„Oricât de mult bine ai face, lumea tot te va judeca!”  10 lecții de libertate care îți vor schimba viața

„Oricât de mult bine ai face, lumea tot te va judeca!” 10 lecții de libertate care îți vor schimba viața

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

1. Renunță la obiceiul de a face mereu ceva. Gândește-te, trăiești pentru a lucra sau lucrezi pentru a trăi? Lucrurile importante nu se vor termina niciodată, dar asta nu înseamnă că trebuie să te pierzi în ele. Lasă vinovăția altora și permite-ți să te relaxezi, ascultă muzică, petrece timp în natură și așa mai departe. Trebuie să înveți să te prețuiești și să te răsfeți puțin, altfel sufletul tău nu va avea nicio amintire de preț.

2. Nu trăi pentru a câștiga. Ego-ul tău are nevoie de o luptă constantă cu inamici imaginari pentru a-ți dovedi superioritatea, iar gustul victoriei te va face fericit doar pentru o clipă, apoi va trebui să cauți din nou fericirea în competiție. Nu mai alerga după premii, în lume există destule daruri pentru toată lumea. Nu trebuie să-ți dovedești nimic ție și  nici altora, pur și simplu trăiește și bucură-te de proces.

3. Nu încerca să controlezi totul. Te temi atât de mult de incertitudinea viitorului încât nu poți să te relaxezi și să îi permiți inevitabilului să se întâmple. Dar se va întâmpla oricum, fie că vrei sau nu. Nu-ți risipi energia pe îngrijorări, nu încerca să te asiguri împotriva tuturor posibilităților, încredere în lume și acceptă evenimentele ca pe cea mai bună dintre lucrurile care ar putea să ți se întâmple în acest moment.

4. Încetează să te critici atât de mult. Te critici de mult timp, dar asta te ajută să devii mai bun? Este timpul să încerci o altă strategie – să fii prieten cu corpul tău, să ai încredere în propriile tale puteri și abilități. Este foarte important să-ți tratezi eu-l cu respect, să observi chiar și realizările mici, ajutându-ți inima să treacă peste perioadele de tulburare emoțională. În caz contrar, vei fi propriul tău dușman.

5. Amintește-ți că ești autorul vieții tale, nu o victimă a circumstanțelor. Este greșit să îi acuzi pe alții pentru eșecurile tale și să-ți îngropi viața prea devreme din cauza oportunităților pierdute. Ești în viață și poți să-ți rescrii scenariul. Nimeni în acest lume nu poartă responsabilitatea pentru sentimentele și acțiunile tale, tu alegi mediul și calea creativă, construiești viitorul tău. Încetează să arunci responsabilitatea asupra altora, acționează.

6. Renunță la așteptări în favoarea momentului prezent. Poți să continui să-ți construiești iluzii în capul tău, că vei găsi iubirea mult visată, vei cumpăra o casă, vei obține ceea ce îți dorești atât de mult – și vei fi fericit. Aceasta este o auto-amăgire care te împiedică să te bucuri de ceea ce ai deja. Fericirea se află în lucrurile mici – în zâmbetul celor apropiați, într-o carte bună pe care o citești seara și chiar într-o felie de tort.

7. Încetează să pui etichete. Ăla este rău, asta e greu, e o sarcină imposibilă, muncă este plictisitoare, viața nu este reușită. Toate acestea sunt judecăți de valoare care te împiedică să te bucuri de realitate, care îți adorm creierul pentru a nu se stresa prea tare. Nu mai pune etichete la tot, activează conștiența, gândește, percepe, simte, nu ceda la reacțiile obișnuite față de lume, tu creezi propriile tale sentimente.

8. Nu încerca să fii pe placul tuturor. Cei din jur te percep prin prisma propriilor lor așteptări și experiențe, oricât de mult te-ai strădui, nu îi poți face să te vadă altfel. Încetează să cauți aprobare, să te străduiești să îi mulțumești și să îi satisfaci pe alții. Mai degrabă asigură-te că te simți confortabil cu tine însuți. Este normal să îți pui nevoile mai presus de dorințele și așteptările altora, rămânând în primul rând fidel propriului tău sine.

9. Învață să spui “nu”. Viața ta este cel mai de preț lucru pe care îl deții, așa că nu are rost să dai altora controlul. Oamenii vor întotdeauna să profite de bunătatea ta, le place să te învinovățească și să-ți amenințe dezamăgirea. Acestea sunt problemele lor, fă ceea ce îți place, timpul nu se poate întoarce înapoi, așa că folosește-l în beneficiul tău. Fiecare are dreptul la alegere, nu trebuie să-ți justifici viața și cum vrei să o trăiești.

10. Fii tu însuți. Perfecțiunea este o iluzie care s-a înrădăcinat în minte. De ce să-ți distrugi nervii încercând să atingi perfecțiunea, când poți să-ți dezvolți și să-ți descoperi noi aspecte ale personalității tale? Nu-ți fie teamă să greșești și să iei o altă direcție – întotdeauna poți să te întorci. Nu te teme de schimbările neașteptate – acestea sunt creșterea ta.Perfecțiunea nu există, fericirea necesită o muncă constantă asupra sinelui. Este ușor să-ți schimbi viața dacă îți permiți să devii căpitanul navei, să îl concediezi pe criticul interior și să deschizi o gândire nouă fără etichete și datorii impuse.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!