“Nu mai pot așa.” 15 metode pentru a depăși epuizarea emoțională

“Nu mai pot așa.” 15 metode pentru a depăși epuizarea emoțională

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 July 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Epuizarea, fie că este emoțională sau profesională, este rezultatul stresului cronic. Dacă observați semne de epuizare la voi, este important să începeți să vă alocați timp pentru voi înșivă, să învățați să vă odihniți corect și să acordați atenție programului vostru zilnic și momentelor în care vă simțiți supraîncărcați.

Ce puteți face în caz de epuizare și cum să vă ajutați? Iată 15 metode pentru a vă îmbunătăți starea și a depăși epuizarea:

1. Stabiliți un program de somn și alimentație. Somnul de calitate ajută la refacerea organismului, iar o alimentație sănătoasă și echilibrată menține energia vitală la nivelul dorit.

2. Faceți plimbări lente și fără scop, preferabil în natură, dar dacă nu aveți oportunitatea să ieșiți în afara orașului, plimbările în parc sau prin oraș sunt la fel de potrivite. Respirați aer proaspăt și observați ceea ce se întâmplă în jurul vostru. Pe parcursul zilei, permiteți-vă să faceți scurte pauze de odihnă.

3. Dacă nu ați avut concediu de mult timp, acum este momentul! Încercați să discutați cu conducerea sau colectivul și să luați concediu neplanificat. Un concediu într-un resort poate fi de mare ajutor, acolo nu va trebui să vă îngrijorați de nimic, veți avea parte de mâncare sănătoasă și aer curat, precum și de proceduri de îmbunătățire a stării organismului.

4. Practicați tehnici de relaxare sau meditație, mai ales seara, înainte de culcare. De exemplu, încercați tehnica de relaxare a lui Jacobson. Ventilați camera și evitați gadgeturile cu 1-2 ore înainte de culcare.

5. Introduceți în programul vostru exerciții fizice obligatorii, dar nu extenuante, sau cel puțin câteva exerciții de încălzire dimineața. De asemenea, yoga, înotul sau joggingul în aer liber sau dansul sunt de mare ajutor.

6. Acordați timp pasiunilor voastre, cum ar fi cititul cărților interesante, ascultatul muzicii sau audioterapia, vizionarea de filme captivante, dar evitați thriller-ele sau filmele de groază; aveți grijă să nu fiți tensionați sau să vă speriați din scenele din filme. Stresul în viața voastră este suficient și fără asta.

7. Dezvoltați conștientizarea de sine, acordați-vă timp observându-vă pe voi înșivă. Începeți să țineți un jurnal al emoțiilor, ascultându-vă și având grijă de voi înșivă așa cum ați avea grijă de un copil.

8. Experimentați art-terapia, implicați-vă în activități creative sau dedicați timp unui anumit domeniu artistic, care are puterea uimitoare de a vindeca. Bucurați-vă de frumos, mergeți la teatru, la un concert sau la o expoziție într-un muzeu.

9. Comunicați cu oamenii dragi inimii voastre, petreceți timp în compania prietenilor cu care vă simțiți bine și în siguranță, care vă înțeleg și vă susțin.

10. Mergeți la masaj, la piscină sau în saună, dacă nu aveți contraindicații. Acestea ajută la eliberarea tensiunii musculare și vă vor oferi senzația de revigorare. Dacă nu puteți merge la masaj, începeți să vă practicați tehnici de auto-masaj.

11. Verificați starea voastră de sănătate, efectuați un control medical al organismului vostru. Asigurați-vă că nu vă lipsesc vitaminele și mineralele vitale pentru viață.

12. Participați la un grup psihoterapeutic, unde veți găsi o atmosferă de acceptare și sprijin, unde veți putea împărtăși tot ceea ce vă îngrijorează.

13. Încercați să separați munca de timpul de odihnă. Multiplicitatea sarcinilor vă epuizează rapid atât fizic, cât și emoțional. Este important să învățați să vă apărați și să spuneți „nu” atunci când starea voastră fizică și psihică depind de asta.

14. Faceți un „detox digital”. Încercați să renunțați la gadgeturi și la telefonul mobil, dezactivați-le sau puneți-le în modul avion. Este posibil să fiți suprasolicitați cu informații inutile, părăsiți chat-urile neproductive și inutile din aplicațiile de mesagerie sau dezactivați notificările.

15. Căutați ajutor de la un specialist, un psiholog sau un psihoterapeut vă poate ajuta să înțelegeți ce a provocat epuizarea și cum să o preveniți în viitor.

Să vă ajutați în cazul epuizării depinde în primul rând de voi. Este vorba în primul rând de a avea grijă de voi înșivă. Epuizarea este semnalul organismului vostru că este timpul să schimbați ceva în viața voastră.

Aș menționa că, capacitatea de a depăși epuizarea și timpul necesar pentru acest proces depind de caracteristicile individuale ale fiecărei persoane și de stadiul în care se află epuizarea. În etapele mai timpurii, puteți influența nivelul de încărcare la locul de muncă, programul vostru zilnic, cantitatea și calitatea timpului de odihnă, iar asta poate fi suficient.

Cu toate acestea, dacă observați semnele unor stadii mai avansate ale epuizării, cel mai bine este să vă adresați specialiștilor: medicilor, psihoterapeuților și psihologilor.

Amintiți-vă că obiectivul vostru în cazul epuizării emoționale este să vă refaceți după o perioadă lungă de stres epuizant. Epuizarea nu este o condamnare cu care trebuie să trăiți zi de zi, solicitați consiliere de la un psiholog, aveți grijă de voi acum!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!