O modalitate simplă și accesibilă de a reduce semnele îmbătrânirii la nivel celular

O modalitate simplă și accesibilă de a reduce semnele îmbătrânirii la nivel celular

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Într-un studiu din 2021-2022, exercițiile de anduranță, cum ar fi mersul rapid, alergarea, înotul, mersul pe bicicletă și antrenamentul pe intervale de mare intensitate (HIIT) s-au dovedit că încetinesc semnele de îmbătrânire la nivel celular.

Cum a fost realizat studiul

Un grup de 20.000 de adulți sănătoși, dar inactivi fizic, cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, a fost împărțit în 4 grupe. Primul grup a continuat să ducă un mod de viață inactiv. Cele 3 grupuri rămase au început să se antreneze timp de 45 de minute de 3 ori pe săptămână. Studiul a durat 6 luni.

Primul grup activ a efectuat antrenament de anduranță (mers rapid sau alergare). Al doilea au efectuat antrenament de mare intensitate pe intervale (HIIT). Al treilea grup a efectuat antrenament de forță folosind diverse echipamente cu greutăți.

La sfârșitul studiului, persoanele din grupurile active fizic au experimentat un efect de întinerire, în timp ce cele din grupul inactiv au rămas la fel. Acest efect de inversare a vârstei a fost măsurat la nivel celular prin examinarea globulelor albe din sângele prelevat înainte de începerea studiului și la câteva zile după ultimul antrenament.

Care au fost schimbările:

Au existat 2 schimbări importante în celulele participanților activi fizic la studiu.

În primul rând, telomerii lor (capetele de la capetele cromozomilor) se prelungeau. În al doilea rând, telomeraza (o enzimă implicată în menținerea acestor capace) a crescut.

Aceste efecte sunt importante în reducerea îmbătrânirii celulare și creșterea capacității de regenerare, deoarece de ele depind îmbătrânirea sănătoasă și o viață mai lungă a celulelor.

Moartea timpurie a celulelor va avea efecte precum riduri și păr gri, un risc ridicat de probleme de sănătate legate de vârstă și declin cognitiv.

Acesta nu este primul studiu care leagă exercițiile fizice de telomeri lungi.

În 2021 s-a mai realizat un studiu cu 10.000 de participanți peste 50 de ani. Cercetătorii au observat că adulții care fac jogging sau merg vioi timp de 30 până la 40 de minute de 5 ori pe săptămână au aceiași telomeri lungi ca și oamenii sănătoși care sunt cu 10 ani mai tineri decât ei.

Au fost efectuate studii cu diferite grupe de vârstă, indicatori de sănătate și niveluri de condiție fizică, dar în toate cazurile rezultatele s-au îndreptat către un singur lucru: creșterea activității fizice contribuie întotdeauna la întinerirea organismului!

Nu este niciodată prea târziu pentru a începe să faci activitate fizică

Activitatea fizică este o funcție biologică naturală a organismului. Chiar și în cantități minime, ajută organismul să se simtă mai tânăr și mai agil, deoarece își îmbunătățește toate funcțiile. Chiar dacă ești obișnuit cu un stil de viață pasiv, fă un efort și începe cu puțină încălzire sau întindere pentru a simți o încărcătură de vivacitate și un val de bună dispoziție.

Contactați un specialist pentru a forma un plan și un set de exerciții potrivite pentru dvs. Prin creșterea treptată a încărcăturii și respectarea constantă a antrenamentului, după câteva săptămâni veți putea simți o îmbunătățire a condiției fizice și a stării de bine.

Faceți exerciții care vă plac, care sunt adecvate și care pot fi introduse cu ușurință în rutina dvs. Așa cum este și spălatul pe dinți, activitatea fizică este la fel de importantă pentru sănătatea dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!