Medicii au creat o hartă a abdomenului, care arată ce poate provoca dureri abdominale

Medicii au creat o hartă a abdomenului, care arată ce poate provoca dureri abdominale

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 January 2021 in SanatateSfaturi

Durerea abdominală este unul dintre cele mai frecvente tipuri de disconfort și cu toții îl experimentăm din când în când. Avem multe cauze ale durerii în acest domeniu, deci este important să identificăm corect problema pentru a o depăși cel mai bine.

Iată care sunt motivele durerilor abdominale în funcție de zona lor, (imaginile sunt in oglindă):

1. Abdomenul superior – dreapta

În această parte a abdomenului este vezica biliară și ficatul, astfel încât cele mai frecvente cauze ale durerii în această zonă sunt de obicei asociate cu aceste organe.

1. Dacă aveți dureri bruște, severe la nivelul umărului drept care apare după ce ați mâncat alimente grele, grase, este posibil să aveți calculi biliari.

2. Durerea acută sau crampele înăbușite care se răspândesc pe umărul drept sau pe spate și durează câteva ore pot indica colecistită sau inflamație a vezicii biliare.

3. Durerea plictisitoare sau ascuțită, care poate să apară sau să dispară, indică de obicei că suferiți de hepatită – cea mai gravă boală hepatică.

2. Abdomenul superior – mijloc

Această parte a abdomenului este formată din duoden, prima parte a intestinului subțire și cea mai mare parte a pancreasului.

1. Dacă de multe ori aveți dureri de spate și se înrăutățesc atunci când mâncați, mai ales când alimentele sunt bogate în grăsimi, acesta poate fi un semn al pancreatitei.

2. Durerea și durerea severă în această parte, însoțite de greață, vărsături, diaree și balonare, pot fi cauzate de o hernie abdominală.

3. Senzațiile de arsură în piept, precum și simptome precum tuse, durere în gât, gust acru în gură, flatulență excesivă, greață, vărsături și balonare, indică de obicei arsuri la stomac sau dispepsie.

4. Dacă suferiți de arsuri la stomac, care se agravează atunci când vă aplecați sau vă culcați cu dureri în piept și eructații, atunci probabil că aveți o hernie a orificiului esofagian al diafragmei.

5. Durerea, care se poate agrava între mese sau la mijlocul nopții și poate dispărea în timpul meselor, poate fi un simptom al ulcerului duodenal.

3. Abdomenul superior – stânga

Cea mai mare parte a stomacului este concentrată în partea stângă sus a tractului gastro-intestinal, astfel încât orice senzație neobișnuită din această zonă indică de obicei probleme cu acest organ.

1. Durerea severă a depresiei, însoțită de greață sau vărsături, poate fi un semn de gastrită.

2. Durerea arzătoare, care este de obicei mai intensă când stomacul este gol, poate fi cauzată de un ulcer gastric.

4. Părțile dreapta și stânga ale intestinului

Rinichii sunt localizați în părțile dreapta și stânga ale abdomenului pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Uneori, durerea în aceste zone poate fi cauzată și de probleme cu intestinul gros.

1. Durerile laterale din spate , însoțite de febră, frisoane, diaree și greață, pot fi un semn că suferiți de o infecție renală.

2. Durerea severă, care duce până în abdomenul inferior și se mută alternativ, indică pietre la rinichi. De asemenea, este posibil să aveți greață, vărsături, febră, nevoie constantă de a urina și sânge în urină.

3. Simptomele flatulenței, împreună cu dificultatea în scaun indică constipație.

5. Partea de centru a abdomenului

Orice disconfort din această parte a abdomenului este strâns legat de problemele din intestinul subțire și gros.

1. Durerile abdominale și crampele, însoțite de diaree severă, oboseală, febră și scădere în greutate, indică o boală inflamatorie a intestinului.

2. Dacă aveți dureri împreună cu vărsături, diaree, dificultăți la trecerea scaunelor și flatulență excesivă, acesta poate fi un semn precoce al obstrucției intestinale minore.

3. Umflarea dureroasă sau umflarea în jurul buricului, care de obicei provoacă disconfort abdominal, se numește hernie ombilicală.

6. Partea stângă a abdomenului

Pe lângă rinichiul stâng, această zonă conține și partea inferioară a colonului, care poate deveni infectată sau inflamată din cauza dietei nesănătoase, a îmbătrânirii și a altor cauze comune.

Durerea persistentă, împreună cu durerea abdominală, febra, greața și vărsăturile, sunt cele mai tipice simptome ale bolii diverticulare a colonului sau inflamației părții inferioare a colonului.

7. Partea inferioară dreaptă a abdomenului

Această parte a abdomenului conține apendicele – un organ mic care conține bacterii benefice, promovează o digestie bună și susține sistemul imunitar.

Durerea acută, pierderea poftei de mâncare, greața, vărsăturile și febra sunt cele mai frecvente simptome ale apendicitei sau inflamației apendicelui, care necesită tratament imediat.

8. Abdomenul inferior mijlociu

Vezica urinară și organele de reproducere sunt situate în această parte a abdomenului.

1. Crampele abdominale, senzațiile de arsură în urină și decolorarea urinei pot indica o infecție a vezicii urinare.

2. Durerea pelviană bruscă și severă, care poate dura luni de zile, este, de asemenea, un simptom comun al anumitor probleme de reproducere.

9. Abdomenul inferior stâng

Cea mai mare parte a colonului este localizată aici , deci dacă aveți probleme cu acest organ, probabil că veți simți dureri în abdomenul inferior stâng.

Durerea abdominală însoțită de spasm, balonare, flatulență excesivă, diaree sau constipație poate fi un simptom al sindromului intestinului iritabil.

Informațiile acoperite în articol sunt furnizate numai în scop informativ. Asigurați-vă că vă consultați mai întâi medicul dacă aveți dureri abdominale.

Ați suferit vreodată de dureri abdominale? Ați făcut un examen medical?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!