Crestinii sunt renumiti pentru fapte de bunatate precum ajutorul oferit saracilor, lupta pentru dreptate, hranirea oamenilor in nevoie, ajutorarea celor bolnavi, incurajarea celor in necaz si multe alte dovezi de iubire.
Dar crestinii au de asemenea si o reputatie proasta din cauza a numeroase obiceiuri proaste. Iata 6 dintre ele:
1.Suntem critici
Unul dintre pacatele pe care Isus i-a avertizat pe urmasii Lui sa nu-l faca este acela de a nu fi critici. Cu toate acestea, multi crestini au impresia gresita ca daca nu critica inseamna ca tolereaza sau chiar accepta pacatul. Dar critica venita din partea crestinilor nu determina daca o anumita fapta, un anumit principiu sau un anumit stil de viata este corect sau gresit in ochii lui Dumnezeu.
2.Prezicem viitorul
Mesajul evangheliei cu privire la dragostea lui Dumnezeu este de multe ori eclipsat de crestini nechibzuiti care fac preziceri si „profetii” in legatura cu situatiile politice, alinierea planetelor, fenomenele naturale, evenimentele curente, dezastrele naturale, Anticristul, sfarsitul timpului sau apocalipsa.
Cand acest lucru se intampla, bineinteles ca vina se arunca pe o anumita persoana responsabila pentru mania lui Dumnezeu, crestinii practicand astfel o forma pacatoasa a prezicerii, a inducerii fricii si a minciunii.
3.Supracomplicam iubirea lui Isus
Din nefericire, in timpul vietii si calatoriei crestine, oamenii ajung la un punct in care incep sa se plictiseasca, sa se simta neimpliniti si nesatisfacuti de neatractiva sarcina de a-i iubi pe semenii lor. Intr-adevar, este greu sa il urmezi pe Isus. Presupune sacrificiu, umilire, ajutorare, rabdare, iertare si multa iubire. Poate fi tentant – si mult mai simplu – sa ne concentram atentia doar pe anumite parti din Bible care nu necesita atat de multa rabdare, care ar atrage mai multa atentie asupra noastra si care ne-ar entuziasma mult mai mult.
Unii dintre noi creeaza o platforma „crestina” care devine pasiunea noastra. O agenda politica, un caz social, o invatatura sau un anumit principiu teologic poate deveni scopul principal al credintei noastre, umbrind porunca lui Isus de a-i iubi pe ceilalti asa cum ne iubi pe noi.
Ca urmare, observam oameni care lupta pana la moarte pentru lucruri precum calvinismul, botezul bebelusilor si numeroase alte cauze si doctrine. In sinea lor, aceste lucruri nu sunt rele – fiecare isi are propriile convingeri cu privire la aspectele teologice – dar atunci cand alte lucruri sunt prioritizate in defavoarea iubirii pentru Hristos, acest lucru duce la idolatrizare.
4.Postam lucruri nefolositoare pe platformele sociale
Link-urile ademenitoare, meme-urile cu continut politic ofensiv, criticile aduse altora, polemicile teologice inversunate si fragmentele biblice scoase din context fac mai mult rau decat bine. Postarea de continut dispretuitor, superficial si ofensiv pe paginile noastre de Facebook nu ii va aduce slava lui Dumnezeu.
Inainte de a posta orice, sa ne oprim si sa ne intrebam: „Este acest lucru adevarat, de ajutor, motivator, necesar si amabil?” Aceasta regula ne va opri de la a mai posta continut nesabuit in mediul online si ne va ajuta sa reflectam daca comentariile noastre sunt sau nu motivate de iubirea pentru Hristos.
5.Suntem ipocriti
Este usor sa vorbim despre Dumnezeu, sa ne contrazicem pe subiecte teologice si sa postam despre tot felul de probleme de credinta pe diferite platforme de comunicare. Dar pentru a-L urma pe Dumnezeu cu adevarat este necesar sa si punem in practica toate invataturile. Asa cum spune zicala, trebuie sa si facem ceea ce spunem. Din nefericire, mult prea multi crestini vorbesc despre iubirea lui Hristos fara a fi de fapt iubitori. Iar intre timp, restul lumii marturiseste evidenta contradictie si inceteaza sa ne mai asculte.
6.Suntem inchisi la minte
Problemele enumerate mai sus sunt deseori cauzate de caracteristica mintii inchise. Acest lucru presupune negarea, neacceptarea sau chiar necomunicarea cu infinitul numar de diversi factori care exista dincolo de propriile experiente limitate.
Atunci cand factorii culturali, etnici, rasiali, socio-economici, emotionali, intelectuali, cei specifici experientiei, varstei si sexului sunt ignorati, respinsi sau pur si simplu nedescoperiti, crestinii se sustrag in mod stupid de la o vasta sursa de intelepciune si cunoastere. Astfel, unii credinciosi continua sa respinga stiinta, educatia sau orice alta forma de informatie „din afara” – care nu a fost generata in interiorul crestinatatii.
*****
In cele din urma, crestinatatea il are in centru pe Isus, si nu platformele politice, opozitiile doctrinale, comentariile religioase din mediul online sau profetiile prevestitoare. Cand toate aceste lucruri nu vor mai conta, vom putea avea o viata asemanatoare cu cea a lui Isus – iubindu-ne semenii cat putem de mult.