O vitamina de care toată lumea are nevoie după 45 de ani: completarea deficiențelor legate de vârstă

O vitamina de care toată lumea are nevoie după 45 de ani: completarea deficiențelor legate de vârstă

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

În acest articol vom vorbi despre o vitamină care este deficitară în organismul multor persoane din țara noastră. Este vorba despre vitamina D, o vitamină este foarte importantă pentru organism, mai ales la persoanele trecute de 55 ani.

De ce are nevoie organismul de vitamina D

Vitamina D este responsabilă pentru absorbția a două oligoelemente foarte importante din alimente: calciul și fosforul. Lipsa acestei vitamine poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni precum obezitate, diabet, oncologie, boli autoimune, probleme grave cu inima și vasele de sânge, tulburări ale intestinelor, osteoporoză și o serie de alte boli.

De regulă, corpul uman își procură vitamina D prin contactul cu razele solare, dar și prin intermediul alimentelor bogate în această vitamină. În anotimpurile mai însorite, cum ar fi primăvara și vara, organismul își poate prelua o mare parte din cantitatea necesară de vitamina D cu ajutorul soarelui, însă, în anotimpurile mai mohorâte, când soarele este în mare parte acoperit, organismul va simți o deficiență de vitamina D, așadar va trebui să ne procurăm cea mai mare cantitate de vitamina D din alimente.

Alimente care sunt bogate în vitamina D:

  • somon de Atlantic crescut în condiții naturale;
  • păstrăv;
  • ficat de cod;
  • ton;
  • somon;
  • fructe de mare (stridii, midii);
  • caviar roșu;
  • ciuperci de pădure, sau cele cultivate comercial, dar crescute în lumina soarelui
  • hering gras;
  • macrou;
  • ouă de pui de casă (în special – gălbenușuri);
  • produse lactate (cum ar fi untul și brânza);

Încercați să consumați pește de mare de cel puțin 2-3 ori pe săptămână. Dar să nu fie gătit în saramură sau în ulei, ci copt sau abur. De asemenea, vă recomandăm să îl consumați împreună cu legume.

Asigurați-vă că includeți și fructele de mare în alimentația voastră, pe lângă vitamina D, acestea conțin o cantitate mare de alte substanțe utile, și cel mai important, proteina lor se digeră cel mai ușor.

Ouăle trebuie consumate în mod regulat, dar nu mai mult de 1-2 pe zi și fierte moale.

Trebuie să țineți cont că produsele lactate precum untul și brânza nu trebuie consumate în cantități mari deoarece sunt o sursă de grăsimi saturate, care cresc nivelul de colesterol și duc la dezvoltarea aterosclerozei. Prin urmare, consumați aceste produse cu moderație.

Ciupercile de pădure trebuie consumate tot cu prudență. Cumpărați-le doar din magazinele alimentare sau de la piață, de la persoane în care aveți încredere că știu să aleagă numai ciupercile comestibile.

Pentru a compensa lipsa vitaminei D, este important să stai în mod regulat la soare dimineața și seara, atunci când razele solare sunt cele mai benefice și cel mai puțin dăunătoare.

Cu toate acestea, persoanele în vârstă trebuie să știe că:

1) Pielea tinerilor, sub influența razelor solare, produce mult mai multă vitamina D decât pielea persoanelor în vârstă;
2) La o vârstă mai înaintată, riscul de a dezvolta cancer cauzat de contactul cu lumina soarelui este mult mai mare, așadar, nu vă expuneți la soare la prânz, când razele ultraviolete sunt cele mai puternice.

Atenție pentru cei care iau suplimente cu vitamina D, aceasta nu trebuie luată în exces, deoarece poate deveni la fel de periculoasă ca și deficiența ei, aceasta trebuie luată în funcție de indicațiile medicului sau farmacistului vostru. Deși sunt rar întâlnite și se dezvoltă lent, complicațiile hipervitaminozei D pot aduce probleme grave organismului.

De asemenea, unele persoane care suferă de probleme cu rinichii nu pot produce cantitatea necesară de vitamina D nici măcar cu ajutorul soarelui, așa că acestor persoane le recomandăm suplimentele cu vitamina D. Desigur, înainte să luați aceste suplimente ar trebui să vă sfătuiți cu un medic.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!