Un negustor foarte bogat și-a luat câteva ore libere din programul încărcat și a decis să facă o plimbare de-a lungul promenadei. În timp ce se bucura de peisaj și respira aerul curat al mării, a văzut deodată un pescar care stătea întins lângă barcă și nu făcea nimic. Negustorul era un om influent și foarte bogat, ura lenea mai mult decât orice pe lume.
Un astfel de comportament l-a deranjat și a decis să se apropie de pescar.
– Ziua este în toi, de ce stai degeaba și nu pescuiești?
– Am prins deja cat am nevoie, acum mă odihnesc. – răspunse pescarul.
Omul bogat a fost uimit de o asemenea nepăsare din partea omului.
– De ce nu încerci să prinzi mai mult?
– De ce? Ce pot face cu peștele în plus? – zise pescarul curios.
Negustorul a rămas complet surprins: „Ce proști sunt uneori oamenii! Ce abordare greșită a afacerilor și a vieții personale!”, și-a spus în sinea lui.
– Cum adică „de ce”? Poți prinde și mai mult pește și îi poți vinde. Astfel poți câștiga mai mulți bani, iar cu banii câștigați îți cumperi o barcă mai mare și apoi prinzi și mai mult pește. Economisind bani, vei putea în cele din urmă să mai cumperi câteva bărci, să angajezi pescari și să construiești un întreg imperiu al pescuitului. Pas cu pas, strângând banii și investindui în afacerea ta, vei putea în cele din urmă să devii la fel de bogat și influent ca mine!
– Și ce crezi că îmi va oferi toată bogăția asta?
– După ce ai câștigat suficienți bani, la un moment dat vei putea să stai și să te bucuri pur și simplu de viață, admirând peisajul, – a răspuns cu mândrie negustorul.
– Și admiri des peisajele?
Negustorul s-a gândit o secundă, apoi a spus:
– Sincer să fiu, astăzi este prima dată luna aceasta.
– Vezi tu, eu le admir în fiecare zi. – zise pescarul.
Morala:
Fericirea nu poate fi cumpărată cu bani sau obținută cu forța. Nu depinde de evenimentele care au loc în viață, ci de interpretarea lor. Fericirea este o stare pentru care fiecare trebuie să se pregătească, să o crească și să o păstreze înăuntrul lor. Oamenii care au învățat să-și controleze emoțiile vor putea influența calitatea vieții lor. Doar astfel fiecare dintre noi se poate apropia de starea de fericire.
Potrivit experților, fericirea este o stare psiho-emoțională de satisfacție completă și profundă, un sentiment de bucurie, confort, poftă de viață etc. Și deoarece acest sentiment este intern, fiecare are propria părere despre ce este fericirea.
Ce este fericirea și cum să o obții? Aparent, înțelegerea acestui lucru este formată în primul rând din valori și concepte general acceptate, care sunt puse în minte încă din copilărie de către părinți și societate. Cu toate acestea, ele se pot schimba în timpul vieții.
Filosofii și înțelepții celebri credeau că singura modalitate posibilă de a deveni fericiți și de succes este să trăiești în armonie cu tine însuți, pace interioară și înțelegerea valorii fiecărui minut trăit fără vise și speranțe deșarte, fără a ne concentra pe fricile de necazuri și probleme, ci doar pur și simplu să ne bucurăm de frumusețea mediului înconjurător, al lumii care se reflectă în sufletul nostru.
Fericirea poate fi trăită doar în prezent, dar gândurile unei persoane sunt în mod constant îndreptate către trecut sau viitor. Puțini oameni se gândesc la prezent, dar să te bucuri de fiecare minut al vieții („aici și acum”, după cum spunea Osho Rajneesh) este adevărata fericire.
O persoană care se gândește în mod constant la viitor nu va trăi doar nefericită, ci va pierde în același timp și bucuria prezentului. Și gândurile despre trecut, mai ales dacă nu a fost prea reușit și fericit, pot întuneca conștiința unei persoane și pot distruge nu numai prezentul, ci și viitorul său.