Lecții pe care mi le-a predat societatea în cei 7 ani petrecuți în străinătate

Lecții pe care mi le-a predat societatea în cei 7 ani petrecuți în străinătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

„Prietenii noștri nu ne văd așa cum suntem – ei încă ne văd așa cum eram când am devenit prieteni. Doar străinii pe care îi întâlnim în călătoriile noastre ne văd așa cum suntem acum.” – Conor Neill, profesor de leadership și comunicare la populara Școală de Afaceri IESE și proprietar al unui canal YouTube dedicat discuției despre o varietate de subiecte, inclusiv importanța călătoriilor pentru conștientizarea de sine, mi-a împărtășit aceste cuvinte recent.

Conor a auzit aceste cuvinte de la unul dintre elevii săi japonezi; acestea m-au făcut să mă gândesc la modul în care călătoriile și locuitul în străinătate mi-au afectat viața și ce am învățat de la oameni într-un moment în care aveam nevoie disperată de răspunsuri la întrebările mele.

Acum șapte ani, când oamenii m-au întrebat de ce mi-am cumpărat un bilet dus dus spre Spania, unde nu aveam prieteni și nici un loc de muncă, le-am spus că vreau să văd lumea.

Dar a fost o minciună. Am plecat pentru că lumea pe care am creat-o era în haos.

Încercam să mulțumesc pe toți și îmi făceam prea multe griji să încerc să mă încadrez într-un grup sau altul, așa că mi-am pierdut drumul și am încetat să mă mai caut.

Frumusețea călătoriei este că ne schimbă. În cazul meu, călătoria și locuitul în străinătate mi-au deschis ochii asupra realității persoanei care am devenit și mi-au permis să înțeleg de ce sunt capabil.

Cu alte cuvinte, călătoriile m-au învățat să am încredere din nou în mine.

1. Eșecurile te ajută să mergi înainte.

Frumusețea călătoriei sau a mutării într-o țară nouă este că înveți să îmbrățișezi eșecul. Dar, în realitate, eșecul nu este sfârșitul, ci pur și simplu o schimbare de direcție.

Faptul că ai pierdut trenul vei uita rapid, mai ales dacă ți-ai făcut un nou prieten în timp ce aștepți să sosească următorul. Călătoria nu este perfectă și asta este frumusețea ei. Ne împiedicăm și cădem, dar ne continuăm drumul. Și drept recompensă, călătoria ne oferă locuri frumoase pe care ne-am dorit întotdeauna să le vizităm și, în acest proces, dezvăluie întregul adevăr despre noi și despre scopul nostru.

2. Nu ai o carieră – ai o viață.

Viața este mai importantă decât munca. E bine să fii pasionat de ceva, pentru că lumea se mișcă datorită „ideilor și acțiunilor”. Cu toate acestea, una dintre diferențele majore dintre SUA și multe dintre locurile pe care le-am vizitat este că oamenii nu neglijează alte aspecte ale vieții lor și le iau mai în serios decât munca.

A fi în preajma oamenilor care muncesc pentru a trăi, nu trăiesc pentru a munci, a avut un efect pozitiv asupra mea atunci când încercam să mă îndepărtez de un loc de muncă corporatist de un deceniu.

Acest mod de a gândi m-a ajutat să mă întorc pe adevăratul meu drum care mă face fericit.

3. Pentru a fi susținut, mai întâi învață să te susții pe tine însuți.

Îmi place să mă consider o persoană bună. Cu toate acestea, călătoria și viața în străinătate m-au învățat importanța și puterea care vin atunci când arăți bunătate față de ceilalți. Primul lucru de care mi-am dat seama în Barcelona a fost că nu era nimeni în preajmă care să poată avea grijă de mine. Am uitat să fiu atent la detaliile care i-au făcut pe cei din jurul meu să zâmbească. Eram atât de învăluit în propriile mele gânduri încât rareori am observat oportunități de a face viața oamenilor la care țineam mai ușoară.

Cu toate acestea, călătoriile m-au învățat că nu există nimic mai important decât să arăt un interes real pentru o persoană și să ascult cu atenție ceea ce are de spus. Până la urmă, cele mai bune amintiri și cele mai mari lecții adesea nu sunt văzute, ci auzite.

4. Începi să îmbrățișezi schimbarea.

Când aveam 23 de ani, m-am angajat în vânzări pentru a-mi depăși criza de a-ți găsi drumul în viață. La început nu a funcționat, dar cu cât simțeam mai mult disconfort azi, cu atât mâine mă simțeam mai bine și mai încrezător.

Privind în urmă, îmi dau seama că nu am decis să intru într-o carieră de vânzări bine plătită pentru că aveam nevoie de un loc de muncă. A avut mai mult de-a face cu faptul că am început să dau prioritate „stabilității” și „securității” față de „creștere” și „dezvoltare”. De aceea am atins un anumit nivel de succes în primul rând.

Putem fi foarte inventivi atunci când este nevoie. Călătoriile și mutatul într-o țară nouă ne obligă să facem exact asta. Călătoria ne schimbă în fiecare zi și în timp ne învață să nu ne temem de necunoscut.

Când Larry King l-a întrebat pe expertul în rețelele sociale Gary Vaynerchuk cum să ajungă la conștientizarea de sine, el a spus: „Nu știu”.

Dacă aș fi el, aș răspunde pur și simplu: „Prin călătorie”. Călătorind și trăind în străinătate te vor învăța destul de repede că dezvoltarea calităților personale te va ajuta să supraviețuiești în această lume. Călătorind și trăind în străinătate te aduce față în față cu realitatea. Nu vei putea face față singur, așa că ți se alătură oameni care se potrivesc cel mai bine pentru tine.

Călătorind și trăind în străinătate îți arată cine ești cu adevărat și îți dă o idee despre cine vrei să devii. Studentul japonez menționat la început a mai spus că în timpul călătoriilor s-a întâlnit cu cei mai importanți trei oameni din viața sa – „soția sa, un mentor înțelept… și el însuși”. Este greu de spus dacă aș fi putut învăța aceste lecții dacă aș fi rămas în SUA.

Aș vrea să cred că da, dar sunt sigur că ieșirea din zona mea de confort și traiul în străinătate m-au ajutat să -mi găsesc adevăratul eu.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!