Osteoporoza: 8 factori de risc, strategie nutrițională și alte decizii importante pentru a proteja oasele de fragilitatea crescută

Osteoporoza: 8 factori de risc, strategie nutrițională și alte decizii importante pentru a proteja oasele de fragilitatea crescută

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2022 in SanatateSfaturi

Mai întâi trebuie să stabiliți clar relațiile cheie și să nu credeți că osteoporoza apare „când există puțin calciu”. Ce este osteoporoza? Osteoporoza este o tulburare de sănătate în care densitatea osoasă este redusă semnificativ. Osul, care este un țesut viu, suferă constant procese de distrugere și restaurare. Când procesele de distrugere depășesc restaurarea, osul nu are timp să se regenereze și se dezvoltă osteoporoza.

Cauze și factori de risc

 • Vârsta.
 • Femeie.
 • Ereditate.
 • Supraponderal.
 • Inactivitate fizica.
 • Rezistență la insulină și/sau glicemie crescută.
 • Dezechilibrul hormonilor.
 • Deficiențe cronice de vitamine și minerale implicate în metabolismul calciului.
 • Stres lent constant.
 • Lipsa proteinelor și mai ales a colagenului în alimentație / aciditate redusă a stomacului.
 • Procese inflamatorii cronice.

Aproape că nu există semne, cu excepția etapelor ulterioare, când postura se schimbă, înălțimea se reduce și încep fracturile frecvente. Chiar și la un studiu de bioimpedanță al compoziției corpului, puteți observa că masa osoasă este mai mică decât ar trebui să fie.

Dar cel mai simplu mod este de a merge la o analiză de densitometrie – studiul densității osoase.

Modalități naturale de a proteja împotriva dezvoltării osteoporozei

Etiologia osteoporozei este asociată nu numai cu dezechilibrul hormonal și malnutriția, ci și cu niveluri crescute de zahăr din sânge/insulină, inflamație și sindrom metabolic în general.

Vitaminele și mineralele sunt, de asemenea, necesare pentru a ajuta calciul să fie absorbit și transportat la destinație. Deci, vitamina K nu este mai puțin importantă decât vitamina D în menținerea oaselor sănătoase și în menținerea stării normale a vaselor de sânge.

Să aruncăm o privire la cei mai importanți factori:

1. Transportul necorespunzător al calciului din cauza lipsei de nutrienți implicați în proces.

Ateroscleroza este reversul medaliei, „oglinda” osteoporozei.

Osteoporoza reprezintă pierderea de calciu din oase.

Ateroscleroza reprezintă un exces de calciu în pereții arterelor, care le face mai puțin flexibile.

Este necesar să vă asigurați că, calciul nu „se blochează” în vase, ci este livrat conform intenției – la oase și nu este îndepărtat din ele.

Un factor semnificativ în pierderea osoasă este creșterea zahărului din sânge și acumularea de produse finale de glicație avansată în organism. Acest lucru se întâmplă mai devreme sau mai târziu celor cărora le plac dulciurile și/sau mâncărurile prăjite în crustă.

2. Stilul de viață pasiv.

Hipodinamia exclude încărcăturile constante , care sunt necesare pentru metabolismul normal în oase. Deci, pentru ca osul să se remodeleze, trebuie să ne mișcăm regulat. Dacă nu facem asta, osul se va degrada. Este atat de simplu de înțeles.

Ai îmbătrânit? Trebuie să faci multă mișcare, nu invers! Apoi riscul fracturilor legate de vârstă va scădea.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!