Omega-3 nu trebuie să lipsească din alimentația noastră pentru o bună funcționare a inimii și creierului!

Omega-3 nu trebuie să lipsească din alimentația noastră pentru o bună funcționare a inimii și creierului!

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Medicii prescriu ulei de pește aproape tuturor copiilor slab dezvoltați. Și nu este întâmplător, deoarece această substanță conține o cantitate mare de acizi grași polinesaturați Omega-3, fără de care metabolismul normal în organism este imposibil.

Ce este Omega-3

Acizii grași polinesaturați omega-3 au fost descoperiți ca urmare a cercetărilor efectuate de oamenii de știință interesați de sănătatea puternică a eschimoșilor și de prezența unui număr mare de longevivi printre aceștia. S-a dovedit că secretul se află în alimentație, și anume în consumul unor cantități mari de alimente din pește. În urma studiilor asupra compoziției sanguine a popoarelor din nord, au fost identificați doi acizi grași naturali, numiți eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA), care alcătuiesc substanța Omega-3.

Acizii grași polinesaturați omega-3 din organism sunt esențiali, dar el însuși nu îi produce. Singura sursă de asimilare este hrana. Cercetătorii au arătat că, consumul zilnic de alimente care conțin acizi omega-3 este o excelentă modalitate de prevenire a bolilor cardiovasculare, a inflamației articulațiilor, îmbunătățește vederea, pielea și părul. De asemenea, acești compuși sunt antioxidanți foarte puternici, care pot reduce colesterolul rău și pot elimina radicalii liberi, astfel încât sunt recomandați pentru a preveni îmbătrânirea prematură.

Mai ales Omega-3 sunt indispensabile în dieta femeilor însărcinate, deoarece au un efect benefic asupra dezvoltării creierului copilului nenăscut. La vârstnici, acizii grași polinesaturați reglează nivelul de calciu din organism, reducând astfel riscul fracturilor osoase datorate osteoporozei – una dintre cele mai frecvente boli, care apar la bătrânețe. Omega-3 reglează, de asemenea, tensiunea arterială, reduce riscul formării cheagurilor de sânge, accelerează vindecarea rănilor (deci sunt indispensabile pentru ulcerul gastric și duodenal, gastrita).

Grăsimile omega-3 sunt capabile să lupte împotriva supraponderalității, deoarece reglează metabolismul grăsimilor. În plus, utilizarea Omega-3 este un remediu excelent pentru depresie: acizii grași polinesaturați încetinesc producția de hormoni ai stresului și cresc cantitatea de serotonină (hormonul fericirii).

Ce alimente conțin Omega-3

În primul rând, se regăsește în peștele de mare. Cea mai mare cantitate de Omega-3 se regăsește în peștii grași și semi-grași (macrou, sardine, somon, ton etc.). Cele mai mari beneficii se obțin din consumul de pește proaspăt, dar există acizi grași și în conservele de pește în ulei. Dacă mâncați pește de 2-3 ori pe săptămână, acesta va reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Dintre plantele cu cel mai mare conținut de Omega-3 se poate lăuda semințele de in și semințele de susan. De aceea, uleiurile din semințele de in și susan sunt recomandate pentru a condimenta salatele de legume. De asemenea, puteți folosi pulbere de semințe de in, care este benefică și pentru că conține fibre. O cantitate mare de Omega-3 se regăsește si în nuci. Există Omega-3 (deși în cantități mai mici) în fasole, conopidă, spanac, broccoli, pepeni.

Alternativ, puteți mânca ulei de pește, care conține o cantitate mare de omega-3. Uleiul de pește este ambalat în capsule, sub formă lichidă sau în suplimente alimentare. Pentru a preveni bolile, se recomandă consumul de ulei de pește timp de trei perioade lunare anual. Persoanelor în vârstă li se recomandă să ia zilnic capsule cu ulei de pește.

Consumul zilnic optim de Omega-3: pentru femei – 1,7 g; pentru bărbați – 2 grame. Aceasta este cantitatea necesară pentru funcționarea normală a celulelor corpului. Dacă traduceți în mâncare, este (opțional): 1 lingură de ulei de rapiță, 1 linguriță de semințe de in, 5-10 bucăți de nuci neprăjite, 70 g de somon, 90 de grame de conserve de sardine, 120 de grame de conservă de ton. Trebuie amintit că grăsimile omega-3 de origine vegetală sunt mai bine absorbite.

Sfaturi

Condimentați salatele cu ulei de nuci, rapiță, măsline sau susan.

Adăugați în mod constant pește gras sau semi-gras în dieta dvs. (somon, hering, macrou, păstrăv, sardine etc. – 100-150 grame de până la 4 ori pe săptămână).

Dacă este pus la afumat și saramură, conținutul de grăsimi omega-3 scade cu 30%. După îngheț, acestea devine sub 50%. Cu toate acestea, conținutul de acizi grași este bine conservat în conservele de pește – uleiul vegetal protejează grăsimile Omega-3 de distrugere în timpul conservării. Un borcan de sardine în ulei de măsline, consumat la fiecare 2-3 zile, acoperă complet nevoia organismului de omega-3. Peștele conservat în propriul suc conține mult mai puțini acizi grași.

Cumpărați semințe de in la o farmacie sau la un supermarket. O mulțime de acizi grași se regăsește și în uleiul de in, dar rețineți că acesta trebuie păstrat la frigider nu mai mult de perioada specificată pe ambalaj – uleiul vechi poate duce la intoxicație alimentară.

Pentru cei cărora nu le place peștele, o alternativă ar fi suplimentele organice vândute în farmacii. Pentru a ști dintre ele este mai potrivit pentru dumneavoastră – consultați un medic.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!