Niciodată să nu îndepliniți dorințele celor care cer fără să analizați situația, altfel veți ajunge victimele manipulării psihologice. Reguli pentru ajutor.

Niciodată să nu îndepliniți dorințele celor care cer fără să analizați situația, altfel veți ajunge victimele manipulării psihologice. Reguli pentru ajutor.

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 October 2023 in Lecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Dacă o persoană care vă cere ajutorul impune: cantitatea de ajutor, calitatea ajutorului, locul în care trebuie să fie acordat ajutorul și cine îl va oferi, atunci nu este o rugăminte sau ajutor, ci un act de jaf și constrângere.

1. Victimele manipulării psihologice.

Să ne imaginăm că a avut loc o situație de urgență: scurgere de gaz, explozie. După un timp, totul se termină, iar pe stradă apar primii răniți și victimele, mulți dintre ei gem de durere.

Există multe victime: cui să îi acordăm ajutorul în primul rând? Trebuie să ne apropiem de cel care tace. El este șocat și se află în cea mai gravă stare, nu poate striga. Cei care au forța și energia vor striga întotdeauna.

Un alt exemplu: atunci când vedeți cerșetori pe stradă care strigă după ajutor, întinzând palmele, acești oameni manipulează sentimentele, jucând pe cardul compasiunii, îi puteți numi cu încredere înșelători. Fie sunt obligați să facă acest lucru, fie suferă de o tulburare mentală. Astfel de persoane nu trebuie să ajutați în niciun caz, deoarece veți face lucrurile mai rău. Le permiteți să continue existența lor și vă transformați în victimă, fiind “jefuiți” psihologic.

Oamenilor care au nevoie cu adevărat de ajutor li se întâmplă să moară singuri și nimeni nu-i aude. Nu au puterea de a cere ajutor, dar nu veți ști asta, pentru că nu aveți acces la corpul lor.

Ca alternativă, puteți cumpăra mâncare pentru o persoană. Adesea, astfel de manipulatori sunt respingători atunci când le spui: “Hai să mergem la magazin și să-ți cumpăr pâine”. Refuză. Ei vor bani, dar cer pâine.

2. Ajutăm “profesional” sau deloc. Oamenii care oferă ajutorul stabilesc: cum, în ce măsură, unde și ce va fi făcut în mod specific.

Dacă nu știți și nu sunteți capabili să ajutați, atunci nu dați sfaturi, altfel veți face mai mult rău. Evitați să vă amestecați în disputele altora, problemele de sănătate și în situațiile în care nu sunteți chemați. Dacă încălcați limitele altora, alții vor încălca ale voastre.

3. Ajutați oamenii să câștige. Pentru asta, stabiliți condiții. Dacă persoana este conștientă, aceste condiții și cerințe pe care le stabiliți îi vor crea oportunitatea de a lucra. În timp, se va elibera din starea de dependență și din incapacitatea învățată.

Exemplu: să se trezească la o anumită oră, să ia medicamente, să facă plimbări, să meargă la medici, și așa mai departe. Pentru aceste acțiuni, veți plăti facturile și tot restul. Atâta timp cât respectați acest acord, condițiile pentru acordarea ajutorului funcționează.

Dacă nu faceți asta, veți fi la mila oamenilor “bolnavi”. Aceștia vor inventa tot felul de scuze pentru a vă “jefui” de bani și timp.

Nu investiți mai mult decât puteți primi. Regulile au fost create pentru a ușura viața, nu pentru a o complica.

Amintiți-vă că ajutorul pe care îl oferiți altora trebuie să fie cu adevărat pentru voi. Este responsabilitatea voastră personală. Întrebați-vă: unde și în ce măsură doresc să ajut? Uneori dorim să ajutăm pentru că și noi avem nevoie de ajutor. Întrebați-vă: “De ce ajut mereu pe alții?” – dorința de a fi bun și corect sau teama că, refuzând ajutorul, oamenii se vor îndepărta de voi?

Nu îndemn să renunțați complet la ajutorarea altora. Câteva reguli simple cu întrebări:

1. „Văd că ai nevoie de ajutor, că îți este foarte greu. Dar în acest moment, pentru mine, nu este potrivit.” – un refuz delicat.

2. Întrebați ce a făcut deja persoana pentru a rezolva problema sau ce planuri are. S-ar putea să descoperiți că are un plan logic, dar îi este frică să înceapă.

3. Știi, aș vrea să te ajut, ai nevoie de ajutorul meu?

4. De ce exact ai nevoie de ajutor?

5. Cât timp vrei să te ajut? – Stabiliți o perioadă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!