua situație și de aceea nu vor fi cei mai drăguți. Până la urmă, ei au trăit toată viața într-un anumit fel, iar acum la bătrânețe au realizat că nu mai pot face nimic din ce obișnuiau.

5. Când părinții în vârstă fac observații, nu acordați atenție acestora. Părinți nu își vor pierde niciodată obiceiul de a face observații copiilor, dar cel mai bine este să îi ignorați și să nu începeți o ceartă cu ei.

6. Pe cât posibil, este mai bine să locuiți separat de părinți. Dacă nu aveți această posibilitate, asigurați-vă că găsiți o activitate care să vă permită să ieșiți din casă. Cu cât petreceți mai mult timp cu părinții, cu atât veți găsi mai multe motive de ceartă. Nu uitați să vă întâlniți cu prietenii și să vă odihniți.

7. Cu părinții în vârstă este adesea dificil să vă puneți de acord, deci este mai bine să discutați cu ei despre subiecte neutre (despre modă, vreme). Nu începeți discuții despre alegerile de viață, modul cum vă cheltuiți banii și obiectivele pe care le aveți.

8. Pentru a depăși frica de moarte și de bătrânețe, solicitați ajutorul unui specialist. De asemenea, analizați-vă viața – ce trebuie să începeți să faceți acum pentru a vă simți bine și a avea mintea limpede când ajungeți în vârstă?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!