Nu trebuie sa iti traiesti viata dupa parerile celor din jur, nu vei putea reusi niciodata sa ii multumesti pe toti!

Publicitate

Nimeni nu poate, in mod constant, sa faca pe plac altora. Cand cineva decide sa faca pe plac altuia pur si simplu pentru ca ii face placere sa faca asta, atunci a face pe plac devine o alegere si nu o obligatie.

Cu totii suntem flatati de complimentele unora si raniti de criticile altora. Desi este perfect normal sa-ti ridice moralul o lauda si sa te demoralizeze o critica, dorinta obsesiva de a actiona doar in scopul obtinerii unei laude/aprobari este o problema de ordin psihic. Oamenii intra intr-un tipar de autonegare din care nu pot iesi daca nu-i multumesc pe ceilalti.

Iata 7 motive pentru care ar trebui sa renunti la ideea ca trebuie sa-i multumesti pe altii in schimbul laudelor si aprecierilor lor.

1. Poti avea tulburari psihice

Daca esti constant in cautarea aprecierii celorlalti, in momentul in care nu mai primesti ceea ce doresti sau nu mai primesti in cantitatea dorita de tine, intri intr-o stare de negare, devii introvertit, poti incepe sa-ti conturezi o lume imaginara, in care totul se intampla asa cum vrei tu. Nu vei castiga niciodata aprecierea cuiva, daca cersesti apreciere. In schimb, cu cat esti mai increzator in fortele proprii, mai independent, lumea te va admira si respecta sincer.

2. Suntem unici

Fiecare om este unic si fiecare om are talentul sau, felul sau de a fi. Incercarea de a te incadra in anumite tipare care nu ti se potrivesc contravine legilor divinitatii. Daca nu esti adeptul spiritualitatii, gandeste-te la stiinta. Din punct de vedere biologic, nu mai exista o alta persoana care sa aiba exact acelasi ADN cu al tau. Si orice incercare de a modifica o gena pentru a fi ca alta gena creeaza mutanti.

3. Multumindu-i pe altii nu te vei multumi pe tine

De multe ori, in incercarea de a-i multumi pe ceilalti, te indepartezi de la visurile tale, de la idealurile tale, de la telurile tale. In cele din urma vei deveni din ce in ce mai frustrat ca nu ai urmat calea ta, ci pe-a altora, mai ales ca, uneori, drumul ales de altii nu este cel mai potrivit pentru tine si vei regreta ca nu ti-ai urmat propriile instincte.

4. Cati oameni crezi ca poti multumi?

Publicitate

Sunt milioane de oameni, fiecare cu gusturile sale, cu visele sale, cu valorile sale. Chiar crezi ca ii poti multumi pe toti?! Ce le place unora, ceilalti pot sa urasca. “Oamenii care cauta cu orice pret admiratia celorlalti au parte de ea foarte putin, iar cei care nu vor admiratia celorlalti se bucura din plin de ea”, spune Wayne Dyer.

5. Gandirea independenta este cheia evolutiei sociale si personale

Ce s-ar fi intamplat daca Darwin ar fi ascultat si urmat parerile celorlalti. Astazi nu ar mai fi existat teoria evolutiei. Iar lista exemplelor de acest gen poate continua cu toti marii savanti ai lumii.

Abilitatea de a prelua initiativa este forta care a dus la evolutia societatii, este calitatea de baza care defineste un adevarat lider. Sa iei deciziile pe care le consideri corecte, indiferent ce vor crede ceilalti despre tine.

6. Oamenii independenti isi asculta inima si sufletul

Socrate a preferat sa bea cucuta decat sa caute multumirea autoritatilor si sa traiasca precum un sclav. A trait si a murit liber si fara frica.

Daca iti urmezi propriile instincte, poti zbura deasupra tuturor si nu mai cerul iti poate fi limita. Cand urmezi calea aleasa de altii, esti ca un perus cu aripile taiate, inchis intr-o colivie. Oricat de colorate ti-ar fi penele, esti sclavul altora, nu esti stapanul propriei libertati.

Sub presiunea de a-i multumi pe toti oamenii din jurul tau, iti pierzi puterea divina a intuitiei, iti pierzi clarviziunea.

7. Poti ajunge la depresie

Daca te uiti tot timpul in stanga si in dreapta sperand ca cineva sa te vada, risti sa iti pierzi drumul tau. Iti pierzi creativitatea si nu mai esti atent la ceea ce iti transmite instinctul tau, sufletul tau. Iti pierzi bucuria de a trai, acumulezi frustrari, te minti singur si faci ceva desi stii ca nu e bine. Insa trebuie sa-i multumesti pe ceilalti, nu? Teama ca ce vei face nu va fi pe placul celorlalti, iti vor “ucide” puritatea, simplitatea, bucuria si inocenta sufletului. Iar de aici si pana la depresie nu mai este decat un singur pas.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Cele mai bune recomandări de la specialiștii în neurologie despre cum sa simtim fericirea cu adevarat

Publicitate

“Să fii bun cu toţi, să placi câţiva şi să iubeşti puţini, să fii dorit şi indispensabil pentru cei pe care îi iubeşti sunt cele mai sigure căi prin care te poţi apropia de fericire” – Mary Stuart

Există sute și mii de sfaturi sau terapii psihologice care ne ajută să ne bucurăm de viață și să vedem părțile bune ale ei. Dar ce poate să ne recomande chiar creierul nostru?

Noi am adunat cele mai bune recomandări de la specialiștii în neurologie, fiindcă ei știu cu adevărat când și cum creierul nostru simte fericirea.

1. SĂ ÎNVEȚI SĂ SPUI „MULȚUMESC”

Atunci când mulțumim cuiva sau chiar sorții pentru tot ce am primit, noi ne focusăm asupra părților pozitive ale vieții. Amintindu-ne despre ceva plăcut, vom provoca eliberarea serotoninei în creier. Această metodă este frecvent folosită la tratarea depresiei.

2. SĂ REZOLVI PROBLEMELE ODATĂ CU APARIȚIA LOR

Creierul nostru caută soluții pentru o anumită problemă timp de 24 de ore. Pentru aceasta se consumă foarte multă energie. Noi vom simți o stare de alarmă și iritare, dacă creierul deja a obosit, iar soluția încă nu este găsită. Odată ce creierul găsește rezolvarea, el se liniștește și începe din nou să vadă totul în părți pozitive. Iată de ce este important ca problemele să fie rezolvate toate pe rând.

3. SĂ SPUI TOT CE TE DERANJEAZĂ, TOT CE S-A ADUNAT

Atunci când simți ceva neplăcut și atunci când spui despre asta sunt două procese de care răspund emisfere diferite ale creierului. În cazul în care emoțiile negative sunt descărcate, ele au o influență mai redusă asupra conștientului. Din acest considerent, se recomandă să ne debarasăm de neplăcerile adunate în minte și să-i oferim creierului posibilitatea să vadă lucrurile pozitive.

4. ATINGERILE ȘI ÎMBRĂȚIȘĂRILE

Omul are nevoie de interacțiune socială. Susținerea morală, plus atingerile și îmbrățișările au un efect catalizator în reabilitarea după boli grave. Dacă să lipsești ființa umană de comunicare prin atingeri, creierul va interpreta acest lucru la fel ca și durerea fizică, fiindcă pentru aceste procese răspund aceleași zone. În rezultat, se vor crea premize pentru apariția depresiei.

5. SĂ ÎNVEȚI TOT TIMPUL CEVA NOU

O informație nouă pentru creier înseamnă o schimbare continuă a anturajului. Astfel, acesta se străduie să se adapteze, se dezvoltă în acest mod și pentru acest efort se „autopremiază” cu dopamină -hormonul care produce plăcere. Așadar, dacă vreți să fiți fericiți nu vă temeți să încercați ceva nou.

6. SĂ FACI SPORT

Publicitate

Efortul fizic este un stres pentru organism. Însă, imediat după aceasta se produce procesul de eliberare a endorfinei, substanță produsă de creier care are efect analgezic. Astfel după sport, dispare durerea și se crează o dispoziție bună. Să știți că pentru aceasta nu este nevoie să alergați maratoane, o singură plimbare poate face minuni.

7. SĂ DORMI BINE

Atunci când dormim în întuneric se eliberează hormonul melatonina ce încetinește procesele în organism, fapt care îl ajută să se restabilească. Dacă creierul observă schimbări în jur, începe să elibereze hormonul stresului, ca mai rapid să trezească corpul. Iată de ce e important să dormiți 6-8 ore pe zi doar în întuneric.

8. SĂ FII ÎN AȘTEPTAREA UNUI LUCRU PLĂCUT

Creierul nostru simte o satisfacție deosebită când este în așteptarea unor lucruri plăcute. Iată de ce, nouă ne place să numărăm zilele sau minutele până la anumite momente fericite din viața noastră, precum: ziua de naștere sau ziua nunții, o întâlnire cu un prieten sau pur și simplu finalizarea zilei de muncă.

1.Nu ce ai, cine eşti, unde eşti sau ce faci sunt aspectele definitorii pentru fericirea sau nefericirea ta, ci mai degrabă gândurile tale. (Dale Carnegie)

2. Există o singură cale spre fericire şi aceea este renunţarea la orice fel de grijă provocată de lucrurile care nu depind sub nicio formă de noi. (Epictetus)

3. Tindem să uităm că fericirea nu este un rezultat al obţinerii a ceea ce nu avem, ci un act al cunoaşterii şi aprecierii a ceea ce deja avem. (Frederick Keonig)

4. Să fii bun cu toţi, să placi câţiva şi să iubeşti puţini, să fii dorit şi indispensabil pentru cei pe care îi iubeşti sunt cele mai sigure căi prin care te poţi apropia de fericire.(Mary Stuart)

5. Fericirea apare atunci când se instituie o armonie între ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci. (Mahatma Gandhi)

6. Unii provoacă fericire pe oriunde pleacă, alţii, ori de câte ori pleacă.(Oscar Wilde)

7. Succesul nu e cheia fericirii. Fericirea e cheia succesului. Dacă-ţi place ceea ce faci, va veni şi succesul. (Herman Cain)

8. Există o singură cauză a nefericirii: falsele credinţe pe care le ai în minte, atât de împrăştiate, răspândite şi inerte încât nu te gândeşti niciodată că te-ai putea îndoi de ele.(Anthony de Mello)

9. Fericirea nu este un dat. Ea derivă din acţiunile noastre. (Dalai Lama)

10. Cînd una dintre uşile fericirii se închide, se deschide o alta, dar de atât de multe ori ne uităm prelung la cea închisă, încât nici nu mai observăm că o nouă uşă zace deschisă chiar sub ochii noştri. (Hellen Keller)

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala