Mandarine și clementine: care este diferența și ce este mai bine să cumpărați

Mandarine și clementine: care este diferența și ce este mai bine să cumpărați

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 December 2023 in CuriozitățiLifeStyleSanatate

Atunci când alegeți mandarine coapte și delicioase în magazin, adesea, fără să vă dați seama, cumpărați în loc de mandarine, clementine. Mandarinele și clementinele arată foarte asemănătoare la exterior. Nu oricine poate să le deosebească cu ușurință. Această asemănare este înțeleasă, deoarece clementina este un hibrid de mandarin, care a fost încrucișat cu o varietate de portocală numită “portocală-king” la începutul secolului trecut de către Clement Rodier. Acest citric a primit numele său în onoarea lui.

Mandarinele și clementinele sunt asemănătoare ca aspect și calitate gustative. Diferența dintre mandarin și clementin poate fi observată prin examinarea detaliată a originii, aspectului exterior, calităților gustative și compoziției.

Pentru a înțelege cum se deosebesc mandarinele de clementine, este suficient să comparați aceste fructe în funcție de caracteristicile lor principale:

1. Densitate. Dacă luați un fruct în mână, mandarina nu este atât de fermă. Coaja nu se lipește prea bine de pulpă. La unele soiuri, aceasta se umflă și se simte ca și cum “se desprinde”. În cazul clementinelor, acest lucru nu se întâmplă: coaja este bine lipită de felii. Acestea sunt dense și ferme.

2. Mărime și formă. Mandarinele sunt întotdeauna ușor aplatizate, astfel încât înălțimea fructului este mai mică decât lățimea sa, sunt mai mari. Diametrul minim admis pentru standarde este de 45 mm. Clementinele pot fi de diferite dimensiuni, inclusiv destul de mici. Diametrul minim al acestora este de 35 mm și au o formă practic ideală în contur.

3. Culoare. La clementine, coaja este întotdeauna mai strălucitoare și mai bogată în culoare, chiar ușor în nuanțe de roșu. Mandarinele pat avea un colorit portocaliu sau diferite nuanțe până la aproape galben: variațiile de culoare sunt determinate de gama largă de soiuri cultivate.

4. Calitățile gustative. Clementinele sunt mult mai dulci decât mandarinele, ceea ce le face foarte apreciate. De asemenea, ele sunt mai suculente (40% suc comparativ cu 33% la mandarine). Aceasta este principala diferență. Cu toate acestea, ele au o coajă mai greu de curățat, deoarece sub coajă nu există un strat alb pufos, ca la alte citrice. Mandarinele sunt mai acid-sweet, coaja se îndepărtează mult mai ușor decât la majoritatea fructelor din aceeași familie.

5. Prezența sâmburilor. Acest aspect nu este neapărat o caracteristică distinctivă a unuia dintre fructe. Există clementine care nu au semințe (de exemplu, Clementinele Murciano), dar există și variante cu semințe (Clementinele spaniole sau cele marocane). În mandarinele tipice, există întotdeauna semințe.

6. Structura cojii. Coaja mandarinei are pori mari, nu este la fel de lucioasă și strălucitoare ca la clementine.

7. Unde cresc. Clementinele mici și dulci de culoare portocalie sunt aduse în principal din Italia și Spania, Maroc și Algeria. Mandarinele sunt în principal importate din China, Spania, Turcia. India este considerată locul de origine al mandarinului. Acesta a fost cultivat acolo timp de câteva mii de ani. Mai târziu, planta a ajuns în China, unde numai împăratul își permitea să-l consume.

8. Compoziție și valoare calorică. În ceea ce privește conținutul de substanțe sănătoase, ambele fructe citrice sunt destul de asemănătoare, dar din cauza concentrației mai mari de zahăr din clementine, aportul caloric este mai mare și se ridică la 47 de calorii, în timp ce mandarinele au doar 35 de calorii la 100 de grame. Ambele sunt bogate în vitamina C, uleiuri esențiale, carotenoide. Aproximativ 80% constă în apă.

9. Miros. Mandarina are un miros specific, foarte pronunțat, în timp ce clementinele nu au un miros atât de puternic.

Ambele citrice au o compoziție bogată de substanțe necesare organismului:

  1. – Zaharuri;
  2. – Acizi organici;
  3. – Vitaminele C, E, P;
  4. – Substanțe pectinice;
  5. – Săruri minerale;
  6. – Macro- și microelemente;
  7. – Fitoantioxidanți;
  8. – Uleiuri esențiale.

Acidul ascorbic, conținut în clementine sau mandarine, nu se descompune pe tot parcursul perioadei de păstrare. Aspectul proaspăt se menține timp de 30 de zile în condiții casnice, dacă sunt depozitate în frigider fără a fi învelite în folie plastic. Fructele sunt folosite în dietă.

Clementinele sunt bogate în vitamina C; pentru a obține doza zilnică de vitamină, este suficient să consumați două fructe. Conținutul ridicat de acid folic, vitaminele A, B, zinc, mangan, potasiu și seleniu fac din acest fruct exotic un aliment foarte sănătos.

Este recomandat să includeți aceste fructe în dietă pentru:

  • – Creșterea imunității;
  • – Ameliorarea problemelor inimii și întărirea vaselor de sânge;
  • – Sucul proaspăt din clementine stimulează pofta de mâncare, așa că este folosit în caz de lipsă de apetit;
  • – Îmbunătățirea acuității vizuale;
  • – Ușurarea simptomelor bolilor tractului gastrointestinal, cum ar fi gastroduodenita și colecistita;
  • – Ameliorarea simptomelor tulburărilor nervoase;
  • – Reducerea durerilor acute în cazul ulcerelor, proceselor stagnante și putrefactive din intestine;
  • – Uleiul esențial este frecvent utilizat în aromaterapie ca agent calmant excelent;
  • – În cosmetologie, uleiul din sâmburi face parte din compoziția măștilor și cremelor pentru îngrijirea pielii grase problematice și este eficient în tratarea mătreții.

Mandarina este bogată într-o substanță unică numită nobiletină. Aceasta previne acumularea de colesterol în ficat, reducând astfel riscul de a dezvolta ateroscleroză, infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Acesta stimulează genele care reglementează metabolismul în organism.

Caracteristica distinctivă a citricului constă în normalizarea nivelului de insulină. Acest lucru ajută la prevenirea diabetului zaharat. Sucul din pulpa unui fruct proaspăt este utilizat ca agent antifungic. Se consumă intern sau se aplică pe pielea afectată.

Acidul folic ajută în cazul tulburărilor ginecologice: tulburări ale ciclului menstrual, sindromul ovarelor polichistice, candidoza. Magneziul crește rezistența la stres.

Fructul întărește imunitatea generală și ajută la combaterea infecțiilor în sezonul de tranziție. Pentru acest lucru, se consumă cel puțin 2 fructe proaspete zilnic.

Important! Nu trebuie să uităm de contraindicații privind consumul de citrice. Aceste fructe nu sunt recomandate în cazul ulcerului gastric, gastritei, nefritei și în prezența reacțiilor alergice.

Mandarinele și clementinele sunt o adevărată comoară de vitamine și fructe delicioase. Cu toate că sunt foarte asemănătoare în gust și aspect, ele pot fi diferențiate cu puțină atenție. Dacă nu doriți să curățați coaja fructelor pentru mult timp, alegeți mandarinele. Dacă nu vă place gustul acru, optați pentru clementine.

Poftă bună!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!