O lingură de frunze de busuioc la un pahar de apă clocotită: bolile care se tem de acest ceai

O lingură de frunze de busuioc la un pahar de apă clocotită: bolile care se tem de acest ceai

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Mulți oameni iubesc busuiocul pentru aroma sa bogată și gustul dulce-amărui.  Numele de ,,busuioc” provine din cuvântul grecesc basileus, care înseamnă „rege”. Puteți ghici imediat cu ce respect tratau strămoșii noștri această plantă parfumată!

În India, busuiocul reprezintă ospitalitatea, în Italia antică era folosit ca „plantă a iubirii”. Busuiocul este bogat în bioflavonoide – compuși organici speciali care stabilizează structura cromozomilor din celule și previn distrugerea acestora.

Mirosul caracteristic al busuiocului este dat de conținutul ridicat de uleiuri esențiale, care au un puternic efect antibacterian. Ele distrug Pseudomonas aeruginosa, infecția cu stafilococ. Iar vitamina K, prezentă în busuioc, crește coagularea sângelui.

Mirosul și gustul busuiocului stimulează pofta de mâncare. Aceste frunze verzi se pot adăuga în salate, supe, preparate din carne și legume, pizza, paste, sosuri pentru paste. La noi în țară foarte puțini oameni cultivă busuioc în grădină, poate pentru că nu știu despre eficacitatea sa în tratamentul bolilor comune.

Utilizarea busuiocului în medicina populară:

1. Tratează inflamația ochilor și urechilor

Pentru a trata bolile oculare (conjunctivită, cataractă, glaucom), amestecați o lingură busuioc uscat și o lingură apă clocotită. Lăsați amestecul să se răcească și spălați-vă pe ochi de mai multe ori pe zi.

Decoctul de busuioc ameliorează durerea în caz de otită: fierbeți jumătate litru de apă și puneți 2 linguri de busuioc uscat, apoi lăsați să fiarbă timp de 10 minute. Puneți o compresă cu acest decoct în fiecare zi, atunci când vă doare urechea.

În plus, puteți folosi ulei esențial de busuioc, care se vinde în orice farmacie. Dacă introduceți 1-2 picături de ulei încălzit în ureche – acest lucru reduce inflamația și durerea.

2. Calmează tensiunea nervoasă, durerile articulare și durerile de cap

Dacă vrei să depășești starea constantă de nervozitate, oboseală, iritabilitate, apatie, începe să bei ceai de busuioc. Doar puneți o linguriță de busuioc uscat într-un pahar cu apă clocotită și lăsați-l să se infuzeze timp de 15-20 de minute. Bea ceaiul cu o bucată de lămâie, cu puțin zahăr sau miere de 2 ori pe zi și în curând vei simți un val de energie.

Un astfel de ceai ameliorează durerile de cap și durerile musculare cauzate de tensiune. De asemenea, durerea dispare și dacă mesteci câteva frunze proaspete de busuioc sau dacă îți masezi tâmplele cu ulei esențial de busuioc. Planta ajută la diminuarea stresului, întărește sistemul nervos, îmbunătățește starea de spirit și crește capacitatea de muncă.

3. Calmează inflamația cavității bucale, durerea în gât și durerea de dinți

Aceste medicamente naturale sunt capabile să distrugă până la 99% din microbii din cavitatea bucală fără a dăuna organismului. Dacă există răni pe obrajii interiori, limbă, gingii, atunci busuiocul le poate vindeca. Prin urmare, este bine să vă clătiți gura cu un decoct de busuioc sau să mestecați frunze proaspete pentru stomatită și dureri în gât.

Busuiocul este folosit în lupta împotriva durerilor de dinți, cariilor și tartrului. Pentru a calma o durere de dinți, este suficient să mesteci câteva frunze de busuioc și să le ții pe dintele dureros. De asemenea, un decoct sau o infuzie de busuioc întărește gingiile. Mai mult, pudra de busuioc uscat poate fi folosită pentru periajul dinților.

4. Elimină greața, arsurile la stomac, toxiinfecția și bolile tractului gastro-intestinal

Decoctul de busuioc elimină greața și vărsăturile. Dacă ați mâncat ceva stricat, atunci consumul frunzelor de busuioc vă va ajuta să vindecați toxinfecția.

Acest condiment stimulează digestia și asimilarea nutrienților. Pentru a face acest lucru, puteți pune busuioc în mâncare, în sosurile din paste și mai ales la prepararea cărnii.

Busuiocul normalizează microflora intestinală, decocturile și infuziile ameliorează balonarea, formarea de gaze și spasmele și pot fi luate pentru colită și gastrită. Extractele din plante sunt folosite pentru a trata arsurile la stomac.

5. Îmbunătățește starea pielii și a părului

Măștile de casă cu busuioc te scapă de acnee, roșeață și îmbătrânirea pielii. Datorită unui set unic de componente, planta întinerește aspectul pielii, curăță porii, tonifică, calmează, uniformizează suprafața și îmbunătățește tenul, tratează acneea și activează regenerarea celulară.

Busuiocul tonifică perfect pielea lăsată. Pentru a face acest lucru, trebuie să aplicați o pastă de frunze zdrobite pe pielea feței, gâtului și decolteului de 2-3 ori pe săptămână.

Pentru a face părul mai puternic, elastic și strălucitor, pentru a elimina mâncărimea și uscarea scalpului, folosiți infuzia de busuioc imediat după spălarea capului. Puneți 100 g de busuioc uscat sau proaspăt în jumătate litru de apă clocotită, lăsați să fiarbă o jumătate de oră, apoi strecurați și înmuiați părul în acest produs timp de 2-3 minute.

Oamenii de știință spun că beneficiile pentru sănătate ale busuiocului sunt incontestabile. Proprietățile sale antifungice, antiinflamatorii, antioxidante ajută la eliminarea infecțiilor, stimulează sistemul cardiovascular, îmbunătățesc starea pielii și a părului și întăresc semnificativ sistemul imunitar.

Experții recomandă utilizarea zilnică a busuiocului proaspăt sau uscat pentru a susține rezistența la răceli în sezonul rece. Cel mai bine este să îngheți frunzele de busuioc pentru iarnă în congelator.

Busuiocul uscat are o aromă mai bogată decât busuiocul congelat, păstrând în același timp toate proprietățile sale benefice. Cel mai bine este să păstrați busuiocul uscat într-un recipient de porțelan sau sticlă închis ermetic.

Informațiile au doar scop informativ și educațional și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!