“O persoană iubitoare trăiește într-o lume iubitoare. O persoană ostilă trăiește într-o lume ostilă ; fiecare întâlnește în viața propria lui reflectare.” – Ken Keyes, Jr.
Cand daruiesti ceva „sa nu stie stanga ce face dreapta”, a spus Iisus. Darul sa fie tainic, anonim. Doar tu sa stii de el. Nici macar cei mai apropiati oameni, simbolizati de „mana stanga” in parabola biblica, nu trebuie sa stie ca ai daruit. Poate ca asta-i si taina, esenta si substanta darurilor; sa stii doar tu cand daruiesti. Acesta-i darul divin, la fel de frumos ca si „agape” sau iubirea neconditionata.
Asta-i o forma de manifestare a iubirii neconditionate. Iubirea fara conditii nu inseamna sa tolerezi mizeria, comportamentul aberant, absurd, barbar al altui om. Iubirea neconditionata nu cere sa te ploconesti in fata celui care te abuzeaza, te tortureaza si se poarta violent cu tine, dar sa-l urasti, sa-l detesti, sa te otravesti constant cu ganduri si sentimente dureroase. Iubirea fara conditii nu are conditii in interior, dar in exterior se poate manifesta uman. Sa fii bland inlauntru si… ferm in afara, asta ar putea fi o forma autentica a iubirii fara conditii. A darui in taina, a ramane un daruitor anonim (chiar un daruitor anonim al sentimentelor), a da ceva ce-i bun in mod profund pentru tine inseamna a manifesta iubirea fara conditii, iubirea de altul, dar – mai ales – iubirea de sine.
In „taina darurilor” se manifesta iubirea autentica, slujirea la cea mai inalta octava a sa, caci bucuria de a darui ramane o bucurie in sine, un cantec in sine. Daca „stanga vede”, aude, daca bati trambita si daca clopotele anunta lumii intregi ca ai facut un dar, aceea-i publicitate. Aceea-i o forma de hrana a propriei mandrii. Chiar daca nu primesti nimic in schimb, dar ti se umfla pieptul in fata lumii, mandria sau demonul mandriei sta la panda si panda nu-i niciodata fara folos. Caci mandria hraneste Egoul, ca si lacomia pentru laude. Noi nu ne hranim doar cu mancare, nu doar vinurile si bauturile tari ne trezesc placerea si impulsurile umane grosiere. Noi ne mandrim cu faptele bune, iar mandria este – de fapt – unul dintre marii demoni ai nostri.
Suntem usor confuzi, usor habotnici si creduli in fata imaginilor ce ne infatiseaza binele si raul, asa incat credem ca a darui e-o fapta buna si-i normal sa ne mandrim, e normal si corect sa stie toata lumea ce minunati suntem. De fapt, constiinta noastra stie in permanenta pana unde ni se intinde minunatia, ne cunoaste plapuma si ne stie pe noi, cei adevarati. Vorbind despre daruri, Iisus dezvaluie tocmai aceasta fantastica putere a constiintei umane de a sti, a face diferenta si a cunoaste adevarul nostru. Constiinta stie cand daruim din iubire si cand hranim vazul invidios sau indiferent, provocator sau profitor al lumii.
Nu-i important ce vede lumea in daruirile noastre, cat ce vede constiinta noastra. Cand daruim in taina, suntem in miezul propriei fiinte; Dumnezeu insusi daruieste in ascuns prin noi. Oricand daruim, fie un zambet, o floare, o casa, o gradina intreaga sau un avion, sa ne asiguram ca singurul spectator al darului este primitorul lui. Altfel, se poate ca Egoul sa ne mangaie cu aripile lui de fier, altfel se poate sa nu ne aflam in stare de iubire fara conditii, ci intr-o pura, simpla, fireasca – insa – stare omeneasca. Iata de ce marii sfinti, oamenii transformati ai acestei lumi traiesc in anonimat.
Ei daruiesc in taina si traiesc in taina tocmai pentru ca frumusetea interioara nu incape in sunetele tobelor. Frumusetea interioara nu se asteapta sa fie recunoscuta, ea este un dar pentru lume, unul neconditionat, ea slujeste prin insasi existenta sa. Putem si noi ca macar din cand in cand sa daruim, sa facem cu adevarat ceva important pentru un alt om, sa facem „slujire”, chiar daca nu suntem calugari sau sfinti. Sa daruim in desavarsita taina, iar recompensa darului nostru tainic sa ramana doar o stare de fericire, de bucurie si de implinire in sine.
Acest fel de dar este expresia manifestarii iubirii de sine, nu a iubirii Egoului (observati, ii daruim altuia, dar cu inima si asta-i iubire de sine!). Pentru Ego darurile trebuie vazute, auzite, trambitate, eventual pline de asteptari si pretentii.
„Sa nu stie stanga ce face dreapta” inseamna sa renunti la asteptari, sa renunti la aplauze, la public, la vorbe pompoase si adesea false din partea lumii si sa daruiesti doar pentru ca ceea ce daruiesti il zideste pe celalalt. Sa nu gandim ca asta-i ceva rar sau imposibil, ca asta-i poezie sau un simplu fel de a nu vedea amaraciunile vietii, caci ne inselam singuri. Inima stie ca daruim cand „nu stie stanga ce face dreapta” si de aceea suntem in castig, caci nicicand nu respira Dumnezeu mai aproape de om decat atunci cand el ii serveste inimii iubitoare, servindu-l sincer pe altul!
Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!