La Cernobîl a crescut o ciupercă care se hrănește cu radiații

La Cernobîl a crescut o ciupercă care se hrănește cu radiații

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2020 in Curiozități

O ciupercă a fost găsită în reactorul nuclear al centralei nucleare de la Cernobîl , care rezistă calm celor mai puternice radiații.

În 1991, pe pereții reactorului a fost găsită o ciupercă neagră plină cu raze gamma. Oamenii de știință au fost uimiți de descoperire. Au încercat să-și dea seama cum a supraviețuit acest organism.

S-a dovedit că nu numai că nu este afectată de radiații, ci chiar se hrănește cu ele.

Și toate datorită conținutului crescut de melanină – un pigment care ne face pielea maro din cauza arsurilor solare. El a fost cel care a permis ciupercii să absoarbă în mod normal razele dăunătoare și să le transforme în energie chimică.

Persoanele cu tonuri mai întunecate ale pielii au mult mai multă melanină. Se știe că melanina absoarbe lumina și împrăștie radiațiile ultraviolete. La ciuperci, acționează într-un mod similar cu modul în care plantele folosesc clorofila pentru energie prin fotosinteză.

Pentru a afla mai multe despre ciuperca de la Cernobîl, cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory au trimis opt specii recoltate din zona Cernobîl către Stația Spațială Internațională în 2016.

Radiația pe Stația Spațială Internațională este cu 40-80 mai mare decât pe Pământ.

Rezultatele acestui experiment nu sunt încă cunoscute, dar oamenii de știință speră că proprietățile ciupercii vor ajuta la crearea unui instrument care protejează oamenii de efectele radiațiilor ionizante.

În istoria Pământului, multe ciuperci bogate în melanină se găseau în perioada Cretacicului, când polii magnetici și-au schimbat locurile și timp de ceva timp organismele vii au rămas fără protecție împotriva razelor cosmice.

Este uimitor cum se adaptează natura la orice condiții!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!