„Nu vreau nimic.” – Recomandări pentru refacerea energiei și motivației.

„Nu vreau nimic.” – Recomandări pentru refacerea energiei și motivației.

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Vară, soare, natură, vreme. Starea de spirit este inexistentă, corpul și mintea nu sunt în unison. Lucrurile obligatorii se fac cu greu, ca și cum am trage o căruță plină cu sarcini în spatele nostru la deal și nu există posibilitatea de a ne opri. Sentimentul de disconfort se intensifică. Scara motivației tinde spre zero.

“Nu vreau nimic” – una dintre plângerile frecvente. La oboseala fizică se adaugă epuizarea mentală și emoțională. Este mai greu decât simpla oboseală. Scopul principal este să găsiți cauza acestei stări și să o eliminați.

În cazul unei perioade lungi de astfel de stare, este important să excludeți problemele de natură medicală, să faceți o examinare medicală, să cereți ajutor de la medic.

Cauzele psihologice pot fi povara problemelor nerezolvate. Acestea se acumulează ca un bulgăre de zăpadă, afectând toate aspectele vieții. Probleme în relații, la locul de muncă, dezamăgiri din cauza viselor neîmplinite, neînțelegeri ale propriilor scopuri, lipsa timpului pentru sine, umbra nesiguranței.

Sunt ca un semnal de avertizare, care ne anunță când este important să ne oprim și să ne gândim la noi înșine, să ne revizuim viața, să luăm decizii importante cu privire la acțiunile viitoare.

Recomandări pentru refacerea energiei și motivației:

1. În primul rând, uitați formula din trecut: „eu” pe ultimul loc și începeți să aveți grijă de voi. Revizuiți-vă planurile și alocați timp pentru voi în fiecare zi.

„A fost odată o familie evreiască săracă. Aveau mulți copii, dar puțini bani.

Mama săracă lucra până la epuizare – gătea, spăla și plângea, își dădea palme și se plângea zgomotos de viață.

În cele din urmă, ajungând la capătul puterilor, a mers la rabin pentru sfat: cum să devină o mamă bună?

A ieșit de la el cu gândurile adânci. De atunci, parcă a fost schimbată.

Nu, banii nu au crescut în familie.

Și copiii nu au devenit mai ascultători. Dar acum mama nu îi înjura, ci purta mereu un zâmbet prietenos pe față.

O dată pe săptămână mergea la piață, iar când se întorcea, se bloca în camera ei pentru toată seara.

Copiii erau chinuiți de curiozitate.

Într-o zi, au încălcat interdicția și au aruncat o privire la mama.

Stătea la masă și bea ceai cu un covrig dulce!

“Mamă, ce faci? Fără noi?” – au strigat copiii indignați.

“Șș, copii!” – le-a răspuns ea important.

— Fac pentru voi o mamă fericită!”

2. Revizuiți-vă obiectivele, eliminați din viața voastră obiectivele care nu vă motivează, care vă consumă energia, stabiliți obiective noi care vă inspiră și vă păstrează interesul pentru viață. Tehnica Curățenia

3. Studiați metodele de rezolvare a problemelor, alegeți-le din experiența voastră pe cele eficiente. Creați un arsenal de metode și aplicați-le pe măsură ce este nevoie. Tehnica Problemă-Soluție

4. Învățați tehnici de relaxare și respirație profundă. Tehnica Respirație colorată

5. Creați un fond de resurse și integrați-le în viața voastră. Tehnica Banca de Resurse

6. Îmbunătățiți concentrarea mentală, antrenați observarea sentimentelor și senzațiilor voastre. Tehnica Obișnuința de a fi fericit

7. Experimentați lucruri noi, aduceți mici schimbări în viața voastră, întâlniți oameni care vă inspiră. Tehnica Succes și Înconjurare

8. Descoperiți practicile de art-terapie. Desen, muzică, scris – practici minunate pentru curățare și refacere. Tehnica Film alb-negru

9. Învățați să vă odihniți. Ascultați-vă, înțelegeți ce doriți în viața voastră. Odihna este cel mai bun remediu.

10. Activați-vă. Chiar dacă mintea voastră vă spune că “nu vreau nimic”, faceți un mic pas, de exemplu, o plimbare. Drumul începe cu primul pas. Când începem să acționăm, gândurile se schimbă și ne bucurăm de plimbare. Matematica pașilor mici.

Dacă sentimentul de tristețe și lipsă de energie nu dispare, cereți ajutorul specialiștilor pentru a determina ce se întâmplă cu voi, pentru a găsi cauzele, pentru a lucra la gândurile negative, la credințele limitative, pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.

Identificați-vă punctele forte, întăriți-le, stabiliți obiective semnificative. Găsiți instrumentele pentru depășirea dificultăților, pentru manifestarea valorilor, pentru a câștiga puterea de a merge înainte. Cereți ajutor pentru a vă activa într-un mod confortabil și pentru a vă bucura de viață.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!