Oamenii care se plâng tot timpul îți consumă energia pozitivă și te încarcă cu problemele lor!

Oamenii care se plâng tot timpul îți consumă energia pozitivă și te încarcă cu problemele lor!

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 December 2020 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSpiritualitateViata

Există multe probleme în viața noastră. Desigur, și rudele și cunoscuții noștri au probleme și de multe ori trebuie să ascultăm cum se plâng legat de ceva sau cineva. Pe de o parte, este firesc, oamenii doresc să-și ușureze cumva tensiunea, și să vorbească cu cineva. Dar, pe de altă parte, ascultarea constantă a plângerilor cuiva ne îndepărtează energia pozitivă și ne încarcă cu problemele lor.

Este bine să arăți empatie și simpatie față de rudele și cunoscuții tăi atunci când trec prim momente grele, dar ascultarea constantă a plângerilor este pur și simplu dăunătoare pentru noi.

Și este foarte dificil să o refuzi. La urma urmei, nu vrem să fim în ochii „reclamanților” indiferenți sau egoiști.

Prin urmare, este important să putem identifica astfel de situații, să știm cum ne pot afecta viața și să putem răspunde corect la acestea.

De ce să nu ascultați plângerile celorlalți?

Astfel de oameni își înjură viața, se prezintă ca victime, se plâng de toate întâmplările și de toată lumea, dar nu fac nimic pentru a schimba situația, pentru a-și schimba viața.

O perioadă credem că aceste plângeri sunt normale (ce să facem dacă o persoană are o situație dificilă și este tot timpul nefericită …), dar apoi începem să înțelegem că nu situația, ci persoana însăși, a devenit obișnuită în a se plânge de toate întâmplările și de toată lumea, pare a fi stilului ei de viață.

Ea folosește (conștient sau inconștient) aceste plângeri ca mijloc de manipulare, al cărui scop este să trezească în noi sentimente de vinovăție, compasiune, milă și, în același timp, să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce i se întâmplă.

Deseori cedăm acestei manipulări și ne simțim obligați să-i rezolvăm problemele sau cel puțin cu compasiune ascultăm „mărturisirea” ei și să o consolăm pe această persoană.

Ce se întâmplă cu noi când ascultăm în permanență plângerile cuiva?

Astfel de „reclamanți” sunt de obicei capabili să-și schimbe interlocutorii și adesea ne „îngrijorăm” de nenorocirile lor (reale sau imaginare) și începem să percepem problemele lor ca fiind ale noastre.

Ne consumă multă energie.

Starea noastră emoțională se schimbă, emoțiile noastre sunt acum în mare măsură determinate de situația în care se află cealaltă persoană.

Sentimente precum frustrare, vinovăție și tristețe provoacă modificări hormonale în creier, rezultând:

  • dezechilibru emoțional
  • dificultăți în rezolvarea propriilor probleme
  • deteriorarea concentrării
  • gânduri negative

Ce putem face pentru a evita astfel de persoane?

Nu putem rezolva mereu problemele altor oameni, avem destule din propria noastră viață. Atunci … Ce trebuie să faci?

1. Păstrați-vă distanța

Ori de câte ori este posibil, păstrează la distanță de astfel de oameni, pentru că ei încearcă să te manipuleze.

2. Explicați clar „reclamantului” că problema pe care o are este doar problema sa

Dacă v-ați luat timp să ascultați plângerile, anunțați-l pe „reclamant” că principala problemă este atitudinea sa față de situație și față de viață în general.

Încercați să nu vă „îngrijorați” prea mult de situația sa și sfătuiți-l să rezolve singur problema.

3. Nu arătați „slăbiciune”

Întrucât aveți de-a face cu un manipulator, nu ar trebui să-i arătați dorința de a-i rezolva problemele. Desigur, puteți simți empatie, dar încercați să controlați situația și nu vă grăbiți să ajutați atunci când problema nu vă privește.

4. Stabiliți limite

Aveți dreptul să cereți unei astfel de persoane să nu vă împărtășească tragediile și să nu vă chinuiască cu plângeri. Dacă te-ai săturat să asculți toată această negativitate, spune-i acestei persoane că nu-ți place și nu vrei să arunce un flux de plângeri asupra ta.

Aveți o prietenă sau o rudă care se plânge tot timpul? E timpul să acționați!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!